Valve schrapte uit voorzorg enkele iconische vijanden uit Half-Life: Alyx

VR is een magnifiek iets, maar wanneer je een horrorgame in de virtuele realiteit speelt, vergt dat toch wel ballen van staal of wat extra schone onderbroeken. Gezien zoiets triviaals als een rol kaklint scoren al een achievement op zich geworden is, heeft Valve Corporation – de studio achter de VR-game Half-Life: Alyx – het zekere voor het onzekere genomen en enkele vijanden uit de game gesloopt, puur omdat deze wellicht te heftig zouden zijn voor VR.

In een gesprek met Gamespot liet level designer Dario Casali weten dat Half-Life: Alyx aanvankelijk een stuk enger zou worden, maar dat men er ook zeker van wou zijn dat mensen daardoor niet direct zouden afhaken. Vooral toen een Valve-medewerker – die gruwelijk de zenuwen krijgt van headcrabs – zijn headset al afzette bij het zien van het iconische critter, wist Casali zeker dat er wat geknipt moest worden in de content.

Almost immediately we cut the fast headcrab and the fast zombie from Half-Life 2. The shock of having that guy come around the corner and latch onto you before you’d even know what was going on was just too much.”

Dat de fast headcrab je in Alyx niet meer de stuipen op het lijf jaagt, betekent niet dat deze niet bestaat in de game. Op Twitter is namelijk al een screenshot verschenen van deze abominatie, welke na wat data minen is opgerakeld uit de unused assets van de game

Waar Casali ook kunstig omheen heeft willen werken is het gebruik van de cliché jump scares, welke bijna verplicht lijken te zijn in elke horrorgame. Casali is namelijk één ding van mening:

“Jump scares are terrible in VR.”

Half-Life: Alyx is inmiddels verkrijgbaar voor de pc en speelbaar met vrijwel elke pc-based VR-headset, al lijkt de game inmiddels ook speelbaar te zijn zonder, waar we de modding community voor mogen bedanken.

 1.   
  Heccer's avatar

  In 1 streep uit gespeeld (althans in paar dagen )
  Wat een top game.
  Ga hem echt nog een keer doen ,.en het einde ziet er goed uit voor de toekomst!!

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik ben hier niet helemaal mee eens….

  Omdat een groep mensen te snel afhaken omdat het te eng is, moet de andere groep die juist hier wel van houd, ook de dupe van zijn?

  Waarom vragen ze niet op het begin van het spel wat je wilt? Of bij het opstarten van de game, of je de minder enge versie wilt spelen (zonder jumpscares) of de volledige horror versie.

  Ik vind het juist geweldig om horror in VR te spelen. Aanstaande maandag komt Resident Evil 3 remake uit. Dat is nou echt een spel wat ik in VR wil spelen, FPS dan wel. Nemesis die achter je aan zit en ondertussen ben je door de zombies en gemuteerde BOW’s aan het vechten.

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  @DeAdSeYe: Correctie, op mijn comment. Aanstaande zaterdag! Helaas is dat spel niet in VR te krijgen.