Xbox verlaagt hoeveelheid Xbox Series X/S voor retailers bij breken embargo

De afgelopen periode is het behoorlijk rumoerig geweest wat betreft het kunnen pre-orderen van onder meer de PlayStation 5 en de RTX 3080-videokaart. Iets waar Xbox lering uit lijkt te hebben getrokken.

Xbox heeft namelijk eerder al aangegeven dat op 22 september de next-gen console valt te pre-orderen en onthulde daarbij recentelijk dat deze om precies 09.00 ‘s ochtends Nederlandse tijd van start gaan. Iets waarvoor ze tot het uiterste gaan om dat voor elkaar te knokken.

Bij het vooruitbestellen van de PlayStation 5 zag je al gauw dat nagenoeg elke retailer in Nederland een eigen tijdstip koos om de pre-orders van de PlayStation 5 op de websites te zetten. Met een regeling probeert Xbox dat met diens next-gen consoles tegen te gaan.

Elke retailer die de Xbox Series X/S voor het vervallen van het embargo al online zet, krijgt daarvoor een fikse straf opgelegd, zo laat niemand minder dan Geoff Keighley weten. Wanneer Xbox namelijk constateert dat dit het geval is, zal de hoeveelheid Xbox Series X/S die deze retailer oorspronkelijk zou krijgen, verlaagd. Dat betekent dus minder omzet voor de retailer, maar ook minder snel een console voor jou.

De retailers zijn dus gewaarschuwd en het is daarom ook zeer aannemelijk te noemen dat je niet zo gauw een verdwaalde Xbox Series X/S pre-order live ziet gaat voor de geplande datum, dat natuurlijk 22 september om 9 uur in de ochtend is. De Xbox Series X/S komen zelf overigens pas op 10 november uit en gaan voor een prijs van 499 euro en 299 euro over de toonbank.

 1.   
  Patrick Meurs's avatar

  Benieuwd hoe retailers als bijvoorbeeld GameMania dan worden benaderd door MS. Die hebben namelijk al maandenlang een optie tot pre-order open staan.

 2.   
  Sander Klijn's avatar

  @Patrick Meurs: Ik denk dat het vooral te maken heeft met de verschillende leveringen. Mochten de retailers het embargo breken zullen zij waarschijnlijk wel gewoon de volledige eerste levering krijgen, maar bij een eventuele tweede levering krijgen zij dan hoogstwaarschijnlijk een stuk minder exemplaren.

  De meeste retailers weten bijvoorbeeld wel hoeveel consoles ze krijgen met de eerste levering, maar hebben geen inzicht in de leveringen die daarna komen. Kijk alleen maar naar Bol met de PlayStation 5. Daar zijn de pre-orders offline gezet omdat ze geen inzicht hebben in de hoeveelheid die ze hierna krijgen en natuurlijk om teleurstellingen te voorkomen.

 3.   
  tranceguy's avatar

  @Patrick Meurs: Als je via die manier gepreorderd hebt zou ik toch niet teveel hopen….. Want dat zijn geen echte pre orders namelijk….. Geen official ones iig….