Is glasvezel de oplossing voor gamers anno nu?

Gaming en internet zijn tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het leven van een gamer was in vroeger dagen vaak gemakkelijker, waarbij het insteken van een cartridge in een console de lastigste bezigheid was. Gelukkig leven we niet meer in deze tijd, want hoewel er tegenwoordig meer benodigd is om een game te spelen, krijgen we er ook enorm veel voor terug. Er zijn legio chaotische momenten in games als Battlefield 5, PlayerUnknown’s Battlegrounds en Total War: Warhammer die ik me nog levendig kan herinneren. Bovendien zijn er meerdere vriendschappen ontstaan met het spelen van online multiplayergames. Een mooie manier van entertainment, mits er geen bottlenecks ontstaan in de internetverbinding. Deze kunnen worden opgelost voor een glasvezelverbinding. Maar wat is de glasvezel betekenis eigenlijk?

Wat is glasvezel?

Nu we steeds complexere games spelen gaan ook de eisen omhoog. Inbellen ligt natuurlijk ver in het verleden, maar met het groeiende aantal interne behoevende apparaten, is een reguliere internetverbinding vaak niet meer genoeg. Dat is precies de reden dat je steeds meer hoort over verbindingen via glasvezel. Het is grappig dat een uitvinding uit de jaren 60, nu gamend Nederland nog sneller over het internet laat razen. Vroeger werd de glasvezeltechniek namelijk gebruikt door dokters en hun endoscopen, om zo inwendig onderzoek te kunnen doen. Gelukkig is het gebruik ervan nu smakelijker en bovendien zijn er internetsnelheden tot wel één gigabit per seconde mee te generen.

Uitvinder Charles Kao heeft de glasvezeltechniek bedacht; hij wist licht te transporteren door dunne vezels van glas. Later lukte het hem ook om lasers op deze manier te vervoeren. Je kunt je voorstellen dat dit zorgt voor enorme snelheden van datatransport en dat is ook de reden dat steeds meer gamers overstappen naar een internetverbinding met glasvezel. Zeker grotere gezinnen hebben hier enorm veel baat bij, omdat een verbinding van één gigabit voor een gezin van vier alsnog zorgt voor een verbinding van 200 Mbit per seconde per persoon.

Alles wordt groter

Voor gamers is een retesnelle internetverbinding geen overbodige luxe meer. Eind vorige maand bracht Rockstar een nieuwe update uit voor Red Dead Online en deze was voor zowel pc, PlayStation 4 en Xbox One 5GB groot! Ook verschillende updates voor Call of Duty Warzone zijn vaak groter dan 30GB. Na een lange dag op het werk of op school is het dan wel fijn als je niet een uur hoeft te wachten voordat je weer aan de slag kunt met je favoriete game.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe kun je glasvezel vergelijken met andere vormen van internet? Gelukkig is er online heel veel informatie te vinden over verschillende aanbieders. Ook is het handig om te weten of glasvezel bij jou in de buurt te verkrijgen is. Ook hiervoor zijn gemakkelijke tools bedacht.

Hoe het ook zij, het aantal apparaten dat internet benodigd heeft zal alleen maar groeien. Met slimme apparaten die het leven gemakkelijker maken zijn het niet alleen maar meer gamers die snel internet behoeven. Van koelkasten tot thermostaten en van smart televisies tot wifi-printers. Om al deze apparaten altijd te kunnen gebruiken is glasvezel anno 2020 geen overbodige luxe meer.

Dit betreft een samenwerking.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren