Domme Diablo-gamers enablen Blizzard

Nostalgie is een vervelende emotie. Maar uit het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Dat is nou eenmaal zo. Dus als CD Projekt Red The Witcher 3 op de markt brengt en die game is natuurlijk fantastisch, dat betekent niet dat Cyberpunk een goede game gaat worden. En toch hebben ze miljoenen verdiend met Cyberpunk, simpelweg omdat domme gamers op de pre order-knop drukken en geen recensies meer lezen. Prima! Maar zo haal je hét grote voordeel van kapitalisme weg!

We wandelen even digitaal naar MetaCritic, loop je mee? Diablo Immortal heeft de laagste gebruikersrecensie. Ja, een punt, want lager wordt het niet. En een 5,9 van de professionals is ook baggerslecht, want op MetaCritic moet je er altijd twee punten aftrekken ter compensatie van alle afgekochte reviews.

En dat betekent niet dat de recensies letterlijk gekocht worden, maar ik heb ten tijden van de release van Diablo 3 nog een PR-manager aan de lijn gehad, omdat wij een bug benoemden, die volgens hem niet bestond. Blizzard erkende de bug niet en dus was de bug niet aanwezig, terwijl Reddit overspoeld werd met klachten over diezelfde bug. Uiteraard ben ik voor de redacteur gaan staan en hebben we niks veranderd, maar als je vaker gebeld wordt en minder sterk in je schoenen staat, dan gaat dat invloed hebben. Vandaar de twee punten aftrek op MetaCritic, met de opmerking dat lang niet iedere uitgever dit soort belletjes pleegt (de meesten echt niet!), maar het gebeurt wel.

En nu moeten we tot de treurige conclusie komen dat een game met een gebruikersscore van 0,3 een miljoen dollar per dag maakt. Waarom bepaalde gamers het gedrag van dit soort uitgevers blijven belonen is tragisch. Zeker omdat het spelers tot 110.000 dollar kan kosten om een personage volledig te upgraden. En check deze Reddit-draad en je weet genoeg.

Gelukkig kunnen wij Nederlanders (en Belgen) de game niet eens spelen, omdat de game zo schaamteloos gok-elementen erin heeft verwerkt, dat de huidige wetgeving al voldoende is gebleken om de game hier niet te lanceren. Let wel, de huidige wetgeving die strenger gaat worden om Fifa eindelijk eens aan te pakken.

Buiten wetgeving is er nog één ding heel belangrijk: stop met het belonen van dit soort shit!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren