Blizzard spreekt: “De Immortal-soep is nooit zo kut als deze wordt opgediend”

Jeetje, wat is Diablo Immortal toch een schijtgame, hè? Ik bedoel, microtransacties, pay-to-win, een vercrackte PvP-ervaring. Echt zwaar kut allemaal. Metacritic staat bol van de verwijten aan Blizzards adres, maar die vind het juist allemaal uit het verband getrokken. Tenminste, Wyatt Cheng – Diablo Immortals game director – kan maar weinig begrip opbrengen voor de hevige kritiek. Vooral omdat deze grotendeels op ‘misinformatie’ berust, aldus Cheng.

Want ja, Diablo Immortal doet eigenlijk niks geks en al helemaal geen dingen waar Blizzard nooit open en eerlijk over is geweest. En technisch gezien klopt dat ook. Gear en XP zijn namelijk niet direct te koop. Het enige wat je met je knaken kunt verkrijgen zijn Legendary Gems en dat valt niet onder gear. En die gems zitten ook nog eens in lootboxes, dus wat zeuren mensen nou over pay-to-win en gluiperige praktijken? Dat niet iedereen dat als zoete koek neemt, dat blijkt maar weer op Twitter, hét platform om je mening eens flink te ventileren. Iets wat Zizaran ook besloot te doen.

En warempel, onze Wyatt reageert gewoon. In zijn reactie laat hij weten dat Blizzard altijd open kaart heeft gespeeld.

Uiteraard liet Zizaran het niet niet bij zitten. Ondanks het feit dat Cheng ergens gewoon gelijk heeft, klopt er iets niet. Want door gems te kunnen kopen – zij het via lootboxes – kunnen spelers toch de nodige power upgrades vergaren wanneer ervoor betaald wordt. Dat je niet direct kunt aftikken voor upgrades of betere gear staat daar volgens Zizaran dan ook buiten. Het is een blijft een vorm van pay-to-win. Cheng wordt daarom ook beticht van onoprechtheid.

Hoewel Cheng snapt dat zijn gemaakte claims wat geveinsd over kunnen komen, moest hem ook direct van het hart dat deze opmerkingen vooral gericht waren jegens personen die beweerden dat Diablo Immortals gear upgrade systeem er een 50/50 slagingskans op na hield, waarmee Blizzard zich vlot rijk zou kunnen rekenen. En dat kon hij natuurlijk ook niet zomaar onbekritiseerd laten.

Allemachtig, wat een discussies allemaal. En waarom eigenlijk? Is het niet meer dan normaal dat free-to-play ontwikkelaars op andere manieren aan hun centen komen? Er zijn genoeg F2P games waar je helemaal kaalgeplukt wordt en waar niemand moeite mee lijkt te hebben, dus waarom is Blizzard nu zo de pineut? Dat is niet iets wat ik me afvraag overigens, maar wel Twitteraar YangCLiu. En daar kon Cheng dan wel weer wat waardering voor tonen.

Zo zie je maar weer, we moeten gewoon niet zo zeiken. Diablo Immortal is keileuk en dat microtransactie-gedoe neemt dat niet weg. Dus niet met z’n allen op Metacritic die game affakkelen, want daar kan Cheng niet zo goed tegen.

  1.   
    Anoniem-882787854's avatar

    Het feit is en blijft dat endgame content en dan met name gem upgrades achter een paywall zitten. Betere gear/power door te betalen met echt geld is en blijft per definitie pay to win of het nu gaat om pvp of pve. De kritiek op blizzard is terrecht want 100 euro voor extra lives in candy crush en een slordige 10k euro voor een volledig geupgrade gear set is toch wel ff een wereld van verschil. 10k is dan ook nog eens de laagste schatting die is gemaakt en er is al door meerdere fans gerapporteerd over spelers die 3k+ hebben betaald voor de lootboxes en geen enkele 5star gems hebben gekregen die je nodig bent voor het upgraden