Games van EA weer op Steam verkrijgbaar

Hét grote nadeel van pc-gaming op dit moment is dat er zo godsgruwelijk veel launchers zijn: elke grote uitgever heeft zijn eigen software om games te verkopen, activeren en spelen. Echter, Electronic Arts plaatste afgelopen oktober een teaser die suggereerde dat het bedrijf zijn weg terug naar marktleider Steam weer had gevonden: een Steam-ende bak koffie. Hoewel het sindsdien stil is gebleven over dit onderwerp, is het moment nu eindelijk daar: EA verkoopt weer games via Steam!

Wel lijkt het erop dat EA Steam niet helemaal vertrouwt in het authenticeren van spelers, want volgens spelers van de Steam-versie van Dragon Age: Inquisition moet je alsnog een afgeslankte versie van EA Origin downloaden om de game te spelen. Ook lijkt de boel nogal last te hebben van kinderziektes, want de Steam-versie van deze game kan slechts rekenen op ‘gemengde’ reviews: ongeveer de helft van de reviews spreekt van crashes die het spel onspeelbaar maken.

De games van EA zijn nu dus op Steam verkrijgbaar, maar er komt nog meer aan: op de Steam-pagina met de aankondiging staat dat ook EA Access “binnenkort” naar Steam komt. Dit abonnement verkoopt het bedrijf al via Origin, maar ook Steam-gebruikers krijgen dan toegang tot “gratis” games, exclusieve demo’s en andere voordelen.

De timing is natuurlijk spot-on, aangezien EA vanmiddag om 17:00 uur (Nederlandse tijd) de Command & Conquer Remastered Collection uitbrengt, die het oorspronklijke Command & Conquer en Command & Conquer: Red Alert bevat. Dit zijn schoolvoorbeelden en twee van de greatest hits van pc-gaming. Als EA deze exclusief via zijn Origin-platform had uitgegeven, hadden veel pc-gamers deze parels waarschijnlijk niet eens opgemerkt, laat staan gekocht.

  1.   
    Patrick Meurs's avatar

    ”Als EA deze exclusief via zijn Origin-platform had uitgegeven, hadden veel pc-gamers deze parels waarschijnlijk niet eens opgemerkt, laat staan gekocht.”

    Toch ironisch dat mensen de game wel willen kopen wanneer ze de ‘buy’ knop op Steam kunnen aanklikken, terwijl Origin nog steeds noodzakelijk is om de game daadwerkelijk te runnen.

    Met andere woorden, het platform wat je niet op je pc wil hebben moet je alsnog installeren, waardoor je ideaal van “ik wil de game niet via Origin kopen” ook een beetje waardeloos wordt.