Wat is het beste gamejaar aller tijden?

Bezoeker Tijn80 kwam met een leuk idee. Een artikel over wat het beste gamejaar aller tijden is. Dit naar aanleiding van de review van Halo Infinite, waarin ik stel dat 2021 dat zeker niet is.

Maar ja een artikel wijden aan een simpel voldongen feit. Dat kan ook gewoon op een bierviltje!

Oké, oké! Je wilt meer uitleg en dat snap ik! Vooruit! Kom maar door met die games!

Call of Duty 4: Modern Warfare

Dat Call of Duty de multiplayer-sensatie is die het nu nog steeds probeert te zijn (review) is allemaal te danken aan Modern Warfare. Het is de game die de franchise naar het nu haalde met hedendaagse oorlogsvoering. Vergeet niet dat buiten de revolutionaire multiplayer, deze game ook een heel episch verhaal vertelde. Dat wordt nog wel eens vergeten, maar die epische mappen vormden de basis voor de multiplayer. Dat vergeten ze bij Activision regelmatig (ze zijn ook druk met andere dingen lees ik her en der).

Super Mario Galaxy

Met gemak de beste 3D-Mario-game ooit gemaakt en wat haatten wij “hardcore”-gamers dat. Want we vonden het zo lekker om te zeiken op de Wii en de huismoeders-doelgroep van die console. Komt daar opeens de leukste, meest vernieuwende en originele Mario-game uit. Wii gekocht…

Halo 3

De beste Halo-game? Volgens velen wel, omdat de kracht van de Xbox 360 de spelwerelden veel groter en interessanter maakte. Nog steeds moest je van tijd tot tijd ellelange gangen door, maar steeds vaker werd dit afgewisseld met grote spelgebieden. Maar belangrijker? Xbox Live. De online service bestond al op de Xbox 1, maar werd met de Xbox 360 veel toegankelijker, sneller en daar maakte veel mensen gebruik van. Halo 3 werd een icoon in multiplayer.

Uncharted: Drake’s Fortune

In 2007 maakte het niet uit welke console je had. De Wii kreeg Super Mario Galaxy, de Xbox 360 kreeg Halo 3 en de PlayStation 3 kreeg Uncharted. Een fantastische game, vooral dankzij een verhaal van Hollywood-proporties, inclusief een geweldige chemie tussen de acteurs. En dan de omgevingen. Alsof je Lara Croft speelt op een welverdiende vakantie. Watertandende omgevingen en hoewel de schietactie nog wat lomp was en waarom kwamen er opeens mystieke wezens? Nou ja, het zij Naughty Dog vergeven, want Uncharted is ook zo’n geweldige franchise gebleken.

Assassin’s Creed

Ubisoft wilde iets anders proberen na de avonturen met Prince of Persia. En dus kreeg ontwikkelaar Jade Raymond een team om iets nieuws te proberen. En dat deden ze door de “echte” geschiedenis te vermengen met het nu. Dat je middels een machine en via het DNA van je voorvaderen de geschiedenis in komt. De eerste Assassin’s Creed was bij vlagen best saai, maar de game zat qua verhaal zo goed in elkaar, dat er direct een franchise was geboren. Immers kun je via diezelfde Animus niet naar andere momenten in de geschiedenis reizen? De renaissance? De Amerikaanse burgeroorlog? De tijd van piraterij in het Caribisch gebied? De tijd van oeps vergeten uitgemolken! Maar toch, je begrijpt mijn punt, Assassin’s Creed heeft zeker zes fantastische games opgeleverd en honderden vermakelijke uren.

Mass Effect

Oké Mass Effect is wel een game voor de fijnproevers, maar 2007 is het beste game-jaar omdat er fantastische franchises ontstonden en Mass Effect is er daar één van. De eerste Mass Effect greep mij direct aan, al was ik een kleine minderheid. De game was namelijk exclusief voor de Xbox 360 te spelen en werd dan ook uitgegeven door Microsoft. Na de overname door EA kwam Mass Effect 2 naar alle platforms en toen pas werd de franchise echt groot. Maar na het onlangs herbeleven van het eerste deel kunnen we wel stellen dat de enorm rijke spelwereld volledig is bedacht in het eerste deel.

Portal

Weet je nog toen Valve nog games maakte? Portal was een conceptmatige game waar een nieuw bedacht wapen (vermoedelijk voor Half-Life 3) werd uitgetest. Wat als je van de ene kamer naar de andere kamer kan transporteren middels portalen die je zelf neer kunt zetten. Portal 2 is de échte Portal als het gaat om verhaal en humor, maar het concept werd in 2007 geboren en dat zorgde voor heerlijke puzzelmomenten.

Crysis

De beste game die niemand kon spelen in 2007. Maar toch een eervolle vermelding voor deze meme avant la lettre, want nog jaren nadat de game was verschenen werd nog steeds de vraag gesteld: “kan jouw pc Crysis aan?”. En dat antwoord was nog jarenlang “nee”. Jaren later wel de game gespeeld overigens en het is echt een hele goede shooter.

Metroid Prime 3: Corruption

Ik noem deze game voor mensen die Metroid Prime leuk vinden en ik hoor ze zo vaak over deel 3. Voor mij het derde deel in de reeks die ik matig vond. Speel deze gewoon.

En daar heb je het. Het ultieme bewijs dat er nooit een beter gamejaar is geweest dan 2007. Je mag het natuurlijk met me oneens zijn en dat kun je laten weten in de comments. Maar gelijk zal je niet krijgen, 2007 heeft al onze gamelevens veranderd.

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.

 1.   
  ChielB's avatar

  Voor de redelijk jongere/actuele gamer 2007 absoluut, wat een toppers. En daar mag dan ook BioShock nog eens bij. 🙂

  Maar als basis voor bijna alles wat we vandaag de dag nog spelen: 1998. Half-Life, Baldur’s Gate, Metal Gear Solid, Unreal, Commandos: Behind Enemy Lines, Grim Fandango, Fallout 2, StarCraft, Thief, Resident Evil 2, Oddworld: Abe’s Exodus, Tom Clancy’s Rainbow Six. En dan waren er ook nog genoeg genres waar ik niets mee heb, maar die ook niet de minsten waren zoals Pokemon Red/Blue en Zelda: Ocarina of Time.

  Echt in werkelijk elk genre zit er een game bij die zoveel invloed heeft gehad op vervolgen en andere franchises.

 2.   
  Anoniem-947367271's avatar

  niet 2021 that’s for sure

 3.   
  spdnyotumisan's avatar

  @ChielB: vergeet Starcraft niet. Maar voor mij is het 2010 denk ik met mass effect 2 StarCraft 2 red dead redemption fallout New Vegas god of war 3 halo reach amnesia dark descent en ga maar door

 4.   
  Anoniem-430105244's avatar

  2005
  god of war, splinter cell chaos theory, gta san andreas (xbox pc), half life 2, brothers in arms road to hill 30, call of duty 2, resident evil 4.

 5.   
  LightFasher's avatar

  Voor mij ook zeker 2007, dat jaar is mijn interesse in games weer aangewakkerd met assassin’s Creed na jaren niet meer te hebben gagamed.