Het ‘nieuwe’ Ubisoft: “Killing me Ubi-softly…”

Ubisoft, de ooit zo grootse uitgever heeft het maar zwaar de laatste jaren. Er was ooit een dag waarop Ubisoft oppermachtig was en (bijna) alles wat het uitbracht puur goud was. Ubisoft was divers, had durf en was bovenal een allemansvriend die naast het uitbrengen van AAA-titels ook daadwerkelijk moeite deed om diens community te behagen en te onderhouden.

Maar ergens lijkt het fout te zijn gegaan. Eind 2014 kreeg de Franse grootmacht het zwaar te verduren. Twee van hun meest ambitieuze projecten – Assassin’s Creed: Unity en Watch Dogs – werkten uiteindelijk uiterst polariserend. Ironisch genoeg zorgde vooral Unity voor datgene waar de game over ging, namelijk revolutie. Het geliefde Ubisoft kreeg te maken met de repercussies van het overhypen, en deze keer kon men zich er niet meer onderuit lullen.

Het resultaat: Ubisoft werd voorzichtiger. En ik weet niet of het er mee te maken heeft, maar Ubisoft werd te voorzichtig. Voorspelbaar, zou je kunnen zeggen. Het gedurfde randje leek te verdwijnen en men verviel zowaar in copy/paste-gedrag. Een franchise als Assassin’s Creed, welke de speler nog wel eens liet nadenken over de moraal van het verhaal en de perceptie van wat ‘goed’ is of ‘slecht’, veranderde in een actiegame waarin vrijwel elke pijler die de franchise diens karakter gaf, naar de achtergrond werd geschoven.

Het gevoel dat Ubisoft naar diens achterban luistert, verging daarmee ook steeds meer. Al jaren smeekt de achterban om een Assassin’s Creed in het Feodale Japan – een setting die per slot van rekening schreeuwt om een game rondom een sluipmoordenaarsgilde – maar in plaats daarvan drijft men de franchise richting actiegerichte RPG-settings waarbij sommigen van ons zich toch echt afvragen wat het met een geheim genootschap en diens stille strijd tegen een wereldmacht van doen heeft.

Assassin’s Creed Valhalla is wat dat betreft wel een dieptepunt voor mij, voor zover ik daar zonder persoonlijke hands-on ervaring een oordeel over kan vellen. De hele Viking-setting vormde al een massief vraagteken boven mijn hoofd – want Vikingen staan niet bepaald bekend om diens subtiliteit – maar na het zien van de recente Ubisoft Forward is de scepsis toch wel naar een absoluut hoogtepunt gestegen. “Je kan nog wel sluipen hoor” zeggen terwijl je de hele gameplay-presentatie doorspekt met opzichtige slachtpartijen… echt?! En ‘rap battles’ toevoegen aan de toch al vaak cringy dialoogopties. Sorry, maar mij ben je kwijt.

Maar het is niet alleen de Assassin’s Creed-fanbase die steeds harder begint te twijfelen aan Ubisofts loyaliteit richting diens fans. Meneer Guillemot en consorten plakken met liefde en plezier de naam Tom Clancy aan een nieuwe IP – nu ook weer met Elite Squad – maar oudgediende Sam Fisher moet inmiddels al 7 jaar werkeloos toekijken hoe mensen pleiten voor een nieuwe iteratie, een iteratie die maar niet lijkt te komen. Maar helaas, Sam moet het doen met cameo’s en snabbeltjes, waardoor het bijna lijkt alsof Ubi de spot met ons drijft.

Ik vind het oprecht jammer, want meer dan eens ben ik door vriend en vijand bestempeld als een rasechte Ubi-fanboy. Ik was een volgeling van Guillemot’s gospel, een discipel van Ubisoft’s Testament. Maar mijn geloof begint steeds verder af te zwakken, tot het punt waar ik mezelf bijna een apostaat voel. Ik was ooit een verkondiger van het woord van Assassin’s Creed, Rayman, Splinter Cell en Ghost Recon, maar de recente ontwikkelingen maken mij monddood in mijn lofzangen. Lieve hemel, ik was ooit zelfs zo idolaat van Ubi dat ik de Raving Rabbids kon tolereren. Maar nu… ik voel het niet meer. Watch Dogs 3… ik kan er niet meer echt warm van worden. Far Cry 6, het zal wel weer meer van hetzelfde worden, ondanks Ubisoft’s belofte dat de onlangs genomen extra tijd de portefeuille weer van diversiteit en eigen identiteiten moest voorzien.

Dus Ubisoft, alsjeblieft… verlaat me niet in deze tijd van twijfel en geef me reden om niet in afvalligheid te geraken. Laat me zien dat je nog weet wat jullie club ooit zo uniek maakte in deze copy/paste-generatie. Ik wil je oh zo graag nog een kans geven, maar ik kan niet oneindig teleurstellingen blijven incasseren. Maak me weer trots op jullie en doe het snel, want een dezer dagen kan ik jullie niet meer verdedigen. Want als ik eerlijk moet zijn, wat ik tijdens Ubisoft Forward te verwerken kreeg, kan ik al niet meer recht praten.

Mea Culpa, Ubisoft.

 1.   
  Thomaat1's avatar

  Mooi stukje! Ik kan het er niet mee oneens zijn. Ubisoft is er volgens mij in geslaagd om games te creëren met een prima ondergrens qua productiekwaliteit, echter is het daar ook een beetje bij gebleven. Ik heb me bijv echt vermaakt met AC Odyssey -ze hebben daar een heleboel goed gedaan-, maar het was meer een Ubisoft dan een AC ervaring.
  Een reboot van de serie met een remake van 1 (en 2), dat lijkt me wel wat 🙂

 2.   
  Mattiees's avatar

  Ik begrijp zeker dat de innovatie bij ubisoft de laatste stagneert, maar vind wel dat je zeer kritisch naar ze kijkt. De division serie is niet zo onaardig als wat velen zeggen (zeker na de verbeteringen die ze hebben toegevoegd in de loop der tijd) en de AC games zijn inderdaad misschien niet meer zo onderscheidend als ze vroeger waren, maar blijven voor mij nog steeds vermakelijk. Far cry 5 is ook niet slecht ontvangen. Daarnaast is de ‘nieuwe’ Anno 1800 een ontzettend goede en vernuftige game met goede DLC. Daarnaast hoor ik veel positief geluid van fans over de veelgevraagde anno history collection.
  dus is ubisoft de vernieuwer van de game-uitgevers? Dat zeker niet, maar met een aantal nieuwe (niet geweldig geslaagde) projecten de afgelopen jaren en een aantal doorlopende franchises is het ook niet zo erg gesteld. Zeker als je de andere game-uitgevers meeneemt, die ook ongeveer dezelfde mix laten zien van doorgaande franchises waar niet al te veel in verandert en wat nieuwe IP’s met wisselend succes.
  Hou dus hoop. Er komt vast weer wat goeds van ubisoft dat jou kan bekoren.

 3.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Mattiees: je hebt uiteraard een zeer valide argument en ik uit mezelf in dit stuk ook meer als een cynische, sentimentele ouwe AC-fanboy, want het is inderdaad niet louter kommer en kwel. Er komt best nog wel een hoop goeds uit de handen van de Guillemotjes.

  Mijn pijnpunt ligt dan ook vooral bij de AC-serie, die mijne inziens echt dood is gebloed en angstvallig wordt gereanimeerd tot een lege huls die telkens maar een reskin krijgt. Historische accuraatheid was ooit soort van een ding. Zo kreeg Altair uiteindelijk niet de kruisboog die gepland was, omdat dit historisch niet accuraat was. Oddysey had daarentegen nul moeite met eenhoorns en vijanden die je 86 keer met een bijl moet raken voordat deze verslagen zijn. Digitale geschiedenisles heeft plaatsgemaakt voor fantasy en folklore waar sluipen bijzaak is.

  En ja, Splinter Cell – of eerder het gebrek hieraan – doet onderhand pijn . Maar goed, ik kon het experiment genaamd Transference wel weer waarderen. En R6 Siege ook. Dus het is inderdaad niet allemaal kut, maar ik baalde wel echt stierlijk na Ubisoft Forward.

 4.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Thomaat1: ik hoop dat Ubi je reactie leest. Make AC 1 & 2 great again

 5.   
  DonderVuist's avatar

  Mooi stukje, maar daar houd het op voor mij toen ik het las had ik echt momenten van “wat, ga weg” etc maar iedereen zijn eigen mening natuurlijk Ik kan niet wachten op Vahalla en Legion speel met plezier ook nog steeds Breakpoint Die Far Cry 6 haal ik wel uit de budget bak zoals ik heb gedaan met de laatste 2 en Ja Anthem vindt ik ook een top game ja hij is erg kort maar ondanks dat erg vet

 6.   
  mmx's avatar

  @Patrick Meurs: jij maakt een punt een nieuwe Splintercell zou ik a la minuten pre orderen.Weer een prima stuk werk van jou Patrick ga zo door.

 7.   
  LightFasher's avatar

  Het valt mij ook zeker tegen de laatste jaren, en eigenlijk speel ik alleen AC van Ubisoft. Maar ik denk niet dat ze de serie weer zo mooi als in het verleden maken, ze verdienen er gewoon te veel geld mee.

  Ik zie nog wel gebeuren dat ze PoP weer of iets dergelijks weer gaan maken met de oude mentaliteit.

 8.   
  Noice!'s avatar

  Het mea culpa aan het eind kan ik niet helemaal plaatsen, je zet vrij duidelijk uiteen waarom het Ubi’s schuld is dat jij je zo voelt.

 9.   
  Idontknow's avatar

  @DonderVuist: Anthem is van Bioware

 10.   
  Idontknow's avatar

  Ubisoft heeft veel backlash gehad omdat al hun games hetzelfde waren en het begon oud te worden. Dit is hun antwoord. Geef mij maar een AC Odyssey over een Syndicate,… De vernieuwing was nodig en is zeker niet slecht, als dit betekent dat “Assassins Creed” niet meer als een titel word, kan ik hier zeker mee leven. Als er een goeie rpg van komt zit ik er zeker niet mee om wat mechanics die 10 jaar geleden werkten op te geven. Ubisoft is nooit de meest originele dev geweest, maar als ze ideëen van verschillende andere games zo goed bij elkaar krijgen als in AC Odyssey kan ik er zeker mee leven dat het hele “templars en assassins” gedeelte een beetje minder in your face is.