Meerdere Ubisoft-bestuurders weg vanwege misbruik

De game-industrie gaat niet alleen gebukt onder de veranderde omstandigheden door het coronavirus, maar ondergaat de laatste maanden ook een transformatie door de vele beschuldigingen van seksueel misbruik op de werkvloer. Zo rommelt het ook bij het Franse Ubisoft. Zo stapte de creative director achter Assassin’s Creed: Valhalla, Ashraf Ismail, nadat bleek dat hij met collega’s was vreemdgegaan op zijn vrouw. Enkele dagen later volgden in Tommy Francois en Maxime Béland nog twee topfunctionarissen binnen het bedrijf die geschorst werden wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar vannacht is wellicht de grootste schok voor het bedrijf geweest.

Letterlijk op de vooravond van Ubisoft Forward zijn namelijk meerdere topmensen opgestapt wegens volgens Ubisoft onacceptabel gedrag. De grootste naam is Serge Hascoët, Chief Creative Officer bij Ubisoft. Volgens de recent naar Bloomberg overgestapte Jason Schreier was dit de man die met één woord een game kon goed- of afkeuren. Zijn rol wordt tijdelijk overgenomen voor CEO Yves Guillemot.

Ook Yannis Mallat, de directeur van Ubisofts Canadese studio’s, moet het veld ruimen na recente aantijgingen jegens meerdere werknemers. Daardoor is de positie van Mallat onhoudbaar, dus treedt de man terug. Een vervanger wordt in het persbericht niet genoemd.

Tot slot is Cécile Cornet opgestapt, het hoofd van personeelszaken van Ubisoft. Dit leek haar het beste om de eenheid binnen het bedrijf te behouden. Wat betreft haar vervanging zegt Ubisoft per direct op zoek te gaan naar een nieuw HR-hoofd. Tegelijkertijd past het bedrijf zijn HR-functionering aan om te “passen bij de huidige uitdagingen van de game-industrie”.

Deze (in meer of mindere mate gedwongen) vertrekken zijn onderdeel van de reactie die Ubisoft beloofde op de vermeende toxicity op de werkplek, waarvan steeds meer klachten naar buiten kwamen. Naast de aankondiging van de vertrekken stond er ook nog een stuk in het persbericht van de hand van de eerdergenoemde Yves Guillemot zelf:

Ubisoft has fallen short in its obligation to guarantee a safe and inclusive workplace environment for its employees. This is unacceptable, as toxic behaviors are in direct contrast to values on which I have never compromised — and never will. I am committed to implementing profound changes across the Company to improve and strengthen our workplace culture.

Moving forward, as we collectively embark on a path leading to a better Ubisoft, it is my expectation that leaders across the Company manage their teams with the utmost respect. I also expect them to work to drive the change we need, always thinking of what is best for Ubisoft and all its employees.

Zoals gezegd vindt vanavond Ubisoft Forward plaats. Hoewel deze show vooraf is opgenomen, wordt er wellicht een extra statement over deze situatie toegevoegd. Mocht dat je niet interesseren, dan doen de getoonde games dat ongetwijfeld wél. Na geruchten over Far Cry 6 werd zelfs de releasedatum inmiddels bevestigd door een uitgelekte trailer. Ook gaat Ubisoft de releasedatum van Assassin’s Creed: Valhalla aankondigen. Toegegeven, ook deze is al uitgelekt, maar ongetwijfeld zijn er ook nieuwe beelden te zien. Hopelijk zijn deze beter dan de eerste “gameplay-beelden” die we kregen tijdens Xbox Inside…

 1.   
  mmx's avatar

  Het is toch wat dat vreemdgaan.

 2.   
  LightFasher's avatar

  Tja, toch ga ik er vanuit dat dit nog lang niet alles is.

  Ik heb wel gewoon zin in vanavond. En met een beetje geluk met allemaal nieuwe mensen aan het roer straks, worden de games ook weer beter/minder eenheidsworst.

 3.   
  DB Ries's avatar

  Afschuwelijk die mannetjes die hun macht misbruiken.