Zijn Pokémon-fans écht zulke zeikerds?

Pokémon-fans staan te boek als enorme azijnzeikers. Wat Nintendo en Game Freak ook doen, het is nooit en te nimmer goed. Zo ook met de recente aankondiging van Pokémon: Brilliant Diamond, Pokémon: Shining Pearl en Pokémon Legends: Arceus. Over die eerste twee wordt massaal gezeurd dat de graphics wel héél erg op Pokémon Let’s Go lijken. Laatstgenoemde heeft véél te weinig detail in de omgevingen, zeker vergeleken met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Op sociale media volg ik verscheidene Pokémon-gerelateerde kanalen, zowel voor lekken zoals die van de Pokémon Presents van vorige week, als voor analyses van de lore. Bovenstaande is het beeld dat ik uit hun berichtgeving opmaakte: Pokémon-fans zijn een stel zeikerds. Maar als ik zelf naar de community kijk, zie ik een heel ander beeld. Ik voel dan ook de behoefte om een tegengeluid te laten horen.

Vermeende zeikplek #1: Pokémon Presents

De aankondiging van het drietal Pokémon-games vond plaats tijdens Pokémon Presents, dus als er één plek is waar Pokémon-fans hun ongenoegen zouden uiten, is het daar wel. Toch? Nou, niet dus. Op het moment van schrijven staat de teller op 210.000 (!) duimpjes omhoog, waar het aantal dislikes blijft steken op 8.600. Een kleine rekensom later komt dat neer op een negatieve beoordeling van minder dan vier procent. De hierboven gelinkte video is 9 miljoen keer bekeken!

Vermeende zeikplek #2: Individuele trailers

De like/dislike-verhouding op de aankondiging van de Sinnoh-games is wat negatiever (op het moment van schrijven grofweg 64.000 positief tegenover 12.000 negatief, ofwel een kleine vijftien procent). Maar een blik op de comments onthult dat mensen vooral klagen dat er elementen uit de oorspronkelijke games in de remakes zitten. Dus nee, niet dat het te veel op Let’s Go lijkt, dat het té veel op het oude lijkt. Hier en daar wordt wel geklaagd over de graphics, maar om nou te zeggen dat dit de hele fanbase vertegenwoordigt… nee, bepaald niet. Deze reacties krijgen veelal hooguit 50 up-votes, met een totaalaantal van bijna een twee en een half miljoen kijkers.

Pokémon Legends: Arceus kan rekenen op meer positiviteit. Daar ligt het aantal positieve stemmen op het moment van schrijven op 94.000. Het aantal down-votes: 3.600. Totaal wederom rond de vier procent negatief, met een overweldigend aantal positieve reacties. De inhoud van de tekstuele reacties gaan van (vermoedelijk iets te) hyped tot voorzichtige scepsis over de gameplay. In deze comment section staan wel wat reacties die opmerken dat Legends: Arceus er beter uitziet dan de Sinnoh-remakes of zelfs Pokémon Sword & Shield.

Tot slot New Pokémon Snap. Deze trailer is ‘slechts’ 64.000 keer bekeken en heeft dan ook een lager aantal stemmen. Opnieuw hier en daar een vergelijking tussen deze game en Brilliant Diamond/Shining Pearl, maar opnieuw krijgen deze geluiden nauwelijks aandacht.

Vermeende zeikplek #3: Reddit

Hetzelfde beeld zie ik op Reddit. Het is inmiddels al wat langer geleden, maar toen ik me vlak na de Pokémon Presents-uitzending op dit forum begaf, kreeg ik niet de indruk dat Pokémon-fans massaal kwaad waren op GameFreak en Nintendo. Er was een post van iemand die dacht dat de mening “er is niks mis met de graphics van de Sinnoh-remakes” een unpopular opinion. Wat bleek? Het bericht kon rekenen op 80% positieve stemmen. Dat is enigszins laag voor je gemiddelde Reddit-bericht, maar nog altijd: verreweg de meerderheid vindt het allemaal wel prima.

Conclusie

Al met al denk ik dat ik een redelijk brede blik heb geworpen op de Pokémon-gemeenschap op het wereldwijde web. Ongetwijfeld zijn er niche-fora waar een meer kritisch geluid klinkt, maar in brede lijnen zijn Pokémon-fans tevreden met wat Pokémon Presents ons heeft getoond. Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat Pokétubers en andere influencers de “ophef” enorm overdrijven, ongetwijfeld om extra materiaal te vergaren voor hun content. Maar nee, het antwoord op de titel van deze column lijkt veelal nee.

Pokémon heeft een miljoenenpubliek (alleen al de subreddit heeft ruim 3 miljoen leden), dus is het niet vreemd dat sommigen de nieuwe richting van de serie niet leuk vinden. Maar datzelfde geldt voor zo ongeveer elke entertainmentfranchise, van Pokémon tot het MCU en Game of Thrones. Oké, laatstgenoemde verdient een groot deel van de kritiek, maar het punt staat: er zijn altijd critici, maar het is onzin om die (soms behoorlijk vocale) minderheid gelijk te schakelen met de community als geheel. Kortom: influencers doen de Pokémon-community (en daarmee hun eigen publiek) enorm tekort.

En nu we het toch over influencers hebben, tijd voor een bericht van onze sponsor: Kaartdirect.nl!

Wil je 7% korting op Nintendo-tegoed, Nintendo Switch Online en Nintendo-games? We hebben een actie met Kaartdirect! Ga naar deze pagina, selecteer wat je wilt kopen en gebruik bij checkout de code:

ditgeldgaatnietnaarea

Graag gedaan!

De actie loopt tot 1 april 2021

 1.   
  LightFasher's avatar

  Haha, ik schrok al als PoGo speler hoor ik niets negatiefs over de Switch games. Wel over de vele bugs in PoGo ;’D

 2.   
  fantasyfreak's avatar

  Tja geklaag heb je over alles en iedereen wel. Probleem is denk ik dat het negatieve altijd net meer opvalt en/of aandacht krijgt en inderdaad afhankelijk is van waar je kijkt.

  Veel nieuwsberichten laten bijv. over bepaalde kwesties weten dat “mensen ergens massaal tegen zijn” terwijl hun bron dan Twitter is waar 90% zeikt over van alles en nog wat en het gaat dan om 100 mensen die van zich laten horen terwijl de rest het prima vind en er niks over zegt.

  Wat betreft de Pokémon games zelf: Ik kocht Pokémon Blue voor op de gameboy (en dan via de Super Gameboy op de SNES!) bij de Bart Smit dus ik ga al een tijdje mee 🙂 . Ik heb op Black/White(2) en Sun/Moon(2) na alle reguliere games inclusief een paar remakes en spin-offs gespeeld, maar begin ook wel erg moe te worden van de serie. Sowieso was ik al remake-moe door alle WiiU games naar de Switch en tig PS3 games naar de PS4 en nu hetzelfde met de PS5, maar Pokémon gaat er wel erg lang mee door. Dit begon op de GBA al met FireRed en LeafGrean.

  Gamers roepen al jaaaaaaren van “breng een open world Pokémon RPG uit waar je ze kunt tegenkomen, vangen en net zo vechten en avonturen beleven als op tv”. Ik snap dat het best hooggegrepen is, maar door telkens generatie na generatie nieuwe beestjes toe te voegen en verder alles hetzelfde te laten hebben zij het zichzelf denk ik te lastig gemaakt. Tenzij je dit project gaat proberen met de eerste 150/151.

  Nu komt Pokémon Legends: Arceus al iets meer in de buurt qua open world, maar het is het nog niet helemaal en er zit mij een partij framedrops in de trailer dat ik mijn hart al vast hou of ze dit nog goed krijgen. Vooral aangezien eerdere games hier ook al last van hadden in simpele omgevingen zoals tijdens dubbelgevechten. Als 4 beestjes en 3 vliegende blaadjes al teveel moeite zijn…. Maar vandaar dat ik ook lekker kan klagen op de serie omdat het gewoon tijd is voor iets nieuws, iets meer moeite en om eens te luisteren naar de gamers wat die al jaren wensen van Pokémon. Maarja, Nintendo staat er niet om bekend dat ze graag luisteren naar hun klanten.

 3.   
  Petor's avatar

  @fantasyfreak: En klagen is soms ook heerlijk!

 4.   
  fantasyfreak's avatar

  @Petor:

  Dat is ook waar. Het kan lekker opluchten 🙂

  Zie trouwens net dat FireRed/Leafgreen uit 2004 komen dus momenteel zijn ze al 17 jaar bezig met remakes. Zijn denk ik niet veel bedrijven in de gamesindustrie die dat kunnen zeggen. Nou ok EA met hun FIFA remake ieder jaar 😉

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  Legends vind ik moeten mensen nog niet over zeuren, hier is gewoon nog te weinig content van laten zien.
  Over de 2 remakes op zich vond ik het er best prima uit zien, en het is en blijft pokemon ziet er simpel uit dat is de bedoeling niet the fancy.