“Campaign Call of Duty 2022 gaat je moraliteit testen”

Call of Duty: Vanguard staat op het punt om uitgebracht te worden, dus je weet wat dat betekent: tijd om te gaan kijken naar de CoD van volgend jaar. Volgens diverse bronnen (via VGC) maakt Modern Warfare 2 – de de vermoedelijke opvolger in de langlopende reeks – de speler een stuk menselijker maken. Dat tracht men te doen door consequenties aan keuzes te hangen, maar ook door het koelbloedige superhelden-gehalte wat naar beneden te schroeven.

Dat we keuzes moeten maken in games is zo vreemd niet meer. Er zijn hele gamereeksen gebouwd op dit concept, met The Dark Pictures Anthology als meest recente voorbeeld. Maar Call of Duty is van oudsher altijd een “run and gun” over-the-top Hollywood-presentatie geweest. Gewoon pief-paf-poef en door. Maar de franchise heeft zo wel z’n momenten gehad waarop het de speler op diens geweten testte. Neem bijvoorbeeld de Clean House scène uit Modern Warfare, waarin sadistische spelers werden bestraft en toegesproken wanneer men moedwillig op een baby schoot.

Met Modern Warfare 2 zet men waarschijnlijk in 2022 deze trend voort, zij het met een moraliteitssysteem. Je zult niet bij de eerste de beste “onschuldige” kill een boodschap krijgen waarin men je als een onmenselijke hardzak bestempelt, maar je beslissingen worden wel onthouden. Het zou zelfs het verloop van de campaign significant beïnvloeden.

Daarnaast moet Modern Warfare 2 ook een stuk realistischer worden wanneer het om stressmomenten aankomt. Vraag het maar aan de gemiddelde veteraan die aardig wat tours heeft meegemaakt, maar velen houden best wel wat emotionele littekens over. Wanneer je teamgenoot allebei z’n benen verliest door een explosief, loop je niet fluitend verder terwijl je de perfecte fast reload uitvoert. Je zult daarom merken dat soortgelijke stressfactoren in Modern Warfare 2 gaan zorgen voor trillerige handen en moeizame reloads, wat ook weer voor vastlopers gaat zorgen.

Nu is het zo dat realisme al jaren het verkooppraatje van Call of Duty domineert. Elk jaar is CoD “nog realistischer”, en ook volgend jaar zit dit argument er gewoon weer in. Mede door het verhaal hierboven, maar ook door nog intensere gore. Rondvliegende ledematen zitten in het totaalpakket, waarbij we ook moeten verwachten dat vijanden hun maten niet nodeloos laten leegbloeden, maar ze daadwerkelijk gaan verzorgen. “Keep pressure on the wound” momenten zullen dus niet schaars zijn.

Maar goed, het gaat hier om onbevestigde info. Activision is nog veel te druk bezig met rechtszaken en Vanguard pluggen, dus daar hoeven we voorlopig geen bevestiging van te verwachten. Maar als meerdere bronnen het al melden, dan zal er vast een kern van waarheid in zitten.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren