Preview: Immortals Fenyx Rising hands-on

Onlangs mochten we bij Gamersnet aan de slag met Immortals: Fenyx Rising. Met een directe online verbinding richting Ubisoft konden we de game bijna twee uur langs streamen vanaf een pc in Parijs. Dat was een toffe ervaring en sowieso zijn veel mensen na het zien van de laatste Ubisoft Forward erg benieuwd naar deze nieuwe IP. Zo vaak komen er geen volledig nieuwe game meer uit, al is Immortals wel duidelijk gebaseerd op één van de beste games ooit gemaakt. Dat is verre van erg, want de game kent een geheel eigen smoel, een dikke dosis humor en zeer vermakelijke gameplay. Welkom in de game voorheen bekend als Gods & Monsters.

Wil je Salim en Peter horen praten over de game? En wil je Peter horen geilbekken over de demoïst? Beluister GN Podcast #121 vanaf 27:45

Bye bye vierde muur

Immortals: Fenyx Rising staat midden in de Griekse mythologie, waar jij in de huid kruipt van Fenyx met de opdracht om Typhon te verslaan. Typhon de vernietiger der goden en bovendien de zoon van Hera. Griekse mythologie is in het verleden vaak zwaar gebracht, zoals je misschien nog wel weet van de oude God of War-games, maar in deze game wordt eigenlijk met alles de hak genomen. Dat begint al met de hilarische voice-overs, want dit avontuur beleef je niet alleen. Prometheus en Zeus fungeren namelijk als de verhaalvertellers en zij breken dan ook constant de vierde muur.

Ze weten dat Immortals een game is en steken daar meer dan eens de draak mee. Dit Deadpool-effect is zeer verfrissend in een game, al kunnen de grappen en grollen op den duur wat flauw aanvoelen. In het begin is dit zeker niet het geval, als de heren de game officieel aankondigen. Met trots zegt Zeus “Ubisoft presents the videogame formerly kown as Gods & Monsters”, waarna Prometheus hem verbetert met de correcte (Franse) uitspraak van het woord Ubisoft. Zeus reageert met “Ugh, the French” en de toon is gezet met bij mij een glimlach van oor tot oor.

Breath of the Wild-esque

Qua gameplay kunnen we direct met de deur in huis vallen; Immortals: Fenyx Rising is hevig gebaseerd op The Legend of Zelda: Breath of the Wild en dat is in bijna alles terug te zien. De manier waarop Fenyx kan zweven, de stamina-meter, verschillende kleine vaults (shrines) die je kunt uitspelen om extra upgrades te krijgen, het vangen en berijden van (mythologische) paarden, de puzzels en de vormgeving van de map, alles voelt als die topgame van Nintendo. Eindelijk, zou ik zeggen, want de manier waarop BotW is opgebouwd is fantastisch en het zou zonde zijn als andere studio’s niet een soortgelijke game zouden maken.

Qua combat is Fenyx Rising wel iets meer een hack ’n slash-game, wederom een beetje zoals de oude God of War-games. Je krijgt verschillende mythologische wapens en bewegingen onder de knoppen zoals Hephaistos’s hammer, Athena’s dash, Apollo’s arrows en Herakles’s strenght. Gemakkelijk zijn al de namen niet, maar gelukkig is de actie snel en vergevingsgezind. Dit zorgt ervoor dat je je oppermachtig voelt, terwijl de game niet te gemakkelijk is. De uitdaging zit hem in de combinatie van verschillende bewegingen, want dan krijg je het meeste spektakel in beeld als je verschillende monsters verslaat. Overigens zullen vele monster bijna het hele scherm vullen en zal je constant de juiste combinatie moeten vinden met krachtige aanvallen en het weer aanvullen van je stamina-meter.

The Forgelands

Ons eerste avontuur brengt ons naar The Forgelands, waar bijzonder veel te beleven is. Het belangrijkste missiedoel is om de smederijen (forges) weer aan te zetten. Deze worden natuurlijk verdedigd door verschillende tegenstanders, waaronder grote ijzeren monsters. De wezens bieden de nodige uitdaging, maar gebieden worden ook altijd vergezeld door toffe puzzels. Heel origineel zijn deze niet, maar ze zijn vermakelijk en breken de gameplay van het vechten. Bovendien zullen Zelda-fans zich prima thuis voelen met bijvoorbeeld Apollo’s Arrows, pijlen die je als speler zelf kunt besturen en soms eerst door vuur moet laten reizen, zodat je een fakkel kunt aansteken. Ook zal je veel blokken moeten verschuiven, ballen laten rollen en wind moeten gebruiken. Alles is herkenbaar, maar nogmaals, ik ben wel toe aan een nieuwe game die gebruikt maakt van elementen van die andere franchise.

Natuurlijk wordt The Forgelands afgesloten met een eindbaas, genaamd de Clanking Automaton Lieutenant. Geheel in stijl zal je deze metalen reus moeten leren kennen, waarna een strategie bedenkt om hem te verslaan. Een combinatie van pijlen, timing, springen, dodgen, power ups en vechten zorgen voor een bevredigend einde van de strijd. Daarbij moet gezegd worden dat je voornamelijk bezig bent met het in de gaten houden van je stamina, want elke beweging maakt hier gebruik van. Grafisch lijkt Immortals Fenyx Rising goed op orde te hebben, temeer ook omdat er wordt gekozen voor stijl boven realisme. De cartoony uitstraling bevalt me prima en het geeft de ontwikkelaars de kans om de mythische wereld met een knipoog weer te geven.

Voorlopige conclusie

De eerste kennismaking met Immortals Fenyx Rising was een prettige. Na veel serieuze games over de Griekse mythologie, is het verfrissend om eens een game te zien die een komische inslag brengt. Dat gezegd hebben is humor natuurlijk één van de moeilijkste genres binnen videogames. Dat de voice overs van Zeus en Prometheus geregeld de vierde muur breken en de speler rechtstreeks aanspreken is erg grappig, al is het natuurlijk wel de vraag hoe lang dat leuk blijft. De game heeft daarnaast bijzonder goed gekeken naar Breath of the Wild en dat is wat mij betreft een prima keuze. BotW is één van de beste games ooit gemaakt en nog nooit is er een soortgelijke game verschenen. De gameplay is daarom ook herkenbaar en ook de puzzels voelen vertrouwd, maar als de open wereld van Immortals Fenyx Rising veel variatie kan brengen ga ik de game zeker omarmen.

Immortals Fenyx Rising verschijnt op 3 december 2020 voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S / X, Stadia, Nintendo Switch en pc.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren