Preview: De Sims 4: Sneeuwpret (hands-on)

Houdt het dan nooit op? Nee, ik ben bang dat de gehele Sims-franchise hier is om te blijven. Ook eind 2020 wordt het leven van onze Sims nog verrijkt, ditmaal middels een nieuwe ervaring met Sneeuw. Het nieuwe uitbreidingspakket Sneeuwpret wordt de tiende toevoeging aan de pakketten-bibliotheek en de grote vraag is natuurlijk: Hoe houdt je het na tien pakketten en zes jaar nog steeds leuk en origineel? Een virtuele presentatie van EA plus toeging tot de Early Alpha van het pakket heeft ons voorzien van DE antwoorden.

Beluister ook de Gamersnet Fanzone over De Sims!

SNEEUW?????

‘Sneeuw? Maar dat hadden we toch al?’ hoor ik je denken. Ja, dat is helemaal waar. De Sims 4: Jaargetijden heeft inderdaad sneeuw geïntroduceerd. Echter, verder dan het gooien van een sneeuwbal of het maken van een sneeuwpop komt jouw ‘sneeuwpret’ niet met alleen Jaargetijden. EA vond het schijnbaar tijd voor verandering. Voor het eerst in hééééél veel jaren kunnen we weer met onze Sims gaan skiën of snowboarden. Dit hebben we slechts één keer eerder kunnen doen in de geschiedenis van de Sims. In de Sims 1: Vacation. Aangezien EA toch graag ideeën voor uitbreidingen en game packs recyclet, vind ik toch wel dat ik kan stellen dat het pakket een redelijk origineel idee is. En dat juich ik zeker toe, want na meer dan 35 stukken aan DLC is het lastig om nog iets nieuws te bedenken.

Activiteiten

Je hebt niet alleen maar Sneeuwpret in deze uitbreiding. Naast de voor de hand liggende activiteiten als skiën, snowboarden en sleeën zijn er ook nog andere vrijetijdsbestedingen. Zo kun je klimmen, zowel met of zonder of uitrusting, en om weer helemaal zen te worden een bezoekje brengen aan het badhuis. Ben je weer klaar voor wat voorzichtige lichamelijke inspanning? Dan kun je met de gehele familie een stukje gaan wandelen in de mooie omgeving die Mt Komorebi rijk is. Of ga op een excursie, een nieuw soort gepland ‘evenement’ waarbij je eropuit kan trekken met een groepje Sims.

Voor de socialere Sims zijn er regelmatig festivals die georganiseerd worden in het sneeuwparadijs. Hier kun je kennis maken met de lokale keuken van Mt Komorebi of gewoon nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken. Ook de mascotte zal vaak te vinden zijn op dergelijke evenementen of rondhangen op de skipiste.

Lifestylecoach, anyone?

Helemaal nieuw dit pakket is de toevoeging van lifestyles. Jouw Sim kan bepaalde levensstijlen hebben, wat het leven van een Sim meer richting geeft. Aangezien een Sim altijd evalueert en misschien zelfs wijzigt van koers in het leven, kunnen ook levensstijlen veranderen. En, natuurlijk, als je niet tevreden bent kun je deze verwijderen (vermoedelijk door de beloningsmarkt) of je hardverdiende Simdollars spenderen aan een lifestylecoach.

Aziatische cultuur

Wanneer je de nieuwe wereld, Mt Komorebi, bekijkt zal je één ding snel opvallen: De Aziatische invloeden. Van de inrichting en bouw van de huizen tot de nieuwe mogelijkheid om iemand ‘respectvol’ te begroeten of bij binnenkomst van een huis je schoenen uit te doen; er is veel werk gemaakt om deze nieuwe wereld echt uniek te maken door de culturele toevoegingen. Het is ook de enige wereld waarin je permanent kan wonen en die tegelijkertijd ook een vakantiebestemming is.

Wie echter aan cultuur komt, kan anno 2020 nog wel eens wat controverse veroorzaken. Ook Sneeuwpret komt hier niet ongeschonden vanaf. De Zuid-Koreaanse fans zijn teleurgesteld door EA, vanwege de trailer van Sneeuwpret. Hierin was een Sim te zien die aan het bidden was voor een altaar en ook de Rising Sun-vlag was even in beeld. Beide zijn voor Zuid-Koreanen een herinnering aan de Japanse kolonisatie. Een gevoelig onderwerp dus. Inmiddels is de trailer aangepast en is duidelijk geworden dat deze elementen niet in de afgeronde game te vinden zijn. Ik hoop voor EA dat het bij dit opstootje blijft. Ze bedoelen het namelijk zeker goed. Dat is natuurlijk al te zien aan de vertegenwoordiging van LGBTQ+ in de game en ook zijn ze nog steeds bezig met het verbeteren van de huidskleuren van de Sims om mensen met kleur een betere representatie te geven. Wees een beetje lief voor ze!

En nu?

Sneeuwpret wordt uitbreiding nummertje tien en de Sims 4 gaat alweer zes+ jaar mee. Hoelang gaat EA nog proberen om ook nog de laatste centen uit deze simulatie-game te persen? Tijdens het virtuele pers-moment kwam de vraag of dit het laatste pakket was voor de Sims 4 regelmatig voorbij van pers over de gehele wereld. EA houdt echter de lippen stijf op elkaar. Of dit het aller laatste is wat we gaan zien van de Sims 4, durf ik dit keer niet te voorspellen. Wél weten we dat de Sims 5 verwacht wordt in 2021 en in ieder geval ook naar de PlayStation 5 komt. Meer informatie komt waarschijnlijk pas naar buiten wanneer EA en Maxis de Sims 4 helemaal ‘afgerond’ hebben.

Voorlopige conclusie

Uitbreidingspakketten van de Sims doen eigenlijk altijd precies hetgeen wat ze moeten doen voor EA. Net wanneer jij de interesse bent verloren in de game, word je opnieuw getriggerd door nieuwe toevoegingen aan de game middels de uitbreidingen. Ook Sneeuwpret is interessant te noemen, vooral omdat het hele idee van een sneeuwvakantie alleen nog maar in De Sims 1 is gezien. De nieuwe activiteiten en het Oosterse thema lonken toch weer naar je. Je kan het gewoon niet laten om voor de tiende keer veertig euro neer te tellen voor een verrijking van het leven van je dierbare Sims. Of het het echter waard is? Dat ga ik voor je onderzoeken in de review ;-).

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren