Electronic Arts promoot kopen FIFA-punten in speelgoedboek kinderen

Smyths Toys, de van origine Ierse variant op Intertoys, heeft onlangs een nieuw speelgoedboek uitgebracht waarmee elk kind alvast kan uitzoeken wat hij of zij graag wilt hebben voor de aankomende feestdagen. Hoewel er vaker wordt geadverteerd, door middel van het uitlichten van een bepaald product, viel een lezer echter iets heel opmerkelijks op.

In deze grote folder promoot Electronic Arts namelijk om FIFA-punten te gaan kopen om zo het beste team uit je dromen te creëren in het aankomende FIFA 21. Iets dat voor velen in het verkeerde keelgat viel. EA zet namelijk, technisch gezien, kinderen tussen de leeftijden zes en twaalf jaar aan om te gokken, een groep die nog ontzettend beïnvloed kan worden. Zo is al gebleken uit meerdere onderzoeken.

Het is een probleem die steeds breder wordt opgepakt. Midden in het seizoen van FIFA 19 heeft de Belgische Kansspelautoriteiten de verkoop van FIFA-punten verboden, waarop Electronic Arts deze vervolgens uit het spel heeft gesloopt.

Nederland tolereert de verkoop van deze digitale valuta en het kopen van lootboxes vooralsnog, al staan ze er steeds kritischer tegenaan te kijken. Het Verenigd Koninkrijk gaat nu ook onderzoeken of lootboxes geclassificeerd moet worden als gokken, om zo diens kinderen te beschermen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 1.   
  JohnnieBoy's avatar

  Het is ook gokken, heel simpel.
  Schandalig dat die troep nog steeds niet verboden is in Nederland en vele andere landen. Men zal bij EA her en der wel wat lijntjes uit hebben staan op politiek gebied. Kan het me anders niet voorstellen.

 2.   
  mmx's avatar

  @JohnnieBoy: goed gezien!!

 3.   
  Felis_Rufus's avatar

  Het is als pepernoten in september. Ik sprak een supermarktmanager en die vertelde dat de zakken de deur uit vliegen. Zo lang de consument ze koopt, liggen ze in de schappen. Vraag en aanbod. Verschil is natuurlijk wel dat je in de winkel krijgt wat je verwacht. Je kunt het product zien en de ingrediënten zelfs lezen op de verpakking. De willekeurige in-game dozen vind ik ook een brug te ver. Het kopen en dan hopen lijkt sterk op een gokje wagen. Maar toch, zo lang ze zoals de pepernoten uit de winkel vliegen, zal het aanbod blijven. De enige optie is dan een verbod.

 4.   
  fantasyfreak's avatar

  Hmmm ik ben tegen al die pakjes kopen, maar technisch gezien zeggen ze niet van “koop deze pakjes voor echt geld en ga gokken”. Je kunt namelijk ook gewoon de game spelen en punten verdienen waar je pakjes mee kunt kopen. Heb je een goede speler dan kun je deze verhandelen in de game.

  Tenminste.. zo was het wel altijd dus correct me if I’m wrong, maar eigenlijk maken ze gewoon reclame voor de meest gespeelde/interessante gamemode. Dat reclame maken voor gokken is wat mij betreft dan wat ver gezocht.

 5.   
  JohnnieBoy's avatar

  @fantasyfreak: Ze faciliteren gokken. Dat is meer dan genoeg voor een verbod.

 6.   
  fantasyfreak's avatar

  @JohnnieBoy:

  Ik zeg toch ook dat ik tegen het kopen van die pakjes ben. Van mij mag het per direct verboden worden.

  Alleen wordt er nu letterlijk gezegd van “Electronic Arts promoot kopen FIFA-punten in speelgoedboek kinderen” en dat zie ik niet precies zo staan. Ben geen fan van EA en hun praktijken, maar het enige wat ze doen is FUT uitleggen voor mijn gevoel. Nogmaals: zeg het als ik er naast zit, maar je kunt toch fifa punten verdienen door gewoon potjes te spelen ipv te kopen?

  Want in dat geval is het gewoon uitleg hoe de spelmodus werkt en wordt er nergens verteld dat je die punten verplicht moet kopen!

 7.   
  Sander Klijn's avatar

  @fantasyfreak: Ultimate team kent twee verschillende valuta, inderdaad. Aan de ene kant heb je de munten die binnenstromen door wedstrijden te spelen en spelers te verkopen op te transfermarkt, aan de andere kant heb je de premium curreny beter bekend als de FIFA-punten.

  Kijkende naar de afbeelding, onder stap twee, staat dan ook letterlijk: ”Use FIFA-Points to open packs”, welke alleen gekocht kunnen worden met echt geld. Hierdoor probeert EA weldegelijk spelers en in dit geval specifiek kinderen, over te halen om echt geld om te zetten en er in zekere zin mee te gokken om vervolgens hun droomteam mee te kunnen maken.

 8.   
  fantasyfreak's avatar

  @Sander Klijn:

  Aaah kijk ik wist het niet van de valuta dus dat maakt het duidelijk. 😀 Bedankt voor de heldere uitleg. Dan is het inderdaad best schandalig te noemen daar reclame voor te maken op zo’n plek.