Zo haal jij een PlayStation 5 in huis – Tips & Tricks

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat het een ware hel is om de nieuwste console van Sony te bemachtigen. Er is een belachelijke schaarste en er wordt niet verwacht dat dit op korte termijn opgelost gaat worden. Gelukkig voor jou ben ik zelf ook al enige tijd op zoek naar de console en bijt ik me dolgraag vast in dingen. Daarom speciaal voor de lezers van Gamersnet: Een klein gidsje hoe en waar je terecht kan voor het bemachtigen van deze bijna mythische next-gen console.

bol.com

De start van de verkoop bij bol ging niet helemaal zoals gepland. Er werden te veel consoles verkocht, waardoor sommige ongelukkige kopers op de wachtlijst kwamen te staan. Het goede nieuws is wel dat inmiddels de wachtlijst weggewerkt is en ook lijkt de webshop een manier gevonden te hebben om op een rustigere manier de consoles te verdelen. Zo krijgt slechts een klein deel van de mensen die op de ‘houd mij op de hoogte’ knop hebben gedrukt een mail dat de console weer beschikbaar is. De mensen die zich als eerste hebben ingeschreven via deze knop krijgen als eerste een mail. De drop gaat verder stilletjes voorbij: Bij de laatste drop wist bol de tooltjes die gebouwd zijn om mensen meteen op de hoogte te stellen van de restock te omzeilen.
Als je je nu pas inschrijft om op de hoogte gehouden te worden gaat het nog wel even duren voordat jij een mail ontvangt bij een restock. Vooralsnog lijkt het er dus op dat je het bij bol.com van een gelukstreffer moet hebben. Tenzij je dus al een halve eeuw staat ingeschreven, that is.

BCC

Bcc heeft regelmatig drops en dat is helemaal top, natuurlijk. Jammer is dat deze elektronica gigant er een handje van heeft om véééél meer consoles te verkopen dan ze in werkelijkheid hebben binnen gekregen. Dit is wellicht niet bewust, maar meer de schuld van een falende website. Veel kopers (including me) krijgen na een paar uur dan een mail dat het feest niet doorgaat. Je krijgt de keuze: Wil je je geld terug of op een wachtlijst komen te staan? Er worden nooit garanties gegeven, dus het kan zijn dat je volgende week al aan de beurt bent, maar het kan ook nog maanden duren.
Verder nog een tip voor deze website: Geduld! Tijdens een drop wordt de website tering langzaam. Niet steeds verversen, gewoon afwachten en laten laden die hap.

Game Mania

Het is momenteel stil rondom de drops bij Game Mania. Er zijn flink wat reserveringen aangenomen en ze zijn nog steeds bezig met het leveren hiervan. Via de website is te checken hoe we ervoor staan. Ik durf wel te concluderen dat je zonder pre-order de komende tijd weinig kans maakt op een PlayStation 5 bij Game Mania.

Nedgame

Nedgame zet regelmatig pre-orders open. Het gaat vaak om kleine hoeveelheden. Hierbij staat dan een indicatie wanneer deze geleverd kan gaan worden. Let op, het gaat om een indicatie, want schijnbaar zijn de leveringen van Sony zo onvoorspelbaar als wat. De website raakt tijdens het openzetten van de pre-order vrij gauw overbelast en dus moet je het weer hebben van geluk en wat doorzettingsvermogen.

Mediamarkt

Mediamarkt heeft het een beetje lastig met de combinatie PlayStation 5 en corona. Door de coronamaatregelen zitten de winkels dicht en kunnen er dus in de winkels geen pre-orders worden geplaatst. Is op zich niet erg, want ze zijn nog bezig met de pre-orders te leveren. Het is momenteel ook op de website niet mogelijk om een pre-order te plaatsen. Wel kun je je inschrijven voor meer informatie. Dit is op dit moment je beste kans op een PlayStation 5 bij Mediamarkt.

Coolblue

Bij release heeft Coolblue de consoles via een loting een eigenaar gegeven. Recentelijk is er weer een loting geweest waarbij er 1600 consoles de deur uit mochten. Binnenkort komen er opnieuw 800 consoles binnen. De mensen die tijdens de vorige loting naast de pot piesten doen automatisch mee tijdens deze nieuwe loting. Of ook ‘nieuwe’ mensen zich mogen inschrijven is vooralsnog niet bekend. Wederom is mijn advies om je in te schrijven om op de hoogte gehouden te worden – Op deze manier kom je er als eerste achter hoe en wat.

Tooltjes

De laatste en beste tip: Tooltjes. Er zijn verschillende tools die de PlayStation 5 voorraad bijhouden bij websites. Zodra er weer voorraad is krijg je vliegensvlug een seintje. Tip: Fsclprs en PS5 stock alert.

We willen natuurlijk allemaal graag een PlayStation 5, maar helaas is de levering van Sony gewoon kut door een te kort aan onderdelen. Hoe fanatiek je ook bent, ga nou niet over lijken om jouw natte droom te verwezenlijken. Wees een beetje lief voor de webshops, want vaak kunnen zij er ook niks aan doen als jij buiten de boot valt. Wil je toch je woede kwijt? Richt dit dan lekker aan Sony. Of zet jouw ongenoegen desnoods hieronder in de comments zodat we met zijn allen een traantje kunnen laten.

 1.   
  tijn80's avatar

  Wil ik er 1? Jazeker, het geld ligt al apart. Wil ik er NU 1? Zie geen enkele reden waarom dat nut zou hebben.

  1. PS OS is nog niet klaar (ext. HDD nog niet mogelijk)
  2. Controller lijkt inferieur. Dit gaat nog een staartje krijgen en een designaanpassing
  3. Stiekem hoop ik toch op een pro/slim. PS is voor mij qua games de favoriete console, maar wat een lelijk groot ding.
  4. Er zijn naar mijn mening geen systemsellers. Als er nou een Uncharted 5 of Horizon 2 te krijgen was.

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  @tijn80:

  “Wil ik er 1? Jazeker, het geld ligt al apart. Wil ik er NU 1? Zie geen enkele reden waarom dat nut zou hebben.”

  Ik sta hier helemaal achter als een PS5 Gamer sinds Dec 2020.
  De Playstation 5 is een indrukwekkend stukje tech die ook zijn flaws heeft. Maar op dit moment heb je het niet echt nodig in mijn ogen qua gaming, en helemaal niet als je nog een goedwerkende andere console thuis hebt. 🙂

 3.   
  Anoniem-1335066296's avatar

  Ik wil inderdaad ook wel 1 graag. Maar dat heeft er meer mee te maken omdat mijn trouwe base ps4, de laatste tijd echt mankementen begint te vertonen.

  Mocht dat allemaal niet aan de hand zijn had ik idd ook lekker gewacht. Want de controller schijnt wel echt een debacle’tje te worden.

  Maar wat ook in artikel wordt gemeld, er zijn behoorlijk aantal kansloze zielen die al hun frustraties botvieren op de klantenservice van Bol o.a. die zou ik ook lekker op een blacklist zetten o.i.d.

 4.   
  Anoniem-298439573's avatar

  Het op sony blamen is ook niet helemaal eerlijk. AMD de chip leverancier voor Sony heeft teveel hooi op zijn vork genomen.

  ze produceren voor de nieuwe videokaarten, playstation 5 en xbox X. Ze hebben te weinig productiecapaciteit om alle bedrijven te voorzien van chips. Deze bedrijven krijgen dus niet genoeg onderdelen binnen om hun product te maken.

 5.   
  JohnnieBoy's avatar

  @tijn80: Je hebt helemaal gelijk Tijn.
  – Vooral het gebrek aan fatsoenlijke titels die mij persoonlijk kunnen bekoren maakt het dat ik geen pre-order plaats.
  – Ik hou er tevens van om de GameMania binnen te lopen, hem te zien staan en hem dan aan te schaffen. Net zoals vroeger. Heerlijk.
  – Daarnaast koop je voor een PS5 tegenwoordig 2 extra aandelen GME (GameStop) en dat heb dan ook maar alvast weer gedaan.

 6.   
  Anoniem-1029015582's avatar

  @Anoniem-298439573:
  Niks te maken met de hoeveelheid hooi op de vork genomen te hebben wereldwijd heeft de chip industrie still gestaan door een foute inschatting nu is er een tekort bij alles en die moet geprobeerd recht getrokken te worden alle chips komen bij dezelfde 2/3 fabrieken vandaan.

 7.   
  CHILLOZZ's avatar

  @tijn80:
  met name je laatste punt sluit ik me heel erg bij aan.

  Had eigenlijk ook wel wat verwacht vanaf het kamp van Naughty Dog. Dat zei met een soortgelijke uncharted game zouden komen. Dan was dat voor mij zeker een system seller geweest.

  Nu…. Pffff ik heb alle tijd. Laat ze maar eens eerst met goede titels komen. ipv ps3 games wat oppoetsen voor 5. Dat is imo echt kansloos.

  je punt met het design….
  Sja dat had ik in het begin ook, Maar hoe vaker/langer ik hem zie des te mooier ik hem ga vinden. Maar als je dan die video van afgelopen week zag van die gasten die er waterkoeling op hebben gezet daarin zag je toch wel dat het design kwa formaat toch heel wat flink kleiner had gekunnen. Mja zal wel wat met airflow te maken hebben.

  Inmidelles zijn er vollop die faceplates te verkrijgen. Kijk dan eens naar mat zwarte faceplates. Dat maakt heel de console een totaal ander ogende machine. En lijkt t ook optisch kleiner te ogen. [Is het uiteraard niet]

  maar Games…. Das het grootste punt. ze hebben nu niet echt bepaald gewerkt aan bangers voor op ps5 release.
  Gta is dan ook wel koploper.. Hoe graag ik de game ook speel en altijd gespeeld heb… Maar rockstar…. kom on guys dit kan gewoon echt niet. ze slaan gewoon compleet 1 gen. over.
  Vooral volle bak sharkcards kopen dan zullen ze nog wel langer blijven melken. [niet dat dat een playstation/sony gevalletje is]

 8.   
  Anoniem-874761030's avatar

  JMijn idee, vooral 3) en 4).

 9.   
  Anoniem-2089971889's avatar

  Waarom zou je je woede op Sony richten? Dat is echt bullshit. MS zit met de zelfde probleem. Als ergens de schuld ligt is het Corona. De chipleveranciers kunnen de wereldwijde vraag niet aan. Zelf de autoindustrie heeft een groot tekort aan chips. Niet zeuren en gewoon blijven proberen. Dat doe ik ook.

 10.   
  Anoniem-2089971889's avatar

  @tijn80: dat is de grootste overdreven bs wat ik ooit heb gelezen op de site.

 11.   
  Hukertoo97's avatar

  Ik ben met het tijn eens, de ps5 is zo ontzettend lomp en lelijk. Er komt sowieso ooit een slim versie en ik wacht liever daar op dan dat ik zo lelijk bakbeest naast mn tv zet.

 12.   
  Anoniem-526254531's avatar

  Wat BCC doet zou eigenlijk niet moeten kunnen. Ze schrijven je geld af, je krijgt een ordernummer en een tijd en datum dat je PS5 geleverd wordt. Een paar uur later krijg je een mail met “sorry, sorry”. Vervolgens mag je zelf gaan bedenken of je je geld terug moet vragen of dat het zinvol is om voor onbepaalde tijd te gaan zitten hopen op een volgende drop bij BCC. Waarbij je ook nog eens geen idee hebt hoe hoog of laag je op de lijst staat, en of er wel een lijst is.
  Producten verkopen die je niet hebt, dat zou niet moeten kunnen bij een bonafide bedrijf. Het gaat hier niet over kinderachtige bedragen.

 13.   
  Mieke Schoester's avatar

  @Anoniem-526254531: Deze slechte service van bcc is ook wel deels waarom ik deze lijst heb opgesteld. Het is namelijk ook niet dat dit 1x is voorgekomen, het is telkens hetzelfde liedje, namelijk. En mensen die dit niet weten kopen vrolijk een console “voor 23:59 besteld, volgende dag in huis”.

 14.   
  Anoniem-269152622's avatar

  @Anoniem-2089971889:
  Dank voor deze grondig onderbouwde mening.

 15.   
  tijn80's avatar

  @Anoniem-2089971889:
  Dank voor deze grondig onderbouwde mening. Ik sta compleet versteld van je kennis en kunde en ga nu direct op jouw advies toch een PS5 aanschaffen. 🙄