Review: De Sims 4: Sneeuwpret

Het is tijd om de sneeuwschoenen en winterjas uit de kast te trekken, want onze Sims gaan de nieuwe wereld Mt Komorebi verkennen. Deze wereld kent een ski en snowboard-oord, wandelpaden, klimmuren en een badplaats. Is dit genoeg om Simmers weer even zoet te houden? Of zijn de needs nog steeds niet verzadigd? Gaan we voor een enkel ticket of wordt het toch een retourtje? Mt Komorebi awaits!

Voor iedereen een activiteit

In het nieuwe pakket staat de sneeuw natuurlijk centraal, met in het bijzonder de wintersporten. Zoals ik al zei in de preview is dit een origineel idee dat we pas één keer eerder hebben gezien in de gehele Sims-franchise. Hoe we het eerder moesten doen met slechts een half pipe, kunnen onze Sims in Sneeuwpret in een kabeltjeslift naar boven om daar te kiezen uit vier ski-pistes. Het vervoeren duurt even, maar is niet erg storend of onderbrekend voor je gameplay. Vooral als je je Sim de opdracht geeft om doorlopend gebruik te maken van de piste. Dan zal je Sim na een vette afdaling zelf weer de kabelbaan nemen om het nog eens dunnetjes over te doen. Ben je nog iets te groen voor gnarly Shaun White-achtige tricks? Dan kun je sleeën of oefenen met je ski’s of snowboard op het kinderweitje.

Naast zoeven over de sneeuw kun je het ook rustiger aan doen en één van de twee wandelparken bezoeken. Je begint bij het informatiebord om te beslissen welke route je neemt. Wandelen kan met je trouwe viervoeter, maar ook met de gehele familie of bijvoorbeeld je geliefde. Onderweg kun je bijzondere geesten tegen komen of juist wat vervelende dieren tegen het lijf lopen. Ga dus wel voorbereid op pad. Dit doe je door een bezoekje te brengen aan de nieuw toegevoegde verkoopautomaten die handige middeltjes verkopen voor tijdens je reis. Je spullen zitten trouwens ALTIJD vast in de automaat, dus enig geduld is gewenst.

Met welk doel je gaat wandelen, bepaal je zelf. Ga je gewoon even rondwandelen of een meditatieve route verkennen? Of ga je naar een historische gedenkplaats of een grot? Het enige wat hieraan werkelijk mist is een soort ‘beloning’ aan het einde van je trip. Naast een positieve gemoedstoestand en de mooie omgeving is er niet veel wat je bemoedigd om de wandelschoenen aan te trekken.

Wil je ons horen over de gehele franchise? Beluister nu de Gamersnet Fanzone over De Sims!

Tot slot is er het klimmen nog. Nadat je Sim lekker wat uurtjes heeft geoefend en ontelbare keren heerlijk voor de grond is geflikkerd, kun je een Bergklimexcursie beginnen. Dit is een sociaal evenement dat je plant via de telefoon. Kies wat Sims uit, trek je uitrusting aan (wel doen, kinders) en klim je een weg naar de top van de berg. Heel vet en een leuk, origineel idee. De eindbestemming ziet er prachtig uit maar mist, wederom, een soort beloning voor je harde werk. De game vindt het uitzicht al belonend genoeg, maar zo zijn we niet getrouwd, vriend.

Levenskeuzes

Nieuw geïntroduceerd zijn de lifestyles die je vrij speelt en kan bemachtigen. Of je nu een workaholic bent, graag junkfood eet of juist tot het randje gaat met je wintersportavonturen; er passen altijd één of meerdere levensstijlen bij de manier waarop jouw Sim door het leven gaat. Als een lifestyle actief is, krijg je voordelen voor het, simpelweg, zijn wie je bent en wat jouw Sim doet.

Deze nieuwe functie geeft je Sims meer richting in het leven. Je bent overigens niet gebonden aan één levensstijl. Jouw Sim evalueert, dus ook je levensstijlen kunnen veranderen. Hier is goed over nagedacht, want hoewel mijn hippe, jongvolwassen Sim nu een ‘adrenalinezoeker’ is, kan het natuurlijk dat hij als oudere Sim graag op zijn schommelstoel zit om mutsjes te breien voor kansarme kinderen. Je weet het niet.

Oosterse invloeden

Wie aan cultuur komt, kan enige vorm van kritiek verwachten. De kritiek op de trailer van Sneeuwpret is achter de rug en de veranderingen zijn doorgevoerd door EA. Wat overblijft is een pakket dat ondergedompeld is in een Oosters tintje. Niet alleen de bouwstijl van de huizen en de nieuwe optie om delen van je huis te verlagen voelen Aziatisch aan. Ook sommige gebruiken hebben invloeden van Oosterse landen. Zoals de nieuwe ‘Respectvolle begroeting’ die Sims kunnen doen en het douchen vóórdat men de hete bron ingaat. Kinderen dragen een schooluniform in Mt Komorebi en eten met stokjes kan ingesteld worden als de norm. De invloeden zijn leuk, mooi en respectvol gedaan. Ik kom er niet helemaal achter waarom er gekozen is om juist dit werelddeel te combineren met wintersport, maar hey, soms moet je niet te veel vragen stellen en het gewoon maar accepteren.

Iedereen is weer een kleptomaan

In de preview hebben we het onderwerp van de ontelbare uitbreidingen van de Sims 4 al even aangesneden. Tijdens het spelen werd het me duidelijk dat er een hele grote andere negatieve zijde zit aan de grote hoeveelheid aan dlc’s. De game is best wel stuk en loopt over van de bugs. Een fenomeen dat ook bij de vorige uitbreiding, Ecologisch Leven, al het geval was. Sommige bugs van dat pakket dat uitkwam in juni, zijn nooit helemaal opgelost. Voeg daarbij een totaal nieuw pakket met nieuwe mogelijkheden en opties en je krijgt bij aanschaf van Sneeuwpret meteen één grote kutzooi.

Een bug die erin is geslopen bij Ecologisch Leven is weer helemaal terug van bijna weggeweest: Alle Sims zijn kleptomaan. Ik gaf heel onschuldig een houseparty en binnen vijf seconden was mijn gehele interieur weg. Npc’s stelen niet alleen je tv of radiotoren. Nee joh, mijn gootsteen, aanrecht, tafels en stoelen, planten, koffietafels… Om even Gerda Smit te quoten: ALLES IS WEG! Ze komen ook onaangekondigd je huis binnen (vergrendelen van de deuren helpt niet) en jatten alles wat los en vast zit. Ook openbare kavels zoals bibliotheken worden leeggeroofd.

Naast de kleptomaan-bug, die overigens wel al maanden bekend is bij EA, zijn er audiobugs en is er een hele grote, gamebreaking bug die de game onaangekondigd doet crashen. Gewoon een totale ragequit van de Sims 4. Geen foutmelding, gewoon BYE. Zwaar kut dus dat je net wéér 40 euro hebt neergelegd voor een uitbreiding die je vervolgens niet kan spelen omdat de game dienst weigert. Een update met bug fixes is, volgens EA, onderweg en kan volgende week worden verwacht. Of alles dan is opgelost is nog maar zeer de vraag.

Conclusie

De Sims 4: Sneeuwpret is een originele toevoeging aan de grote line-up van pakketten voor de Sims 4. Mt Komorebi ziet er prachtig uit en de nieuwe activiteiten zijn leuk. Er is echter weer een groot aantal bugs de game ingeslopen, waarvan sommige de game onspeelbaar maken. EA kennende kan het nog een lange tijd duren voordat deze verholpen zijn, dus houd je geld nog even in je portemonnee en wacht een paar maanden totdat alles weer naar behoren werkt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Nieuwe activiteiten
  • Bergklimexcursies
  • Mooie Oosterse invloeden
  • Toevoeging van Lifestyles

Wat is NOT

  • BUGS!
  • Wandelen heeft wel bestemming maar geen echt doel

7.0

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren