Sony aangeklaagd voor monopolisme in PS Store

Het is me daar toch hip en happening, het aanklagen van bedrijven vanwege monopolistisch gedrag. Op dit moment is natuurlijk de rechtszaak tussen Apple en Epic Games in volle gang en nu krijgt Sony een soortgelijke claim aan de broek. In dit geval is het een groep mensen die zich verenigd heeft. Wat is er aan de hand?

In 2019 heeft Sony besloten dat het voor (fysieke) winkels niet meer mogelijk is om volledige digitale games te verkopen. Winkels als Amazon, Best Buy en Walmart bijvoorbeeld. Hierdoor hebben klanten geen keuze meer en moeten ze de games kopen via de PlayStation Store. De mensen die Sony voor de rechter slepen vinden dat hierdoor keuzevrijheid wordt beperkt en dat Sony sindsdien bepaalde games 175% duurder heeft gemaakt.

“Sony’s monopoly allows it to charge supracompetitive prices for digital PlayStation games, which are significantly higher than their physical counterparts sold in a competitive retail market, and significantly higher than they would be in a competitive retail market for digital games.”

Of de zaak gaat komen is nog niet duidelijk, daar moet de rechtbank in San Francisco zich nu over buigen.

Maar die mensen hebben natuurlijk gelijk. Steun de middle-man en koop je tegoed via Kaartdirect.nl! Gebruik bij checkout de code “Gamersnet”. Dank!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ergens geef ik ze wel gelijk dan.

  Hoewel fysieke games nog wel gekocht kunnen worden buiten de store om wel een punt is tegen monopolypositie, want andere mensen kunnen nog gewoon spellen verkopen, de kosten zijn echter altijd meer voor een retail winkel dan voor een online code.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Publishers verdienen minder geld fysiek als een digitale code. Niet alleen zijn er onkosten voor productie van data dragers en/of hoesjes maar fysieke winkels willen ook een positieve omzet draaien. Software is en blijft intellectuele eigendom en blijft eigendom van het bedrijf. Jij koopt als ware alleen een gebruikers licentie. Een licentie om de software te mogen gebruiken. Een bedrijf kan dan ook de stekker eruit trekken en jou licentie terugtrekken. Een bedrijf kan ook zelf bepalen hoe ze de software distribueren, via fysiek en/of digitaal. Ze zullen helaas niet ver komen met deze aanklacht. Ik begrijp best wel dat mensen het niet eens zijn met een monopolie positie en/of de hoge kosten bij het kopen van games. Maar games zijn nu eenmaal ook duurder aan het worden om te ontwikkelen. Het zijn en blijven eenmaal commerciële bedrijven met investeerders die winst willen zien. Ze zullen allerlei manieren zoeken om de winst marge zo hoog mogelijk te laten uitvallen.

 3.   
  Anoniem-335661006's avatar

  Oke dan kun je MacDonalds ook aanklagen omdat ze geen hamburgers van BurgerKing verkopen….

 4.   
  Anoniem-840636063's avatar

  @Anoniem-335661006: precies, het is de winkel van Sony. Het is geen monopolie als je alleen je eigen spullen in jouw eigen winkel verkoopt. Leul dat er een middle-man kan zijn die er een graantje van mee probeert te pikken maar het voegt NIKS toe