‘Nintendo is voorlopig klaar met mobiele games’

De afgelopen tijd hebben we nogal wat mobiele titels uit de stal van Nintendo zien komen, maar volgens Bloomberg komt hier voorlopig een einde aan na tegenvallende mobiele resultaten én het gigantische succes van Animal Crossing: New Horizons.

Nintendo begon vijf jaar geleden met het ontwikkelen van mobiele games, maar geen van de titels wist écht het ijs te breken. Super Mario Run was leuk, maar het free-to-start-model bleek geen recept voor succes. Ook free-to-play- en freemium-modellen wilden niet werken, zoals Pokémon Quest en Animal Crossing: Pocket Camp bewezen. En ook al was Mario Kart Tour qua downloads veruit de succesvolste mobiele game van Nintendo, de omzet bleef jammerlijk achter.

Dat Nintendo überhaupt probeerde om mobiele games te maken, was te wijten aan de slechte cijfers van de Wii U. Dit zorgde voor een ga in de inkomsten, dat Nintendo op relatief goedkope wijze hoopte op te vullen middels mobiele titels.

Maar zelfs de massale corona-lockdowns van dit jaar waren niet genoeg om de dalingen van bijvoorbeeld Super Mario Run te stoppen. Sterker nog, Animal Crossing: New Horizons werd dé lockdown-game bij uitstek, terwijl je dus gewoon de volle mep betaalt. Ook verkocht de Nintendo Switch als warme broodjes tijdens de lockdown, mede dankzij de nieuwe Animal Crossing. Kortom: doordat de Switch zo’n succes is, is de behoefte aan extra inkomensstromen uit mobiele games compleet verdwenen – helemaal omdat die inkomsten dus tegenvallen.

Overigens moet Pokémon GO natuurlijk opgemerkt worden. Het aandeel schoot weliswaar omhoog toen het spel net lanceerde en ging Nintendo zelfs Sony voorbij, maar uiteindelijk zei Nintendo eerlijk dat ze niets met Pokémon GO te maken hadden – en toen vertrokken de niet-gamende investeerders weer. Dus ook deze game mag helaas geen mobiel succes voor Nintendo betekenen.

Het komt dus niet bepaald als een verrassing dat Nintendo zich terugtrekt uit de mobiele markt. Toch duikelde het aandeel van het bedrijf vier procent in het rood na het nieuws.

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Vind je het gek met de bs microtransactions in Mario Kart. :/

  2.   
    BozeBever's avatar

    Het verdienmodel klopte gewoon niet. Daarom faalde het. Ga het overigens niet missen.