Microsoft verplicht gratis upgrade naar Xbox Series X-versie

Als je de overgang van de vorige naar de huidige generatie consoles hebt meegemaakt, zul je nog wel weten hoe ‘upgrades’ in hun werk gingen: je mocht de game opnieuw voor het volle pond kopen, ook als je die al had op de PlayStation 3 of Xbox 360. Denk daarbij bijvoorbeeld aan GTA 5. Nu komt er wederom een nieuwe generatie game-hardware aan, dus wordt er volop gespeculeerd over of dit ook deze keer weer aan de orde zal zijn, maar niet als het aan Microsoft ligt: het bedrijf verbiedt ontwikkelaars om geld te vragen voor de upgrade van Xbox One naar Xbox Series X.

We wisten al van het Smart Delivery-programma, waarbij je van bepaalde games automatisch de next-gen versie krijgt als je een spel voor de Xbox One koopt. Echter, dit programma is opt-in, dus lang niet elke ontwikkelaar doet hieraan mee. Nu maakt Microsoft de boel dus wat concreter: als je een game koopt voor je Xbox One, en er komt een versie voor de Xbox Series X, dan krijg je de nieuwe versie ook – zonder ervoor te betalen. Mocht er overigens geen Xbox Series X-port komen, dan is je Xbox One-game alsnog speelbaar op de nieuwe console: de Series X biedt volledige backwards compatibility.

Concurrent Sony pakt de zaken wat liberaler aan: er ligt nog geen upgrade-plan op tafel en de verantwoordelijkheid lijkt volledig bij de ontwikkelaars te liggen. Het zou dus zomaar kunnen dat geldwolven als Electronic Arts inderdaad de volle mep gaan vragen voor de PlayStation 5-versie van FIFA 21, of je de game nou op PlayStation 4 koopt of niet. In ieder geval mag je je data gratis houden

 1.   
  MaTriXX's avatar

  En de Playstation figuren stinken er massaal in.

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Tja dit doet Microsoft natuurlijk om naar Sony te happen, kijk wij verplichten het dat is beter voor onze gamers.
  Benieuwd waar Sony weer mee gaat komen om terug te bijten, zo blijft het altijd het kat en muis verhaal.

 3.   
  Zorroberner's avatar

  Verplichten zelfs? Als dat zo is wel mooi met de ‘upgrade’ van Gta V en andere spellen. Klinkt positief maar uitwerking even afwachten

 4.   
  Mike Gevers's avatar

  Ik heb zelf een beetje dubbele gevoelens bij deze actie. Het is voor de gamer een mooie geste, maar aan de andere kant ben ik bang dat uitgevers dit gaan gebruiken als excuus om games duurder te maken, “want ze verkopen minder exemplaren dan verwacht rondom de nieuwe generatie-launch”. Twee/drie jaar later zijn de verkopen weer volgens het verwachtingspatroon, maar blijven die prijzen op het hogere niveau. Ik bedoel, noem me een conspiracy theorist, maar ik hoor dit op vergaderingen bij EA en Activision gezegd worden.

 5.   
  mmx's avatar

  @Mike Gevers: dat zie je goed helemaal waar.