Alles over: Rainbow Six Siege – Operation North Star

Hoewel Operation Crimson Heist nog altijd in volle gang is, doet Ubisoft vandaag het nieuwste seizoen uit de doeken voor Rainbow Six Siege. Met Operation North Star strijkt Team Rainbow neer bij de Noord-Amerikaanse inheemse bevolking Nakoda om daar hun nieuwste aanwinst voor het team op te pikken.

Daarnaast heeft Favela een complete rework gekregen en brengt Operation North Star natuurlijk ook weer ontiegelijk veel veranderingen met zich mee. Ditmaal vooral gericht aan de defensieve zijde, maar er zijn ook zeker wat aanpassingen aangebracht voor de aanvallers.

Neem je de rode of blauwe pil?

Operation North Star brengt één operator naar het strijdveld van Rainbow Six Siege toe. Thunderbird, ook wel bekend als Mina Sky, is ditmaal de aanwinst die haar kracht mag laten zien aan de defensieve zijde van het gevecht. Een duel die ze met een operator van het eerste moment aangaat.

Thunderbird heeft als haar unieke gadget de Kóna station gekregen, een apparaat die ze op de grond kan zetten waaruit elke operator – als de cooldown is verstreken – een pil kan krijgen waarmee je wat health krijgt. Een soortement tweede Doc.

Thunderbird heeft in totaal drie van deze Kóna stations bij haar, die waar dan ook maar neergezet kunnen worden. Zet ze verspreid neer om je gehele team te kunnen boosten, óf zet ze allemaal bij elkaar om een grote boost te geven aan een enkele operator. De keuze is geheel aan jou.

Maar je moet wel ten alle tijden goed opletten, iedere operator kan namelijk zo’n pil uit het apparaat halen. Dus ook het vijandelijke team. Hoewel het dan nog wel enigszins zou kunnen dienen als een soort alarm, zoals de GU-mine van Lesion voorheen ook deed.

Verder is Thunderbird een 3-speed 1-armor operator die beschikt over een Spear .308 assault rifle met een NATO-scope of een SPAS-15 semiautomatische shotgun. Als secondary beschikt de operator over een Bearing 9 machinepistool of Q-929 handpistool. Daarnaast is ze ook nog eens uitgerust met een impact grenade of nitrocell.

Het is tijd voor verandering!

Ondanks het feit dat de defensieve zijde in Rainbow Six Siege nu weer evenveel operators kent als de aanvallende zijde, pakt Ubisoft de defensieve zijde in Operation North Star behoorlijk aan.

Smoke krijgt een iets kleinere rework waarmee zijn gasgranaat niet meer door muren heen kan verspreiden. Daarnaast is de visuele aanzicht van deze gaswolk ook meegenomen in de rework. Hierdoor is het wat makkelijker geworden om er doorheen te kijken wanneer je aan het wachten bent totdat alle giftige gassen zijn verdampt.

Mocht je echter in de gaswolk van Smoke zitten, dan ziet de wereld er net uit als een rookgranaat met een vleugje pijn. De damage output van Smoke’s gasgranaat is daarbij nu ook stabiel wanneer je eenmaal in zijn giftige gas bevindt.

Nadat in het vorig seizoen al was aangekondigd dat Ubisoft aan het kijken is naar mogelijkheden zowel Goyo als Melusi te voorzien van een rework, ontvangt in ieder geval Melusi haar portie van de rework in dit seizoen. Haar Banshee-gadget is niet meer geheel kogelvrij.

Wanneer een vijandelijke operator in de radius van de Banshee komt, wordt deze zoals vanouds geactiveerd. Het verschil zit echter in het binnenste gedeelte. Wanneer je namelijk in de radius van de gadget komt, gaat de Banshee-gadget open. Hiermee wordt het binnenkant blootgesteld, een gedeelte dat kwetsbaar is. Je hoeft dan alleen nog maar een enkele kogel erop los te laten, om bevrijd te zijn van Melusi haar val.

Bulletproof, maar niet foolproof

En Ubisoft heeft die trend doorgezet naar vrijwel alle andere kogelvrije zaken in Rainbow Six Siege. Hoewel de camera van Maestro in principe kapot is te maken, door vrijwel dezelfde manier toe te passen als bij de gadget van Melusi, kan je nu ook het zicht van de gadget blokkeren door het glas te versplinteren. Door het glas te versplinteren neem je het zicht weg. Het is dus niet zo dat Maestro zijn laser niet meer geactiveerd kan worden.

Dit versplinteren gebeurd als je simpelweg je wapen tegen het glas van een kogelvrije voorwerp slaat. Het is dus vaak een gevaarlijk klusje om bepaalde informatie van de tegenstanders te doen verdwijnen, maar het kan uiteindelijk wel het verschil zijn tussen winst en verlies.

Ditzelfde is dan ook van toepassing voor de kogelbestendige camera’s en Mira’s black mirror. Al kan bij het Mira haar gadget soms ook nog verstandig zijn om je eigen black mirror in gruzelementen te versplinteren wanneer de tegenstander het punt heeft overgenomen.

En daar houden de veranderingen voor de defensieve zijde niet op. De grootste ergernis in Rainbow Six Siege pakt Ubisoft nu eindelijk aan. De kleine pixel-perfecte kogelgaten die op de meest onmogelijke plekken verstopt zitten, worden nu eindelijk uit het spel gehaald. Hoewel je nog wel gewoon door de muur heen kan schieten en nog steeds precies kan zien waar op geschoten is, ontstaan er geen gaten waarmee je naar de andere kant van de map kan kijken.

Gaten in de muren creëren kan nu alleen nog gebeuren door daadwerkelijk een stuk uit de muur te ramen met je wapen – of bionische arm, als je naam Aruni is – of een wat sterker wapen als een shotgun erop loslaten.

Eén en al actie

Aan het begin van het jaar beloofde Ubisoft dat ze meer actie in Rainbow Six Siege willen hebben. Een loden kogel in je kop betekende vrijwel de ronde uitzitten en een beetje op de camera’s kijken om toch nog een beetje informatie door te sijpelen naar te teamgenoten. Met Operation North Star brengt Ubisoft daar al een klein beetje verandering in met de rework van de supportfase.

Wanneer je doodgaat kan je namelijk nog altijd (indien van toepassing) je gadgets en/of drones besturen. Als het ware kan je in een één-tegen-één-situatie een compleet drone-leger op je tegenstander gooien en die persoon bestoken met allerlei ‘rode pings’.

Leuk feitje: tegenstanders die zijn uitgeschakeld en op hun drone zitten hebben twee kleine antennes boven hun drone zitten. Twitch kan daarnaast nog steeds haar eigen drone gebruiken om camera’s uit te schakelen met haar zaps.

Dit geldt natuurlijk ook voor de defensieve zijde. Zo kunnen Echo en Maestro nog altijd hun eigen gadgets besturen en gebruiken, zelfs al is hij minuten geleden gestorven aan een ontploffing. Zo kan je nog altijd belangrijk zijn; door het leven van anderen zuur te maken.

Terug naar Brazilië!

Hoewel er in het zesde jaar van Rainbow Six Siege geen compleet nieuwe mappen staan te verschijnen, is Ubisoft wel weer druk bezig geweest om oude maps te voorzien van een update. Met Operation North Star is dat het welbekende Favela, die zowel van binnen als van buiten geheel is veranderd.

Wat je misschien als eerste opvalt is dat de map is teruggebracht met een nachtelijke setting. Wie wil nou niet onder de sterrenhemel vijanden afknallen? En fin. Deze nachtelijke setting heeft er ook toe geleid dat Ubisoft met een kleine vernieuwing is gekomen, al mag die wat mij betreft er ook meteen weer uit: vuurwerk.

Hoewel het visueel absoluut niet verkeerd oogt, is het vooral de bijbehorende audio die je behoorlijke op het verkeerde pad kan zetten. Zowel binnen als buiten kan je de ontploffingen van dit vuurwerk horen. Hoewel het niet helemaal overeenkomt met het geluid van een wapen die een kogel afvuurt, kan dit je wel op een verkeerd pad brengen. Dan kan het ook nog eens andere geluiden overstemmen. Ubisoft heeft niet voor niks vorig seizoen de omroeper op Border de das omgelegd.

Gelukkig is de staat van het gebouw verder wel een stuk beter dan eerst. Zo voelt en is Favela niet meer een stuk papier maché, waar je van buitenaf met een enkele magazijn al het complete defensieve team omlegt. Als is de binnenkant nog wel behoorlijk wennen de eerste twintig keer dat je op de map speelt.

Met vele kleine kamertjes en de bijbehorende hoeken is het zeker een uitdaging geworden om een succesvolle aanval te plannen. Een verticale speelstijl aanhouden is misschien nu wel het beste om Favela te kunnen winnen, maar zelfs dan is het nog een behoorlijk lastig karweitje.

De nieuwe variant van Favela is in eerste instantie alleen speelbaar in de Quick Match-modi en beschikbaar in de Newcomers playlist. Er bestaat een kans dat de map nog naar Ranked wordt gebracht, maar dat is een kwestie van afwachten.

Kleine aanpassingen

Als je dacht dat het vuurwerk er al mooi uit ziet op de map Favela, wacht dan nog maar even totdat je de nieuwe visuele aanpassingen ook hebt gezien. Het scorebord, de icoontjes van de operators en de death-sequence hebben allemaal wat aanpassingen gekregen.

Daarnaast zit de knop om de defuser te droppen nu ook op een andere plek en moet je nu handmatig deze ook weer oppakken. Voorheen gebeurde dit automatisch, met als gevolg dat je soms iedere keer zelf de defuser nog in bezit had. Hoewel er geen animatie aan vast zit, heeft dit wel enig gevolg op het verloop.Aangezien je nu per se moet kijken naar de defuser die op de grond ligt en ook nog eens op een knop extra moet drukken.

Ook zijn de defensieve gadgets bestand tegen hun eigen elektriciteit. Je hoeft je dus niet meer zorgen te maken dat je een gadget van je teamgenoot verwoest wanneer je er elektriciteit op zet. Daarnaast zijn de breaching rounds van Ash nu ook hiertegen bestand, vergelijkbaar met granaten.

Thunderbird, de hernieuwde Favela en alle andere veranderingen zijn vanaf komende dinsdag te vinden op de testsevers van Rainbow Six Siege, welke exclusief beschikbaar is voor pc-spelers.

Operation North Star is in deze veilige omgeving voor zo’n drie weken te testen, waarna het wordt uitgerold naar de livebuild op pc, PlayStation 4, Playstation 5, Xbox One en Xbox Series X/S.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren