Activision-Blizzard klaagt Netflix aan voor CFO-diefstal

Er zijn twee werelden waarin mensenhandel volledig legaal is: het voetbal en financiële toppen. Of nou ja… In die laatste categorie leidt het nog tot opgetrokken wenkbrauwen en zo nu en dan een rechtszaak. En dat is precies waar dit nieuwsbericht over gaat: in januari 2019 ontsloeg Activision-Blizzard zijn Chief Financial Officer, Spencer Neumann, waarbij het bedrijf zelf geen concrete reden gaf. Persbureau Reuters wist echter te melden dat dit te maken had met Neumanns overstap naar Netflix. Dit blijkt nu te kloppen, want over precies dit conflict klaagt Activision-Blizzard de streaming-gigant nu aan.

Activision-Blizzard zegt dat Netflix Neumann bewust heeft overtuigd om zijn contract bij zijn voormalige werkgever te overtreden. Ook zou Netflix onrechtmatig hebben gehandeld tijdens onderhandelingen tussen Activision (waaronder Neumann) en Netflix over een commercieel partnerschap om de lineaire content van Activision te verspreiden. Neumann werd in 2017 ingehuurd voor een “substantiële compensatie”, in ruil waarvoor hij zich allerlei contractuele verplichtingen op de hals haalde om zijn best te doen voor Activision en om geen misbruik van zijn positie te maken voor persoonlijk gewin.

Deze belofte hield niet heel lang stand. Volgens de aanklacht weekte Netflix Neumann opzettelijk en met kwade bedoelingen los, waarbij zelfs werd aangeboden om de juridische kosten en boetes te betalen die zouden voortkomen uit Neumanns contractbreuk. Bij deze handelingen zou Netflix’ codirecteur Reed Hastings persoonlijk betrokken zijn geweest. Het contract tussen Neumann en Activision liep tot 30 april 2020, maar op 31 december 2018 kondigde hij zijn vertrek al aan. Op 2 januari 2019 meldde Netflix het heuglijke nieuws dat het Neumann als nieuwe CFO had aangesteld.

Volgens de aanklacht moest Activision door Neumanns plotse vertrek miljoenen dollars meer betalen aan zijn opvolger dan wat Neumann zelf zou hebben gekregen. Ook moest het bedrijf miljoenen richting andere executives mikken om te voorkomen dat zij zouden vertrekken. Activision-Blizzard wil dat Netflix deze kosten dekt, alsook andere kosten die het bedrijf heeft moeten maken.

Daarnaast hoopt Activision-Blizzard dat er verdere schadevergoedingen worden geëist. Ook wil het bedrijf dat Netflix juridisch wordt gedwongen te stoppen met het losweken van medewerkers van andere bedrijven, wat volgens Activision systematisch gebeurt, ook bij andere bedrijven.

In de woorden van Activision-Blizzard moet Netflix wel via juridische weg worden gestopt, omdat anders onherstelbare schade zal ontstaan, waaronder waardevermindering van contracten voor bepaalde tijd, reputatieschade, schade aan het personeelsbestand en verminderde bedrijfskansen. Dit terwijl Netflix zich onrechtmatig verrijkt met het talent van Activision-Blizzard.

Waarschijnlijk gaan er maanden – of zelfs jaren – overheen voordat er een uitslag in deze rechtszaak komt. Alleen de voorbereiding aan de kant van Activision-Blizzard duurde immers al bijna twee jaar.

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.

 1.   
  Anoniem-150940905's avatar

  Laat ze maar eerst weer eens goede games maken

 2.   
  tijn80's avatar

  @Anoniem-150940905:
  World of Warcraft, Overwatch, Diablo, Starcraft, Sekiro.

  Of je deze games nou aantrekt of niet, het zijn volgens mij geen slechte games… Starcraft heb ik me altijd wel mee vermaakt. De rest nooit gespeeld.