Duitsland gidsland: lootboxes voor 18+

Gokken is verboden voor kinderen. Verslaving is voor veel volwassenen al een probleem, laat staan als je hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. EA vergelijkt Fifa Ultimare Team met een Kinder Surprice Ei, klopt niet, het is gokken, aangeprezen middels walgelijke marketing.

En dus willen de Duitsers dat je eerst je (digitale) ausweis laat zien voordat je een gokje neemt. Der Spiegel meldt dat een wet die dit mogelijk maakt door de Duitse Tweede Kamer (Bundestag) is.

En het gaat verder dan alleen Fifa Ultimate Team. De Duitsers willen namelijk de volledige game 18+ maken maken als het een gokelement bevat. Bye bye PEGI-3, hallo PEGI-18!

De senaat moet nog goedkeuring geven en daarna kan de wet vanaf de lente worden toegepast.

En natuurlijk kan je allerlei manieren vinden om toch als minderjarige FIFA te bemachtigen, maar je laat in ieder geval zien als land dat het niet de bedoeling is. Want FUT is gokken gericht op de allerkleinsten, punt. En als je mij niet gelooft, geloof de rechter dan.

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Zal het voorkomen dat kinderen lootboxes kopen?
  Nee.

  Zullen de Duitsers er beter door slapen, wetend dat ze i.e. iets gedaan hebben?
  Misschien.

  Gaan kinderen nu invullen dat ze geboren zijn op 1 januari 1910?
  Waarschijnlijk wel.

  Toe zeg, wie heeft er nou niet zich ooit geregistreerd en dan een valse datum opgegeven omdat ‘ie nog niet meerderjarig was. Zodra iemand toegang heeft tot online betaalmethodes is er niemand die dat nog zal stoppen.
  Gezien de Duitse privacywetgeving extreem streng is zal er ook nooit een ID-controle komen, simpelweg omdat je geen foto van je ID mag maken.

 2.   
  Hukertoo97's avatar

  kan duitsland gidsland ook is een keer kijken of het mogelijk is om programma’s waarin kinderen naar naakte volwassenen moeten kijken verboden kunnen worden??

 3.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Hukertoo97: Duitsers kennen geen naaktheid, die seksen zelfs met de Sloggi aan. Althans, als ik mijn vaders goed verstopte oude VHS collectie mag geloven

 4.   
  Sa.'s avatar

  @Alfa Warrior: Maar dit kun je natuurlijk helemaal breed trekken, porno, drank, drugs, online gokken, je kunt bij alles als minderjarige 1 januari 1910 als geboortedatum invullen.

  Het feit is dat een 18+ rating meer bewustwording met zich meebrengt, ook bij de ouders.

  Je kan het denk ik een beetje vergelijken met de 16 naar 18 wetgeving omtrent alcohol in Nederland. Sure, de meeste ouders zullen hun 16-jarige kind op dat moment echt niet stoppen van het drinken van een biertje, maar het andere kind wat ten tijde van de wetswijziging 8 is, zal eer hij/zij 16 is het echt niet in het hoofd halen om alcohol te te kopen. Misschien kopen ze het wel, maar het feit dat alcohol 18+ is tegen die tijd de normaalste zaak van de wereld. Alcohol kopen op je 16e is dan spannend, en niet meer normaal, wat het eerst dus wel was. Het aantal jongeren van 16 wat alcohol drinkt neemt dan door de jaren heen af, en op een gegeven moment bereik je een nieuw “normaal”.

  Mijn punt: Natuurlijk kun je kinderen niet stoppen met het “frauderen” van hun geboortedatum, maar je maakt wel een statement, en hangt meer gewicht aan het gok element in FIFA. Je laat als land zien dat je het probleem serieus neemt. En ja je hebt gelijk, dat zal op de korte termijn heus niet zo’n groot effect hebben, maar op de lange termijn gaat men heel anders tegen FIFA aankijken. Het nieuwe ‘normaal’ is dat games voor kinderen geen gok elementen mogen bevatten.