Nederlandse studio Vlambeer sluit na tien jaar de deuren

De Nederlandse gamestudio Vlambeer is altijd al een vreemde eend in de bijt geweest. De meeste indie-ontwikkelaars worstelen om financieel rond te komen, crunchen keihard in hun kantoren om deadlines te halen en gaan vaak ten onder aan slechte verkoopcijfers of andere catastrofes. Zo niet Vlambeer: de heren Jan-Willem Nijman en de bekendere Rami Ismail zagen elkaar nauwelijks, en het succes leek bijna automatisch te komen. Het is dan ook passend dat ook het einde van deze studio tegen de industriële trend ingaat: geen slecht verkopende game of ramp in de ontwikkeling daarvan, maar gewoon twee mannen die er na precies tien jaar een punt achter willen zetten.

In een gesprek met Kotaku zegt Rami Ismail dat het heel natuurlijk voelt om Vlambeer op te doeken. Het was nooit de bedoeling dat de ontwikkelstudio voor eeuwig in leven zou blijven. Sterker nog, het verbaast Ismail en Nijman dat Vlambeer het langer dan vijf jaar heeft uitgehouden. Sterker nog, in 2015 verscheen Nuclear Throne en daarna werd het ineens stil rondom de studio die erom bekendstond dat er razendsnel toffe spelletjes werden ontwikkeld. Dit was waarschijnlijk een teken aan de wand, en ook Ismail zegt dat Vlambeer na Nuclear Throne alles had bewezen dat het bedrijf te bewijzen had.

Nadat deze game dan ook was verschenen, namen Nijman en Ismail een pauze met Vlambeer. In die tijd beseften de heren dat ze allebei hun eigen weg voorwaarts in hun leven hadden gevonden. Het afscheid van Vlambeer was dan ook niet gepland, maar voelt volgens Nijman als de volgende grote stap die de twee samen zetten.

Naast soloprojecten gaat Rami Ismail ook als consultant aan de slag bij andere indie-studio’s, en hij blijft actief als voorvechter van de onafhankelijke game-ontwikkelaar in minder grote landen op het gebied van gaming. Jan-Willem Nijman zegt de manier van werken van Vlambeer te willen voortzetten: met kleine teams goeie games maken, zonder het leven van de ontwikkelaars een levende hel te maken.

Je kunt Vlambeer kennen van pareltjes als het mobiele Ridiculous Fishing, Super Crate Box en Luftrausers. Deze en meer spellen van de ontwikkelaar zijn nu met fikse korting te koop in de Vlambeer And Friends Steam Sale. Momenteel werkt het bedrijf nog aan Ultrabugs, maar daarna is het over en uit voor de studio.

Meer Nuclear Throne

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren