XCOM: Chimera Squad onthuld; release volgende week

2K Games verbaast vandaag het internet met de verrassende aankondiging van XCOM: Chimera Squad. Niet alleen was de game tot dusver goed onder de radar gebleven, ook de release kan een verrassing genoemd worden. XCOM: Chimera Squad verschijnt namelijk volgende week al!

XCOM: Chimera Squad is een wat kleinere, standalone game binnen de XCOM-franchise. Hoewel de game te zien is als een opvolger van op XCOM 2, hebben we niet te maken met een volwaardige sequel. Allicht houdt men de plannen voor een XCOM 3 nog wat langer geheim.

Het verhaal van XCOM: Chimera Squad speelt vijf jaar na de gebeurtenissen uit XCOM 2. Jij hebt in deze turn-based actiegame de leiding over het gelijknamige ‘chimera squad’: een groep mensen, aliens en hybriden die vechten tegen iedereen die niet wil dat de huidige samenwerking in de wereld standhoudt. In tegenstelling tot vorige, grote XCOM-games krijg je geen willekeurig gecreëerde teamgenoten. In plaats daarvan kan je uit 11 vooraf gemaakte strijders kiezen. Ieder met eigen persoonlijke kenmerken, unieke vaardigheden en rollen in het gevecht. Ondanks de kleinere schaal van de game is er nog steeds ruimte voor een stukje strategisch management buiten de gevechten om.

Missies moeten vooral draaien om wat snellere actie. Dit wordt onder meer gesteund door de nieuwe Breach Mode. In deze modus wijs je je teamleden toe aan verschillende startposities in de map, waarmee je je perfecte aanval kan proberen uit te voeren.

Daarnaast neemt XCOM: Chimera Squad ook iets afstand van het reeds bekende turn-based systeem. Ontwikkelaar Firaxis noemt het “Interleaved Turns”. Deze aanpak zorgt ervoor dat individuele eenheden binnen beide teams afwisselend acties uitvoeren, zonder dat je op de volledige set met acties van het hele team hoeft te wachten.

XCOM: Chimera Squad verschijnt op 24 april voor de pc via Steam. In de eerste week zal de game 10 euro kosten. Vanaf 1 mei gaat de prijs omhoog naar 20 euro. Tussen 24 april en 7 mei zijn alle overige XCOM-games ook met korting verkrijgbaar.

De kans lijkt groot dat men deze snelle release heeft gepland om een beetje de strijd aan te gaan met Gears Tactics. Die actievolle turn-based game uit het Gears of War-universum verschijnt op 28 april en wordt gezien als “Gears meets XCOM”. Genoeg plezier dus de komende tijd voor liefhebbers van turn-based actie.

  1.   
    ChielB's avatar

    Dit is wel een heel aangename verrassing. Tof ook om met aliens in je squad te spelen. Zo’n Viper of Muton in je team is best interessant.