De PS5 heeft zijn eerste 8K 60fps game te pakken

Waarom settelen voor 4K 60fps wanneer je voor 8K kan gaan (oké, niet jij, Nintendo…)? Dat moet ontwikkelaar Shin’en Multimedia gedacht hebben. The Touryst – welke sinds vorige maand verkrijgbaar is via de PlayStation Store – is namelijk de eerste game die native 8K in 60 frames per seconde ondersteunt. Klein probleempje though, de PlayStation 5 zelf niet…

Even voor de duidelijkheid, we hebben het hier niet over upscaling, checkerboarding, super-sampling of reprojection. We praten hier over native 8K, oftewel een 7680×4320 resolutie. Dat is natuurlijk bloedjegeil wanneer je een hele dikke 8K televisie hebt, maar tegelijkertijd een buzzkill omdat je fonkelnieuwe console helemaal niks kan met die resolutie.

Betekent dit dan dat je er echt geen ene moer aan hebt? Niet helemaal. Shin’en gebruikt deze ultrahoge resolutie om zelfs in 4K uitmuntende beeldkwaliteit te realiseren, door elke vier pixels te downsamplen naar één. Mocht je bang zijn dat dit alles ten koste gaat van je overall performance, dan kun je anti-aliasing uitzetten en de game gewoon in native 4K spelen.

Anywho, toch blijft toch een beetje baas wanneer je de claim kunt maken dat je een 8K PS5 game bezit, al is het maar om mensen te tonen hoe vooruitstrevend je bent. Dat het dan een voxel-style game betreft, wie zal daar wakker van liggen? Jij hebt een 8K tv en een 8K game, die je kunt spelen op een console die heel misschien ooit een 8K resolutie eruit kan persen. Je kan het maar vast hebben, toch?

Mocht je er graag een heel verhaal over willen lezen, wees welkom bij Digital Foundry. Zij hebben er een heel item aan gespendeerd.

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.