Dit is de controller van de PlayStation 5: De DualSense

HOLD YOUR HORSES! Om toch wat plezier je woonkamer in te brengen in deze roerige tijden heeft Sony vanavond officieel de nieuwe controller van de PlayStation 5 onthuld. De controller beschikt naast nieuwe technische snufjes ook over een kekke naam: De DualSense.

Via een blogpost op de website laat Hideaki Nishino van Sony de nieuwe controller zien waar we waarschijnlijk heel wat uurtjes mee gaan spenderen. In de blogpost wordt geschreven dat er geprobeerd is om de geliefde features van de DualShock 4 intact te houden, terwijl er ook gekeken werd naar verbeterpunten.

Nieuw is onder andere de “haptic feedback”, het gevoel dat de controller geeft wanneer bepaalde acties worden gedaan. Ook zijn er veranderingen doorgevoerd aan de grip en de hand triggers. Er wordt ons ook op het hart gedrukt dat er gedacht is aan hoelang een batterij meegaat; een probleem dat vooral met de DualShock 4 erg prominent aanwezig was.

Verder is de Share-knop verdwenen en heeft deze plaats gemaakt voor de Create-knop. Je kan nog steeds jouw gameplay delen met je vrienden met één druk op de knop. Sony laat weten later meer informatie naar buiten te brengen over deze Create-knop.

Een andere nieuwe feature van de controller is de ingebouwde microfoon. Op deze manier kan iedereen in contact zijn met zijn vrienden en/of teamgenoten. Het is natuurlijk ook nog steeds mogelijk om een headset aan te sluiten.

De volledige blogpost is te lezen op de PlayStation-website. En, ben jij enthousiast? Verliefd? Blij met de verandering in kleuren? We horen graag jouw mening over de DualSense!

 1.   
  Turk–Life's avatar

  Microfoon heel handig!! En ik klaag idd ook over de batterij duur, dus daar ben ik ook heel blij mee. Ziet er mooi futuristisch uit!! Nu nog meer nieuwsgieriger geworden naar hoe de ps5 eruit gaat zien!

 2.   
  OnOwned's avatar

  Het ziet er fantastisch uit. Misschien net iets te wit voor sommigen, maar vind het wel vet. Ingebouwde mic is wel handig opzich en ben blij dat we gewoon dat ding kunnen opladen in plaats van fucking batterijen vervangen (ja ik kijk naar jou Xbox).

 3.   
  Turk–Life's avatar

  @OnOwned: batterijen vervangen? lol welke tijdperk leeft Xbox

 4.   
  ChielB's avatar

  Ondanks veel marketingtermen lijkt het nog voor 99% op een dualshock. Niets mis mee, maar om hier nu heel lyrisch over te zijn… Hij oogt wel heel fraai, dat hebben ze wel mooi aangepakt. Nu nog de d-pad en linker analoge stick omwisselen en het wordt nog eens wat. 😉

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Lijkt erg op de Xbox controller, en dat is helemaal prima aangezien Xbox wat mij betreft de betere controllers heeft. Verder zou er ook een mute knop op zitten en ook dat is helemaal top. Het design ziet er verder heel slick en bijna futuristisch uit. Maar inderdaad, ik ga ook voor een zwarte controller als dat mogelijk is. Ben nu heel benieuwd naar de look van de PS5, aangezien de controller voor het eerst best wel afwijkt van de vorige playstation controllers.

 6.   
  Turk–Life's avatar

  @GamerJaime: bijna futuristisch? En wanneer is het dan niet-bijna futuristisch?

 7.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Benieuwd hoe de mic gaat functioneren. Zo’n ding gaat constant geklik van de knoppen en andere ongewenste geluiden oppikken zou je denken

 8.   
  Sa.'s avatar

  @OnOwned: Dit heb ik eigenlijk nooit begrepen. Ja, batterijen wisselen zuigt, maar je investeert eenmalig in een goeie vervangbare accu en je kan super lang vooruit. Ik heb nu 2 accu’tjes met oplaadstation waarin de controllers met contactpuntjes kunnen opladen, geen kabel meer nodig dus. Die kabel gebruik ik enkel om tijdens het gamen te laden. Het hele pakket kostte €30. Gaat een accu kapot? Dan vervang ik die.

  Sure een ingebouwde accu is nice, maar doe er dan ook iets mee, had het wel tof gevonden om QI-charging te zien in deze controller. Maar Sony zou Sony niet zijn als ze qua hardware niet het veilige pad zouden kiezen. Deze verandering van kleur vind ik al heel wat…

 9.   
  mmx's avatar

  Ziet er mooi uit nu de volledige ps5 nog.

 10.   
  LightFasher's avatar

  Op het eerste gezicht lijkt mij dit een luxe versie van de dualshock 5. Dat maakt mij erg nieuwsgierig naar hoe de console eruit ziet, die zal geheid dezelfde kleurstelling hebben.

  Ik dacht niet direct, wow wat mooi toen ik deze foto’s zag. Maar ik denk dat ik hier wel aan kan wennen.

 11.   
  Turk–Life's avatar

  Ik heb al gedroomt over de zwarte versie van deze controller hahah. De ps5 zal er dan ook wel futuristisch uitzien, kan nu niet meer wachten.

 12.   
  OnOwned's avatar

  @Sa.: Ik vind het gewoon ouderwets. Sure je kan zelf weer extra spullen kopen om het makkelijker te maken, vind Microsoft ook leuk als je dat doet.

  Gewoon kabeltje erin als ie leeg is, klaar.

 13.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @OnOwned: Ik denk dat Salim doelt op de levensduur van een accu. Batterijen (of een losse accu) kun je gemakkelijk vervangen als ze op zijn; een uitgemergelde accu die geen nuttig pufje stroom meer kan leveren, is duurder en lastiger om (zelf) te plaatsen.

  Neem aan dat Sony daarom ook juist investeert in accu’s die lang mee kunnen gaan. Maar goed, dat doen Apple/Samsung ook in hun apparaten, en die zijn na 2~3 jaar intensief gebruik ook zo goed als “op”. En daar mag dan dus een technisch mannetje even tussen gaan zitten voor een lekker aantal tientjes.

  Voor beide aanpakken is wat te zeggen, maar Xbox geeft je dus zelf de keuze om voor het een of ander te gaan — Sony kiest “for the players” alvast een accu.

  Zelf moest ik vooral een beetje gniffelen om de terugkeer van de touchpad. Lijkt erop dat we nóg een generatie die functie vergeten tegemoet gaan.

 14.   
  OnOwned's avatar

  @Tom Kauwenberg: Apple en Samsung zouden maar voor penlites kiezen XD. En dat met die touchpad is inderdaad wel waar. Had voor mij niet perse gehoeven. Is nu meestal ook een grote knop om een pauzemenu te openen dan wat anders.

 15.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @OnOwned: Punt is dat die apparaten sterkere/stabielere stroomtoevoer moeten hebben, waardoor universele batterijen überhaupt geen optie zijn. Controllers hoeven niet per se op dikke wattages te draaien, want ze zijn relatief energie-efficiënt.

  De vergelijking was er meer om aan te tonen dat accu’s (en eigenlijk alle spanningshouders) per definitie “slijten” over verloop van tijd/gebruik.

 16.   
  Hatseflatsh's avatar

  Dat is toch wel een prachtig apparaat. Ik ben benieuwd wat ze straks zullen kosten wanneer je er één kapot maakt. Dat blijft toch altijd wel een ding in mijn optiek. De kosten van die controllers los.