Dit verdient een CEO’tje van een game-boer

We gaan vandaag even de werkvloer op. We gaan het zweet van de arbeider ruiken, op de plek waar met noeste arbeid prachtige producten tot stand komen. Heb je een MBO-opleiding en wil je wat met je leven? Wellicht moet je kiezen voor het edele ambacht van een directeur bij een game-boer. Gamesone heeft dat allemaal uitgezocht en de best verdienende directeur is best een verrassing, totdat je leert wat het bedrijf maakt.

Op één staat Robert Antokol, hij geeft leiding aan de firma Paytika, gevestigd in Israël en gespecialiseerd in van die leuke mobiele casinogames! Hij mag jaarlijks 372 miljoen dollar bijschrijven, een uurloon van 186.004 dollar!

Op twee staat de ontslagkoning van de game-industrie: Robert Kotich van Activision. Bobby voor vrienden, maar er is niemand die hem zo noemt. Hij v̶e̶r̶d̶i̶e̶n̶t̶ krijgt ruim 154 miljoen dollar voor zijn werk, 77.306 euro per uur.

Op vier verwelkomen we de meest achterbakse CEO van ons mooie wereldje. Hij schoof een lid van het middenkader naar voren om zijn excuses aan te bieden voor de pay-to-pay-strategie van Battlefront 2. Deze laffe man staat niet voor zijn mensen, maar verschuilt zich erachter. Gelukkig wordt het hebben van een hele kleine piemel en het uitbuiten van kids die voetbalfan zijn gecompenseerd door wat centjes. Bijna 35 miljoen per jaar.

Nu komt een grappige, want de CEO van Zynga, Frank Gibeau, verdient 32 miljoen dollar en de CEO van Take-Two Interactive, Strauss Zelnick, een lousy 18 miljoen. En laat Take-Two nou net Zynga hebben overgenomen. En nu is Zelnick de baas van Gibeau. Haha.

Op de lijst staan twee vrouwen. Beschamend weinig. Debbie Bestwick is de baas van Team 17 (10 miljoen) en Kati Levoranta is de baas van Rovio (Angry Birds) (500.000 dollar).

Dan de verhouding tussen wat de baas verdient en een gemiddelde medewerker. Lees je mee PR/marketing/event-manager van EA, Activision en Take Two? Voor elke dollar die jij verdient bij Activision, verdient de baas 1560 dollar. Oh shit, alle Nederlandse medewerkers zijn wegbezuinigd. Hetzelfde geldt voor EA. Als je in Nederland voor EA had gewerkt, dan was elke dollar voor de baas 316 dollar waard. Voor Take-Two is één dollar voor een gewone medewerker 252 dollar waard voor de baas.

De rijken worden maar rijker en dit laat pijnlijk zien hoe deze industrie ervoor staat. Massa-ontslagen en onveilige werkplekken aan de ene kant, monstersalarissen aan de andere kant. Maar goed, ze zullen er geen seconde minder van slapen.

De top tien is opgetekend door VGC:

Robert Antokol (Playtika) – $372 million
Bobby Kotick (Activision Blizzard) – $154.6 million
Andrew Paradise (Skillz) – $103.3 million
Andrew Wilson (EA) – $34.7 million
Frank Gibeau (Zynga) – $32 million
John Riccitiello (Unity) – $22 million
Strauss Zelnick (Take-Two) – $18.1 million
Taek-Jin Kim (NCsoft) – $15.6 million
Min-Liang Tan (Razer) – $10.4 million
Debbie Bestwick (Team17) – $10.2 million

Tot zover! Ik ga Warzone spelen, zo’n leuke game!

 1.   
  Thomaat1's avatar

  Wat een bedragen! Dit speelt trouwens niet alleen in de game industrie. Over 2020 is van de 350 hoogst beursgenoteerde bedrijven in de VS diezelfde verhouding berekend, met als resultaat 1:351. Een kwalijke zaak natuurlijk …

 2.   
  TheUltimateGamer's avatar

  Een uurloon van hoeveel

 3.   
  Anoniem-343970769's avatar

  Geweldig geschreven!