Onthuld: de echte reden waarom Xbox-controllers nog batterijen nodig hebben

Altijd al willen weten waarom Xbox-controllers nog steeds standaard op batterijen werken? Misschien komt het niet als een verrassing: een zakelijke deal.

Tot de verbazing van velen maken Xbox-controllers nog altijd gebruik van verwisselbare AA-batterijen. Een oplaadbare accu is uiteraard wel als alternatief mogelijk, maar standaard wordt aangestuurd op het gebruik van twee AA-batterijen. Dit in tegenstelling tot veel concurrenten. De reden is deze week aan het licht gekomen. Microsoft heeft naar verluidt een langdurige deal gesloten met Duracell.

Via een Britse marketing manager van Duracell werd de overeenkomst tussen Microsoft en de batterijenboer bevestigd:

There’s always been this partnership with Duracell and Xbox… It’s a constant agreement that Duracell and Microsoft have in place… [The deal is] for OEM to supply the battery product for the Xbox consoles and also the controllers’ battery. So that [deal is] going to go on for a while… it’s been going on for a while and I think it needs to go for a while [more].

Vooral het laatste stuk uit de quote, dat het nog wel een tijd zo zal doorgaan, zet aan het denken. Dat lijkt er sterk op te wijzen dat er een soort langdurige deal bestaat tussen Duracell en Microsoft.

In een reactie op dit nieuws liet Microsoft het volgende weten:

We intentionally offer consumers choice in their battery solutions for our standard Xbox Wireless Controllers. This includes the use of AA batteries from any brand, the Xbox Rechargeable Battery, charging solutions from our partners, or a USB-C cable, which can power the controller when plugged in to the console or PC.

Blijkbaar vindt men de keuzevrijheid van consumenten wel belangrijk, maar toch wilde Microsoft niet ingaan op een eventuele deal met Duracell. Het bestaan van die deal werd in ieder geval ook niet nadrukkelijk ontkend.

Duracell is volgens de berichten al sinds 2005 leverancier van de standaard meegezonden batterijen, toen de Xbox draadloos ging met de Xbox 360. Een mogelijke deal tussen Duracell en Microsoft duurt dus inmiddels al meer dan 15 jaar, aangezien er voor de Xbox Series X en Xbox Series S niet is overgestapt op Li-ion alternatieven.

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.

 1.   
  Anoniem-1683812810's avatar

  Ik vind het persoonlijk wel fijn, leuk zo`n accu ingebouwd maar accu verrot dan mot je maar net weten hoe je dat moet vervangen.

 2.   
  Anoniem-1946152523's avatar

  De batterijen die bij mijn controller zaten zijn van philips. Iemand komt zijn deel van de afspraak niet na ;p

 3.   
  squidgyboy's avatar

  ik gebruik al jaren oplaadbare lithium batterijen.. ik snap ook niet waarom ze nog steeds van die wegwerp batterijen erbij doen.

 4.   
  Anoniem-1027137390's avatar

  @squidgyboy:

  Wel dat zal wel komen door de grote zak geld die MS ooit met Duracel is aangegaan.

 5.   
  tijn80's avatar

  @Anoniem-1683812810: klepje open, accu eruit. Nieuwe accu erin, klepje dicht.

  Rocket science 😉

 6.   
  RLXTR's avatar

  Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is natuurlijk rot als je niet verder kunt gamen wanneer je geen batterijen meer in huis hebt. Een voordeel is dan weer wel dat die controllers, qua voeding, min of meer het eeuwige leven hebben.

 7.   
  Anoniem-594781658's avatar

  @Anoniem-1683812810: Ik ook, ik gebruik sinds jaar en dag oplaadbare batterijen. Ideaal.

 8.   
  Anoniem-839921967's avatar

  Ik had het fijn gevonden als de accus van de ds4 en dualsense verwijderbaar waren, dan hoefte ik niet van controler te wissellen of met kabel te spelen als de accu op raakt tijdens het gamen. Gewoon accu eruit, volle erin en lege aan de lader zetten. Zou eigk wel ideaal zijn geweest. In dat opzicht hebben xboxers het wel goed, tenzij je met wegwerp batterijen zit te shoemelen.

 9.   
  Anoniem-839921967's avatar

  @Anoniem-1683812810: Inderdaad lastig!! Apparaat open, oude accu eruit, nieuwe erin. En ook erg vermoeiend dat dat iedere 5 jaar opnieuw moet… want een dergelijke accu gaat maar minimaal 5 jaar mee.