Valve krijgt boete voor patentinbreuk met Steam Controller

Het gaat Valve niet voor de juridische wind de laatste tijd. Eind januari moest het bedrijf 7,8 miljoen afdokken wegens geoblocking die in strijd was met het Europese mededingingsrecht en vorige week werd Valve aangeklaagd voor machtsmisbruik. Wederom moet de Steam-gigant met geld over de brug komen: de Steam Controller maakte inbreuk op een patent van Ironburg Inventions.

Het gaat specifiek om het gebruik van peddels op de achterkant van de controller. Microsoft maakt gebruik van eenzelfde soort element in de Xbox Elite-controllers, maar betaalt daar netjes een licentie voor aan Ironburg Inventions. Valve deed dat niet en dus kwam er een tripje rechtszaal aan. De jury heeft Ironburg op alle zeven aanklachten gelijk gegeven en daar een boete van vier miljoen dollar voor opgelegd.

Dit is overigens minder dan de eis van maximaal elf miljoen, of in ieder geval zes miljoen: het bedrag dat Microsoft aan Ironburg heeft betaald voor de licentie. Wellicht gaat het bedrag na een hoger beroep echter nog omhoog, want de jury was het met Ironburg eens dat Valve willens en wetens inbreuk maakte op het patent.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren