Game of the Year 2020 volgens Peter

Wat fijn dat we dit jaar eindelijk door de plee kunnen spoelen. Hoewel we nog niet uit de misère zijn, staat 2021 in ieder geval in het teken van lichtpuntjes. We sluiten 2020 af en qua games was het niet het meest spectaculaire jaar. Natuurlijk hebben we nieuwe spelcomputers mogen verwelkomen, maar ze zijn bijzonder schaars en beide systemen ontbreekt het aan echte system sellers.

Wat we wel hebben gekregen was degelijk, waarbij ik direct de kanttekening moet plaatsen dat ik The Last of Us 2 niet gespeeld heb. Ten tijden van de eerste lockdown waren mijn gevoelens zo depri, dat ik een game als TLOU2 absoluut niet zou trekken. Net buiten mijn top 5 valt daarnaast Resident Evil 3, een fantastische remake van een redelijk spel. Ook net buiten de top 5 valt Spider-man: Miles Morales, een geweldige game, maar voor mij echt aan de te korte kant. De laatste terugblik op 2020 voordat we het jaar door het toilet spoelen!

#5 – Watch Dogs: Legion

Zelden wist een game me pas zo laat te grijpen als Watch Dogs: Legion. De eerste uren van het spel zijn namelijk alles behalve indrukwekkend en het voelt alsof Ubisoft in alle vallen trapt waar ze al jaren mee te kampen hebben. Maar na die eerste uren ontstaat er toch een magie in de game! Het rekruteren van verschillende burgers van Londen is niet minder dan een sport. Wil je toegang tot Buckinham Palace, dan moet je natuurlijk een Royal Guard strikken, maar om dat te doen dien je weer een aantal opdrachten te voltooien. Hoe meer toegang een bepaalde burger heeft tot afgesloten locaties, hoe uitdagender de opdrachten die je moet doen, maar het gevoel wat je hebt als het is gelukt is niet minder dan episch. Inmiddels heeft mijn team verschillende Albion-militairen, een geheim agent en een imker, dus voor elke missie heb ik de perfecte match.

#4 – Star Wars: Squadrons

Het is soms erg lastig als je een PlayStation VR-headset bezit. Er is weinig content beschikbaar en het is dan ook lang wachten op nieuwe pareltjes. Deze kwam dit jaar in de vorm van Star Wars: Squadrons. Virtual Reality werkt het beste als je in de spelwereld een zittende houding aanneemt, zoals in een racewagen, een tank of… een X-Wing! We mochten er al even aan ruiken in de VR-missie van Star Wars: Battlefront en in Squadrons wordt daar behoorlijk op voortgeborduurd. De game is voor een bijzonder lage prijs te verkrijgen, maar dat zie je er niet aan af. De singleplayer-ervaring is behoorlijk lang en neemt je mee in een compleet nieuw verhaal binnen het universum. Maar bovenal is het vliegen een fantastische belevenis. Je dient zelfs te bepalen hoe je de energie in je ruimteschip verdeeld en dat brengt extra tactieken met zich mee. Een absolute must-have voor Star Wars-fans.

#3 – Command & Conquer Remastered

Nieuwe uitgaven van oude games komen steeds vaker voor en ook steeds vaker wordt dit goed aangepakt. Zo ook met Command & Conquer Remastered, een pakket met de eerste Command Conquer en de eerste Red Alert. Niet alleen ziet het er gelikt uit, ook is de gameplay aantrekkelijker gemaakt. Zo is het nu met het eerste deel ook mogelijk om in Skirmish te spelen, een geliefde modus die pas in Red Alert werd geïntroduceerd. De leuke extra’s maken de game ook aantrekkelijk, met oude beelden uit de opnamestudio die laten zien hoe houtje touwtje de ontwikkeling van de eerste games was. Tot slotte is de soundtrack opnieuw gemastered door de oorspronkelijke componist. Een liefdevol pakket en een waardige remaster.

#2 – Animal Crossing: New Horizons

Als er één jaar is waar escapisme bijna noodzakelijk was, was het wel 2020. Animal Crossing biedt dat, want je eigen eiland is het paradijs op aarde. De taakjes die je uitvoert zijn eigenlijk belachelijk simpel, maar op de één of andere manier is het heerlijk om dagelijks terug te keren en je eiland op te schonen, nieuwe bruggen aan te leggen, nieuwe inwoners te verwelkomen en jawel, nieuwe schulden af te betalen. Dat de game een systeem kent van het afbetalen van een hypotheek voordat je verder kunt voelt soms een beetje raar, maar als je geen haast hebt is Animal Crossing: New Horizons heerlijk in al zijn nutteloosheid.

#1 – Ghost of Tsushima

Net als velen ben ook ik moe van open-wereld-games, maar we kunnen er bijna niet meer omheen. Vooral Ubisoft heeft vaak roofbouw gepleegd op het genre, waarbij het wegspelen van icoontjes de meest creatieve route was voor de ontwikkelaar. Ghost of Tsushima doet in de basis niet heel veel nieuws, maar doet alles zoveel beter als andere games in het genre. De weg wordt je getoond middels de windrichting, de combat is enorm bevredigend en het verhaal liefdevol gebracht. Je bent zo verbonden met de wereld en het hoofdpersonage, dat je alle open-wereld-nadelen vergeet. Bovendien starten missies altijd in de buurt van het startpunt, want, ja waarom zou je eigenlijk altijd kilometers moeten rijden voordat je ergens bent. Persoonlijk heb ik weinig met de Japanse cultuur, maar van begin tot eind was in aan de buis gekluisterd met het spelen van deze game. Voor mij de absolute top van 2020.

Verrassing – Fall Guys

Normaliter laat ik internethypes altijd even varen, voordat ik er zelf mee aan de slag ga. Zo niet voor Fall Guys, een game die het Wipe Out-genre op de kaart heeft gezet. Bijzonder veel uren heb ik met dit spelletje vermaakt.

Verrassing – Kansspelautoriteit toont ballen

Het kopen van Fifa Ultimate Team-kaartjes is een vorm van gokken. Klaar. Hoewel EA het zelf het liefst vergelijkt met het kopen van een Kinder Surprise-ei (want in sommige eieren zijn speeltjes te vinden die belachelijk veel geld waard zijn…), is de kansspelautoriteit duidelijk. En de rechter nu ook. EA is in hoger beroep gegaan, maar ze zien de bui al hangen. In de broncode is al een zinnetje ontdekt die een blokkade van FUT-kaartjes in Nederland voorziet. Top!

Tegenvaller – Cyberpunk

De game is kapot en wat er wel werkt is onder de maat. Deze game had nooit op de markt mogen verschijnen. Nooit. Of nou ja, over een paar jaar misschien.

Tegenvaller – Marvel’s Avengers

Wanneer gaan ontwikkelaars stoppen met het maken van dit soort games, die puur en alleen bedacht zijn om mensen microtransacties te laten betalen. Het eerste gedeelte van het spel is vermakelijk, maar het verzandt daarna snel in een game as a service, maar service die niet op fooi kan rekenen.

Tot zover the good, bad and ugly. Het licht gaat uit voor dit jaar! Beste wensen voor 2021!

 1.   
  Felis_Rufus's avatar

  Ik moet zeggen dat ze Cyberpunk redelijk hebben kunnen fixen. Desondanks terecht genoemd als tegenvaller. Wat had kunnen zijn…

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ghost of Tsushima ook laatst gekocht ben erg benieuwd na ga dit weekend eens mee beginnen.
  Mee eens Cyberpunk is echte tegenvaller, ligt hier ook al weer op tafel om hem terug te brengen naar gamemania of iets(Als weer nieuw spel wil)
  Maar het is ook niet echt mijn soort spel denk ik, dus zal ook niet na alle updates nog eens proberen.

  Miles Moras was op de ps5 wel echt geweldig, maar inderdaad veel te kort.
  Ik heb hem volgens mij in 8 uurtjes tijd verhaal uitgespeeld, en ook al redelijk wat side missies gedaan toen.

 3.   
  tranceguy's avatar

  Nr. 1 had alleen TLOU 2 moeten zijn…..

 4.   
  tranceguy's avatar

  @Felis_Rufus:

  Duidelijk NIET mee eens, is een awesome game….

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  @tranceguy:

  Zeker wel mee eens staat in ieder geval mijn top5, maar ja dan moet je die wel gespeeld hebben(wat Peter niet gedaan heeft).