Onzekerheid PlayStation-gamers overwinning voor Xbox

Bij Gamersnet zijn we al tijden gecharmeerd door Microsoft en de strategie om veel games in Xbox Game Pass te stoppen. Je bent bijna een dief van je eigen beurs als je niet lid bent tegenwoordig; zoveel toptitels zijn er te spelen via het abonnement. Maar laten we eerlijk zijn. Geen enkel bedrijf moet zo groot worden als Xbox nu aan het worden is.

Ik mag Phil Spencer (eindbaas Xbox) graag en ik denk oprecht dat hij een mooie balans brengt tussen wat goed is voor Xbox en de consument. Maar hij zal er niet voor altijd zitten en wie weet wie de volgende CEO van Xbox wordt. En nogmaals, geen enkel bedrijf moet zo groot worden als Xbox nu is. Dat weet Xbox zelf ook wel, want onder andere de Europese Unie is bezig om wetten te maken die big tech moet verkleinen. Deze overname is een vlucht naar voren. Een laatste kans.

Waar bij de overname van Bethesda Sony nog relatief stil bleef, kan dat nu niet meer. Deze overname is te groot om het mondje te houden. Sony heeft dan ook, ware het kort, gereageerd. Bij The Wall Street Journal (poeh poeh Sony!) laten ze weten dat ze verwachten dat de Activision-games multiplatform zullen blijven, zoals dat contractueel verplicht is (via Videogamer):

“We expect that Microsoft will abide by contractual agreements and continue to ensure Activision games are multiplatform.”

Dat gaat Microsoft natuurlijk ook doen. Eerdere contracten betreffende Deathloop en Ghostwire Tokyo worden gewoon uitgevoerd door MS. De vraag is wat er gebeurd als die contracten aflopen.

Want hoe verleidelijk zal het zijn om Call of Duty van de PlayStation-platforms af te halen. Veel PlayStation-gamers zullen dan moord en brand schreeuwen met “Call of Duty is té groot om exclusief voor Xbox / pc te houden!” Een beetje hetzelfde als veel Xbox / pc-gamers riepen toen Spider-man zijn weg naar de PlayStation-consoles vond.

Phil Spencer (Xbox) heeft eerder zalvende woorden gesproken:

“It’s not our intent to pull communities away from that platform and we remained committed to that.”

Een goed voorbeeld hiervan is Minecraft, die ondersteund wordt op alle platformen, inclusief de PlayStations. Aan de andere kant is daar Starfield, die niet op PlayStation-consoles zal verschijnen.

Voor Call of Duty zal de tijd het leren. Microtransacties leveren ook op PlayStation-consoles veel geld op. Maar de toekomst is nu erg onzeker voor PlayStation-gamers. En als al het risico bestaat dat een volgende CoD niet op PlayStation verschijnt, neem je dat risico voor lief als je moet kiezen tussen een PlayStation 5 en een Xbox Series-console? Die onzekerheid alleen al gaat een boost geven in de verkoop van Xboxen.

En als CoD van PlayStation-consoles verdwijnt? Dan kan het zomaar zo zijn dat de PlayStation 5 de console wordt voor de échte puristen die houden van verhalende, cinematische games. Het portfolio van Sony is wat dat betreft gewoon vele malen beter.

Maar de onzekerheid die nu ontstaan is voor fans van PlayStation, is al een grote winst voor Microsoft. Maar goed, dat mag ook wel voor 70 miljard dollar.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren