Project xCloud (en Google Stadia) definitief niet op iOS

Cloud-gaming is bezig aan een flinke opmars. Vorig jaar kwam Google Stadia uit en in september verlaat Project xCloud van concurrent Microsoft de betafase. Met de kracht van de cloud kun je zelfs de meest grafisch intensieve games spelen op apparaten als je smartphone. Echter, er is één opvallend hiaat: de diensten zijn niet beschikbaar voor Apple’s iOS.

Het vermoeden was al dat dit iets te maken had met de App Store, aangezien Google Stadia wél werkt op Macs. Nu is bekend waarom je streamingdiensten niet hoeft te verwachten op je iPhone. In een statement tegen Business Insider zegt Apple dat diensten als Stadia en xCloud toegang bieden tot apps die Apple zelf niet kan controleren.

Dit is hetzelfde argument dat het bedrijf aandroeg toen werd gevraagd of Apple Arcade wel eerlijk te werk ging, aangezien andere game-abonnementen steevast worden geweigerd. Microsoft heeft echter ietwat fel gereageerd op de argumentatie: het zegt dat Apple het enige general-purpose platform is dat gebruikers weigert toegang te geven tot cloud-gaming. Ook zegt het bedrijf dat Apple voor game-apps andere maatstaven hanteert dan voor andere apps, zelfs als die interactieve content bevatten.

Wel blijft Microsoft manieren zoeken om Project xCloud tóch bruikbaar te maken voor iOS-gebruikers. Het is Steam Link en PlayStation Remote Play gelukt om in de App Store binnen te komen door volledige remote desktop-functionaliteit te bieden, wat wél is toegestaan als de desktop of console volledig in bezit is van de gebruiker.

Er zijn dus wel wat manoeuvres te maken om de regels van Apple te omzeilen. Shadow is bijvoorbeeld een streaming-dienst waar je een computer huurt om mee te gamen, maar deze dienst is wél beschikbaar in de App Store. Volgens een woordvoerder van Shadow werd de dienst toegelaten toen het bedrijf de quick launch-optie weghaalde; daardoor werd het een remote desktop-app die wél binnen de regels valt. Valve heeft voor de Steam Link een gelijksoortige workaround uitgevoerd door het kopen van games onmogelijk te maken in de iOS-versie van de app.

Hoe dan ook, voorlopig hoeven we niet te verwachten dat we gebruik kunnen maken van Google Stadia of Project xCloud op iOS. Project xCloud verschijnt op 15 september en is dan tevens onderdeel van het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

Meer cloud

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren