Review: Sennheiser Epos GSP 370

Vanaf het moment dat ik de Sennheiser GSP 370 in mijn knuisten kreeg was de zin om ermee aan de slag te gaan niet te onderdrukken. Het is immers coronatijd en dus spendeer ik bovengemiddeld veel tijd op mijn PS4 om onder andere Red Dead Online te spelen. Bovendien spreekt het stijlvolle design; met een grote analoge volumeknop, tot de verbeelding. Wij gingen dus met veel plezier aan de slag met deze draadloze headset voor de PlayStation 4 en de pc en onze bevindingen zijn in deze review te lezen.

Check ook de Unboxing

Design naar mijn hart

Als we kijken naar de Sennheiser GSP 370 kunnen we niet zeggen dat er is gekozen voor een subtiel design. Met een industriële uitstraling is het een apparaat waar “smaak” een grote rol zal spelen. Twee grote schelpen en een enorme microfoon lachen je tegemoet en voor mij persoonlijk is dit een design naar mijn hart. De grote analoge volumeknop geeft de headset niet alleen uitstraling, het maakt het ook gemakkelijk je volume te regelen. Dat is zeker geen overbodige luxe op de PlayStation 4, waar de koptelefoonvolume zit weggestopt in een submenu. Verder is er een aanknop aanwezig en zo komen we op een totaal van twee knoppen op de GSP 370. Meer is ook niet nodig.

Natuurlijk valt de uitstraling niet bij iedereen in de smaak. Een vriend van me omschreef het design alsof “iemand die 20 jaar niet buiten is geweest is gevraagd een futuristische headset te maken”. Hij snapt er niks van, maar ieder zijn mening natuurlijk.

Alsof je met een 3DS speelt

Dan de pasvorm, want de GSP 370 zit als gegoten. De schelpen zijn groot en sluiten fantastisch af. Dit zorgt voor passieve noise cancellation en bovendien is de pasvorm geweldig. Voor iemand als ik met behoorlijk grote oren een mooie uitkomst en zelfs na vijf uren vol actie in Spider-man werd ik de koptelefoon nog niet zat. Met een gewicht van 285 gram is het geen exteem lichte headset, maar de comfortabele pasvorm maakt dat helemaal goed.

De Sennheiser GSP 370 is een daadloze headset en dat betekent dat het geleverd wordt met een dongel die tot tien meter bereik moet hebben. Dit klopt tot op de meter, want mijn koffiezetapparaat staat tien grote passen van mijn PlayStation 4 en dat is de plek waar het begint te haperen. Voor gamers moet deze afstand prima te doen zijn, maar nog indrukwekkender is de batterijduur. De accu moet tot 100 uur in leven blijven en hoewel ik dat niet exact heb kunnen testen, is het sowieso indrukwekkend. Na de levering heb ik het systeem één keer opgeladen en met het schrijven van deze review is er nog 31% batterij over. En in de tussentijd zijn er behoorlijk veel uren Jedi Fallen Order, Spider-man en Mafia 2 Definitive Edition gespeeld. Het voelt daarmee als een 3DS waarbij je je na tientallen uren blijft verbazen dat hij nog steeds aan blijft gaan.

Over de audio kan ik kort zijn, die is fantastisch. Op de pc is een programma te downloaden die je veel laat instellen. Simpele settings als “Movie”, “Music” en “eSports” geven duidelijke profielen, waarbij “Movie” meer bas genereert, “Music” een mee heldere klant geeft en “eSports” het lelijkste geluid produceert. Je krijgt hernieuwt respect voor e-sporters dat ze met zoveel treble moeten spelen. Overigens kun je ook zelf profielen aanmaken en middels simpele schuifbewegingen audio naar voorkeur aanpassen.

Kleine teleurstelling

De uitgaande audio is daarbij de grootste teleurstelling. Voor mij staat Sennheiser bekend om zijn zangmicrofoons en hoewel die natuurlijk een stuk duurder zijn, waren mijn verwachtingen gewoon te hoog voor wat deze headset brengt. Hoewel er wel veel instellingen te wijzigen zijn, is de algemene kwaliteit wat teleurstellend. Onderstaande audiotest moet een goed beeld geven van de uitgaande audio.

Conclusie

De Sennheiser GSP 370 ligt voor ongeveer 199,- in de winkels en dan haal je ook wel een bakbeest in huis. De daadloze zender zorgt voor een comfortabele manier van gamen en vanwege de analoge volumeknop hoef je op de PlayStation 4 niet in een submenu te hannesen. Het design zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar ik heb altijd liever dat er gedurfde keuzes worden gemaakt in plaats van het kopiëren van anderen. Hoewel de prijs aan de hoge kant is, is het vooral de batterijduur die indrukwekkend is. Je zal tientallen uren zoet zijn met één keer laden. Wel is het jammer dat de uitgaande audio niet van het hoogste niveau is. De Sennheiser GSP 370 is op alle fronten gedurfd, zowel qua design, batterijduur als prijs en dat kan ik zeer waarderen.

  1.   
    the ultimate gamer boss's avatar

    had je niet 2 weken geleden ook al hierover geschreven

  2.   
    Patrick Meurs's avatar

    @the ultimate gamer boss: dat was slechts een unboxing. 😉