5 Externe en 5 interne manieren om je gaming setup te beveiligen

Voor degene die meetelt, dat zijn dus 10 tips om je gaming gear zowel van de buiten- als binnenkant optimaal te beveiligen. We gaan het die cybercriminelen én real world boeven zo moeilijk mogelijk maken.

De zwakke schakel

Maar voordat we beginnen met (virtuele) kettingsloten en vlijmscherpe prikkeldraad pixels, eerst even snel iets over de zwakke schakel in dit hele verhaal, wijzelf. Veel zaken kun je met een gerust hart overlaten aan je pc of een goed slot op je deur. Maar wijzelf hebben nogal eens de neiging om een – al dan niet digitaal – steekje te laten vallen.

Zorg daarom dat je verzekeringen op orde zijn, en dan met name je inboedelverzekering. Zelfs áls het dan toch verkeerd gaat ben je in ieder geval gedekt. Wat valt onder inboedelverzekering dan? Nou, al je losse spullen in je woning. Dus ook zaken zoals je computer zelf, monitoren, headset, andere randapparatuur, gameconsole, je gaming desk, die comfortabele DXRacer gamestoel, of voor de racers onder ons, je Playseat Evolution. Allemaal gedekt onder een standaard inboedelverzekering. Tenzij je je pc zo hebt gepimpt dat de waarde ervan dichter bij een middenklasse auto ligt, dan moet je even bijverzekeren misschien.

5 Externe beveiligingstips

Sluit alles af

Het voelt een beetje overbodig om te zeggen, maar doe je ramen en deuren altijd dicht en goed op slot. Dit is vaak ook een vereiste van je verzekeringsmaatschappij.

Leg je setup aan de kabel

Doe dit met een speciale vergrendelkit voor desktop en randapparaten. Dit is een met koolstof versterkte stalen kabel aan een ankerplaat met een slot. Want alles wat vastzit is minder interessant voor het dievengilde.

Zet niets in het zicht

Zet je dure tech-spullen en gadgets zoals desktop, laptop, mobieltje, tablets, smartwatches niet in het zicht. Als jouw gloednieuwe setup als een volleerd ruimteschip in het volle zicht staat te blinken, is dat voor sommigen helaas een uitnodiging tot diefstal.

Zorg dat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is

Dus laat als het donker is en je niet thuis bent een lampje aan. Ga je voor langere tijd weg dan kun je bijvoorbeeld automatische lichtschakelaars of tijdschakelaars instellen.

Weet wat je online openbaar deelt

Het internet is een fantastische ontmoetingsplek, maar weet wat je deelt. Deel bijvoorbeeld online nooit openbaar je reisplannen, of je fantastisch nieuwe en dure custom built game set-up met alle mods erop en eraan. Het doet pijn om het te zeggen, maar het gebeurt helaas vaker dan je denkt dat bekenden een handje hebben in dit soort diefstallen. 

5 Interne beveiligingstips

Maak van je pc een onneembare vesting 

Bouw virtuele muren en patrouilleer regelmatig de kamers en gangen. Met andere woorden:

  • stel moeilijke wachtwoorden in (zelfs een in je BIOS), waarmee je interne en externe harddisks en usb-sticks versleutelt
  • gebruik een solide Firewall
  • Installeer een degelijk virusscanner
  • en een secundair scanprogramma als HitmanPro of MalwareBytes, dat adware, spyware, malware en virussen opspoort en onschadelijk maakt

Anti-ransomware programma’s als Cybereason en Ransomfree kunnen je pc beschermen tegen ransomware. Maar beter is om nooit op bestanden te klikken waarvan je niet precies weet wat het is. Zo komt dit kwaadaardige gespuis namelijk je systeem binnen. Gebruik zoveel mogelijk je gezonde verstand en doe niet iets waarvan je niet zeker bent wat de consequenties ervan zijn. Zoek altijd eerst informatie en vraag desnoods om advies of hulp.

Beveilig je draadloos netwerk 

Dit doe je door het signaal van je router te versleutelen. WPA 2 plus een moeilijk wachtwoord zijn een goed begin. Hoe moeilijker het is om binnen te komen, hoe eerder cyberbandieten een deur verder gaan kijken.

Laat automatische software-updates toe

Softwareproducenten brengen regelmatig updates uit om kwetsbare plekken in hun producten te repareren. Zo spijkeren ze de zwakke plekken dicht waar hackers hun slag zouden kunnen slaan. Zorg dus dat je altijd de laatste updates hebt en sta toe dat toekomstige updates automatisch gedownload en geïnstalleerd worden.

Installeer geen illegale software

Moeten we dit uitleggen? Ja? Ok, allereerst is het illegaal, duh. En allertweedst kan illegale software behalve het programma dat je wil hebben ook allerlei virtuele rommel bevatten die je zeker niet op je pc wil hebben. Ben je echter een pientere computertechneut dan hopen we dat je weet waar je mee bezig bent.

Voor alledaags gebruik werk met een Standaardgebruiker account 

Vaak werk je thuis automatisch op het Administrator account. Hiermee heb je alle rechten om te doen met het systeem wat je wil. Je kunt er dus ook onbedoeld allerlei cybertroep mee binnenhalen en installeren. Om dit te voorkomen is het beter om voor alledaags gebruik onder een Standaardgebruiker account te werken, deze heeft veel minder rechten. Gebruik het Administrator account alleen maar bij het installeren of verwijderen van software.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren