Drie spelletjes uit de oude doos die je moét proberen

De gamewereld evolueert razendsnel. Er verschijnen voortdurend geweldige nieuwe games, maar soms biedt de technologie ook een kans om enkele oude klassiekers te herontdekken.

Cluedo

Niet te geloven, maar dit moord-mysteriespel bestaat inmiddels bijna 75 jaar; het kwam op de markt in 1949. De bedenker van het spel, Anthony E. Pratt, kwam op het idee voor het spel toen hij schuilde voor de luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog op Birmingham, de stad waar hij woonde.

Cluedo speel je met 2 tot 6 personen en het doel is om te weten te komen wie de moord heeft gepleegd, welk wapen daarvoor gebruikt werd en in welke kamer de misdaad zich afspeeld. Het spel is beschikbaar in verschillende varianten en speciale edities. Er is zelfs een spel dat gemaakt werd met chocolade en een versie voor kinderen. In de jaren 70 en 80 was het spel zo populair dat er een film op gebaseerd werd. De komische detective Clue is het bekijken waard.

Monopoly

Geen beter spel dan Monopoly om de financiële grondbeginselen te leren. Het geeft een algemeen idee over eigendom verwerven, hoe investeringen werken en hoe projectontwikkeling werkt. Tegenstanders klagen dat het spel hard is en oneerlijk, want de speler die begint, heeft minder geluk nodig dan de rest om te winnen. Maar de wereld waarin we leven ontziet ook niets of niemand, dus Monopoly bereidt je uitstekend voor op een toekomst waarin je moet overleven. Meer zelfs, je gaat je machtig voelen als eigenaar van immobiliën en als baas over huurders. Hoewel er een graad van realisme in het spel is, biedt het tegelijk een ontsnapping aan de werkelijkheid.

De eerste uitgave van Monopoly dateert van 1935 en het heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Dat ligt voor een deel aan de vele gemoderniseerde versies die ervan bestaan. Sommige kopen de bordspelen zelfs gewoon om ze te hebben, als verzamelaarsobject. Misschien liggen bij jou in de kast de Game of Thrones variante en de Urbanus editie broederlijk naast elkaar.

Bingo

Dacht je dat bingo uitsluitend voor oudjes in bejaardentehuizen was? Vergeet het maar! De komst van online bingo casino games heeft veel gedaan voor het spel, maar zelfs daarvoor was het al opengesteld voor alle leeftijden. Er gaat geen weekend voorbij of er wordt wel hier of daar een spel georganiseerd om geld in te zamelen voor het één of andere goede doel. Er was een tijd dat deskundigen het spel afwimpelden als te kinderlijk. Inmiddels slikken die experten hun woorden weer in.

Gingo is goed voor de hersenen, want je moet gebruik maken van je mentale snelheid, nauwkeurigheid en concentratie. Julie Winstone, een psycholoog van de Universiteit van Southampton zegt dat bingo spelers mentale taken sneller kunnen uitvoeren dan degenen die niet het spel spelen. Sociologen menen dan weer dat bingo mensen redt van eenzaamheid en verveling. Bingo events kunnen uitgroeien tot centra van lokale gemeenschappen waar je speelt en gelijkgestemde mensen ontmoet. Verder is er natuurlijk de uitdaging en de sensatie van het winnen als drijvende motivator.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren