Valve aangeklaagd om machtsmisbruik

Valve – de grootmacht achter het welbekende Steam-platform – heeft een aanklacht aan de broek hangen. Volgens The Hollywood Reporter krijgt het bedrijf een rechtszaak tegen zich aangespannen omdat het misbruik maakt van diens positie in de markt.

De aanklacht focust zich vooral op de ‘Most Favored Nations’-clausule die is opgenomen in Valve’s Steam Distribution Agreement, welke ontwikkelaars verplicht om diens game te allen tijde op elk pc platform voor dezelfde prijs aan te bieden. De game mag hierdoor op – laten we zeggen – de Epic Games Store niet goedkoper worden aangeboden. Er mag dus nooit en te nimmer een prijsverschil optreden tussen de diverse pc platforms.

Volgens vijf Amerikaanse gamers maakt Valve hiermee misbruik van diens machtpositie binnen de markt. Andere aanbieders zouden zo nooit kans zien om te concurreren met Steam, welke bijna 75 procent van alle verkopen op diens conto bij kan schrijven. De aanklagers leggen het als volgt uit.

“The Steam MFN also hinders innovation by creating an artificial barrier to entry for platforms. When a market, such as this one, is highly concentrated, a new entrant can benefit consumers by undercutting the incumbent’s prices. The ability to provide PC games to consumers at lower prices is one way a firm or new entrant could gain market share. If this market functioned properly—that is, if the Steam MFN did not exist and platforms were able to compete on price—platforms competing with Steam would be able to provide the same (or higher) margins to game developers while simultaneously providing lower prices to consumers.”

In hoeverre vijf gamers het op kunnen nemen tegen een gigant als Valve – welke uiteraard een juridisch team van jewelste in dienst heeft – is natuurlijk nog maar de vraag, maar misschien is de rechter zelf ook wel een gamer die liever zijn of haar games via een ander platform bemachtigt. Het is in ieder geval niet de eerste keer dat Valve vraagtekens opwekt doormiddel van diens clausules. Desalniettemin hebben Sean Colvin, Everett Stephens, Ryan Lally, Susann Davis en Hope Marchionda wat “steam” kunnen afblazen.

Mocht je de hele aanklacht op je gemak willen doorspitten, dan kun je die hier bekijken.

  1.   
    Anoniem-560868118's avatar

    Dat zijn een paar stinkend rijke gamers voor zo’n rechtzaak in californië tegen Steam

  2.   
    Anoniem-560868118's avatar

    Alsnog, ik ben van de mening dat een platform eigenaar zelf de regels van prijzen mag geven op hun eigen platform. Dat is hun recht en vrijheid. De platforms mogen niet samenspannen om prijzen omhoog te gooien. Het is aan de klanten om het platform te kiezen met de beste prijzen, dat zij het meest vertrouwen en dat het beste functioneert

  3.   
    Anoniem-1488390303's avatar

    @Anoniem-560868118:

    Zie de rechtzaak van Epic tegen Google en Apple. Monopolies zijn voor bijna niemand goed, daarom is er ook bepaalde wetgeving voor opgesteld. Steam heeft natuurlijk geen monopolie, maar het komt er aardig bij in de buurt. En als ze die positie misbruiken en daardoor schade toebrengen aan de game industrie, dan moeten ze daar gewoon voor worden bestraft.

  4.   
    DeAdSeYe's avatar

    Maar wat doen we dan met Apple? Daar zijn alle prijzen ook hetzelfde. Geen enkele winkel mag het goedkoper aanbieden, geen enkel winkel mag korting geven zonder toestemming van Apple. Winkels mogen nog niet eens korting geven aan eigen personeel. Je bent verplicht om software van Apple te gebruiken. Ik wilde gegevens van een Ipad overzetten naar Windows, voor een familie lid, gewoon dood normale foto’s. Ik was verplicht om een Apple ID en Apple software te installeren op mijn pc, anders kon ik het niet overzetten. Andere systemen zoals Android hoeft dat allemaal niet, inprikken en klaar. Microsoft wordt aangeklaagd voor webbrowser machtmisbruik en moet bij gebruikers third party browsers weergeven, Apple niet. Hoe gaat het met de rechtzaken die tegen hun aangespannen zijn over de app store, daar hoor je niks meer over. Ik snap best dat mensen iets met machtmisbruik en monopoly positie willen doen. Maar de bedrijf die echt de grootste monopoly positie heeft, doet niemand wat tegen of hoor je niks meer van.

  5.   
    Anoniem-1382770722's avatar

    @Anoniem-1488390303: Het is nog geen monopolie. Epic is alleen geen complete concurrentie omdat zij een zwakkere storefront hebben, minder functies, ze investeren al het geld voor ontwikkeling van hun platform in gratis games om weg te geven