Nieuwe CEO Amazon blijft geloven in games

Amazon probeert al een tijdje door te breken in de game-industrie, maar dat wil nog niet echt lukken. Vorig jaar verscheen de free-to-play shooter Crucible, maar werd na anderhalve maand alweer terug naar closed beta-fase gebracht – om uiteindelijk definitief geannuleerd te worden. Ook de MMO New World, die eigenlijk in mei 2020 had moeten verschijnen, werd uitgesteld naar het vage “lente 2021”.

Maar ongetwijfeld heb je meegekregen dat Jeff Bezos, de CEO van Amazon, binnenkort een stap terugdoet. Zijn vervanger is Andy Jassy, die in een e-mail (in handen van Bloomberg) aangeeft dat Amazon onder hem zal blijven werken aan games. Volgens Jassy duurt het soms even voor een nieuw bedrijf succes boekt, en is Amazon Game Studios zo’n bedrijf. Hij blijft echter geloven dat het bedrijf uiteindelijk een succesvolle game zal produceren als het team zich blijft richten op wat er het meeste toe doet.

Dan is de vraag natuurlijk: wat dóét er het meeste toe? Zit het probleem hem in het leiderschap? De bedrijfscultuur waarover Bloomberg vorige maand over schreef? Gebrek aan talent zou het niet moeten zijn, want Amazon heeft geld als water.

Maar met dat laatste punt komen we op een potentieel hoopgevend punt: de timing van deze communicatie. Deze week sloot Google zijn game-ontwikkelingsstudio’s, waarmee talent als Jade Raymond weer beschikbaar is gekomen. Raymond stond eerder aan het roer bij de eerste Assassin’s Creed, Watch Dogs en Splinter Cell: Blacklist. Daarna stapte ze over van Ubisoft naar EA en werkte ze mee aan Star Wars: Battlefront 2. Sindsdien krijgt ze echter maar weinig kans om haar games daadwerkelijk af te maken.

Het kan natuurlijk toeval zijn dat Jassy’s e-mail zo kort volgt op Google’s sluiting van zijn ontwikkelstudio’s, maar op zulk hoog bedrijfsniveau zijn maar vrij weinig dingen toeval. Het zou dan ook kunnen dat Jade Raymond binnenkort een aanbod krijgt van Amazon Game Studios, waar ze toegang zou hebben tot een smak geld waar je U tegen zegt. Als Amazon wél verstandig genoeg is om Raymond haar werk te laten doen en af te maken, zou het inderdaad kunnen dat AGS nog een succes wordt. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Meer New World

  1.   
    JohnnieBoy's avatar

    Oh jammer zeg. Ik had gehoopt dat ze daar dan wel eens vanaf zouden kunnen blijven. Want als het aan deze walgelijke firma ligt koopt straks heel de wereld bij Amazon en blijft er geen winkeltje op de Hoofdstraat meer over.