Review: Kirby Fighters 2

Er is al een hele lange tijd geen jaar voorbij gegaan zonder Kirby. Kirby is anno 2020 nog steeds hot en daar plukt Nintendo graag de vruchten van. We zitten alweer in september en het jaar afsluiten zonder een nieuwe Kirby-titel uit te brengen, is echt niet oké. Daarom kwam Nintendo vorige week met een grote verrassing: Kirby Fighters 2.01

Nintendo’s fuzzy pink ball heeft zin om te matten. Schijnbaar is de aanwezigheid van Kirby in Super Smash Bros. niet meer genoeg en heeft het wezentje echt behoefte aan een eigen vechtgame. Kirby kreeg in 2014 al een eigen vechtspel als ‘sub-game’ van Kirby: Triple Deluxe, maar het is tijd voor een nieuwe gelegenheid om elkaar een kopje kleiner te maken. Hoe het bevalt om elkaar als roze wezentjes de kop in te slaan? Dat lees je hieronder.

Zwaard, bom of staf?

Hoe er in een ‘normale’ fighting-game zoals grote broer Super Smash Bros. karakters zijn te vinden met eigen vaardigheden en special moves, kent Kirby Copy Abilities. Dit zijn eigenlijk verschillende vormen van Kirby. Je begint met de abilities zwaard, bom en staf. Hoe hoger je fighting-rang, hoe meer nieuwe vormen erbij komen. Nieuw geïntroduceerd in Kirby Fighters 2 is de worstelaar-Kirby. Oftewel, Kirby in een spannend worstelaarspakje die flink wat klappen kan uitdelen en combo’s kan maken. Mogelijk is de worstelaar ietwat overpowered vergeleken met de andere abilities, maar ik vermoed dat weinig gamers hier daadwerkelijk last van hebben.

De Copy Abilities kennen we al van eerdere Kirby-games. Laat deze chique benaming je niet afschrikken. Het is simpelweg een Kirby met een bepaald hoedje of item in z’n hand, zoals bijvoorbeeld een parasol, hamer of een speer. De moves die Kirby kan maken met deze copy abilities voelen wat simpeler aan dan de moves die karakters maken in Super Smash Bros. Hier is op zich niks mis mee, maar dit feit lijkt een rode draad te zijn door de gehele game: een simpelere versie van grote broer Smash Bros.

Verhaal VS Gladiator

Naast het reguliere vechten in team of solo-verband zijn er ook andere modi waar je je aan kunt wagen. Zo zijn er, zoals eigenlijk verwacht mag worden, lokale multiplayer en online multiplayer. Ook kent de game een verhaallijn. De Story Mode kent hoofdstukken waarin je een toren beklimt. Op elke verdieping van deze toren staan vijanden die door jou verslagen moeten worden. Chapter 1 heeft vijf verdiepingen, wat gelijk staat aan vijf gevechten. Het laatste hoofdstuk, nummertje vijf, kent zelfs 50 verdiepingen, dus 50 gevechten.

Eerlijk is eerlijk, niemand koopt een vechtgame als deze voor de geweldige verhaallijn. En dat is in Kirby Fighters 2 niet anders. De verhaallijn is herhalend en wordt op den duur eentonig en misschien zelfs wat saai. Het voelt meer als een verplichting. Wat mij betreft kon de Story Mode echt leuker en origineler worden ingevuld, want het totaal weglaten van deze modus zou ervoor zorgen dat de game wel wat kaal en leeg zou zijn. Het is een beetje als een moeilijk huwelijk; we kunnen niet zonder de Story Mode, maar tegelijkertijd zijn we er niet tevreden mee.

Gelukkig wordt de boel nog een klein beetje opgepept met de komst van de Gladiator-modus. Dit is een modus waar je een Kirby naar keuze uitzoekt en vervolgens een moeilijkheidsgraad kiest. Daarna is het aan jou om in negen rondes de vijanden zo snel mogelijk uit te schakelen. Een modus die ik met open armen ontvang en bijdraagt aan een klein beetje diversiteit tijdens het matten.

Van lava tot robot

Naast dat je nieuwe Copy Abilities vrijspeelt, worden er ook nieuwe levels vrijgespeeld. Deze levels zullen de vaste, hardcore Kirby fans bekend voorkomen, omdat veel van deze strijdtonelen een knipoog zijn naar andere Kirby-games. De levels zijn leuk en interactief, zoals we dat eigenlijk ook van Smash kennen. Van spuitende lava tot een enorm robot-monster dat graag klappen uitdeelt; de omgeving wil soms ook meedoen met het vechten.

Conclusie

Schijnbaar was het weer tijd voor een nieuwe Kirby-game en dus kwam Kirby Fighters 2 het strijdtoneel opgelopen. De game lijkt in veel opzichten op grote broer Super Smash Bros., maar dan wat eenvoudiger en korter en, niet geheel onbelangrijk, veertig euro goedkoper. De Story Mode is niet origineel en herhalend, maar een leven zonder kunnen we ons ook niet voorstellen. Godzijdank voor de Gladiator-modus die het geheel toch wat diverser maakt. Kirby Fighters 2 is een aanrader voor de gamers die houden van het Smash Bros.-concept, maar niet het budget hebben om Super Smash Bros Ultimate met (eventueel) apart verkrijgbare fighters aan te schaffen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goedkopere en meer eenvoudige versie van Smash Bros.
  • Nieuwe Copy Ability
  • Gladiator-modus
  • Prijs

Wat is NOT

  • Verhaallijn herhalend en niet origineel
  • Is eigenlijk kleiner broertje van Smash Bros.

7.2

Meer Kirby Fighters 2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren