Alles over: Rainbow Six Siege Operation Void Edge (Y5S1)

Waar Rainbow Six Siege alweer uit het jaar 2015 komt, brengt Ubisoft nog altijd nieuwe content naar het spel. Het nieuwe seizoen ‘Operation Void Edge’, wat onder Year 5 valt, is zojuist officieel onthuld op de Six Invitational. Welke operators worden aan het roster toegevoegd en welke grote veranderingen brengt Operation Void Edge nog meer? Dat en meer kom je allemaal achter in dit artikel.

”Oh, Yeah!”

Hoewel het al uitvoerig is beschreven in een ander nieuwtje, is Iana de eerste Nederlandse operator die aan Rainbow Six Siege toegevoegd gaat worden.

Met haar Gemini Replicator kan ze, net als Alibi, een hologram oproepen. Iana kan echter deze hologram wel bewegen, in tegenstelling tot de Italiaanse operator, maar is zeer fragiel. Wanneer deze geraakt wordt door een kogel, in de radius van een Mute jammer komt of tegen een muur komt die onder stroom staat, verdwijnt de hologram als sneeuw voor de zon.De ability van Iana kan je dan ook zien als een iets grotere drone met de voornaamste reden om informatie in te winnen.

Iana beschikt verder als primary over een G36C of een ARX200, als secondary heeft ze alleen een Mk1 9mm. Als gadgets is ze behoorlijk explosief. Zo heeft de Katwijkse twee granaten, of twee rookgranaten. Daarbij heeft ze twee speed en armor, waardoor ze best makkelijk is om mee te beginnen.

Daarnaast heb je ook nog Oryx, de defensieve operator afkomstig uit Jordanië. Oryx is een goede vriend van Jalal El Fassi (Kaid) en zelfs de tweede in lijn om een Kaid te worden. Toch is de Remah Dash van Oryx heel anders dan die van Nomad en Kaid.

Oryx heeft een oplaadbare ability waarmee hij kan beuken, springen en, als waardige opvolger van de Kool-Aid mascotte, door softwalls heen sprinten. Oryx is daarmee ook een directe counter op shield; hij beukt ze simpelweg omver. Toch moet je enigszins oppassen wanneer je die dash gebruikt, zo maakt zijn ability ontzettend veel lawaai wanneer je hem gebruikt. Wanneer je door een muur heen breached, wordt je meter meteen op nul gezet. Daarboven neem je tien damage op wanneer je door een muur heen rent.

Als primary beschikt Oryx over een SPAS 12 of MP5, als secondary de USP40 of de Bailiff, om luiken open te schieten. Natuurlijk zijn er ook nog enkele gadgets voor deze operator beschikbaar, welke een kogelvrije camera en tweemaal prikkeldraad is.

Nerf

Ubisoft heeft daarnaast aangekondigd om met flinke nerfs te komen voor twee operators die te vaak gekozen worden én ook nog eens te sterk zijn in de ranked-modi.

Twitch krijgt vooral een nerf te verduren voor haar Shock Drone. Deze doet simpelweg te veel damage. De Shock Drone zal met de komst van Operation Void Edge dan ook nog maar 1 damage doen, in plaats van 10 damage. Hierbij wordt ze we gecompenseerd door geen limiet meer te geven aan het aantal keer dat ze iets kan elektrocuteren, deze zal net als de GU-mine van Lesion naar verloop van tijd aangevuld worden. De Drone start echter nu wel met maar drie zaps, in tegenstelling tot de vijf die ze eerst had.

Hoewel net al even kort genoemd, is Lesion de tweede operator die een nerf krijgt. Hoewel dit al bekend was gemaakt met de laatste patch van het vierde jaar, blijkt nu maar eens hoeveel impact dit gaat hebben. Lesion kan voortaan niet meer zien waar zijn GU-mines ligt wanneer deze niet direct in zijn zichtlijn ligt. Hierdoor raak je een behoorlijk groot aandeel in het verkrijgen van informatie kwijt. Daarnaast geeft de GU-mine ook niet meer meteen damage, er moet nu eerst één tick voorbij zijn gegaan, voordat de mijn pas echt levenspunten van je aftrekt.

Hernieuwde Oregon

Year 5 mag dan wel een compleet nieuw jaar zijn, toch borduurt het vooralsnog rustig verder op het pad dat is klaargemaakt in de voorgaande jaren. Ook het eerste seizoen blijft dit vooralsnog doen. Ditmaal wederom geen gloednieuwe map, maar wel weer een opgeknapte Oregon.

Jawel, Oregon is de map die een nieuw sprankeltje over zich heen krijgt van Ubisoft en het slachtveld weer laat opleven met vele nieuwe tactische en strategische manieren van spelen.

Praktisch alles is aangepast en het eerste moment waarop je deze map speelt, vraag je waarschijnlijk al snel af hoe het precies in elkaar steekt. Dit heeft er vooral mee te maken dat vrijwel alle ruimtes maar een gering aantal aan mogelijkheden had om binnen te treden.

Op de benedenverdieping, waar je de bombsites Laundry Room en Supply Room hebt zitten, is er een vriezer bijgekomen. Een nieuw gedeelte die connectie heeft met de gang tussen de bommen. Daarnaast is de gang nabij de Back Stairs een stuk opener gemaakt en kan je vanaf construction op twee manieren op de site betreden. Overigens is de Laundry Site ietwat verplaatst, waardoor je voortaan niet meer de defuser op de wasmachine kan planten.

Op de begane grond zijn ook een paar aanpassingen verricht. Zo heb je bij de westelijke toren een behoorlijk nieuw stuk aan open gebied zitten, waarmee je ook in de Dining Hall-site kan komen. Deze site is echter niet meer direct vanaf buiten bereikbaar, deze muur zit voortaan dichtgemetseld.

Op de eerste etage is de noordelijke toren nu meer aangesloten op de rest van het gebouw. Je kan voortaan ook een entree maken door de gang die hier zit, waar voorheen een langwerpige raam zat. Op de sites zelf is niet ontzettend veel veranderd, alleen dat de stapelbedden nu plaats hebben gemaakt voor kale bank en voetbaltafel en dit gedeelte ook niet meer direct gekoppeld zit aan de hal.

De algehele uitstraling van Oregon is echter wel behoorlijk aangepakt. Zo lijken de bombsites niet meer helemaal op wat het geweest was, omdat het er een stuk strakker uitziet. Daarnaast hebben beide torens nu een andere kleur gekregen, wat callouts maken meteen een stuk makkelijker maakt.

Interrogation!

Het is misschien niet het best bewaarde geheim, maar het moest toch een keer officieel worden onthuld. Caveira is de nieuwste operator die een Elite Skin krijgt. Een skin waarmee de victory screen iets meer eigen wordt gemaakt, door middel van een geheel eigen animatie. Daarnaast heeft ze een speciale outfit gekregen, waarmee ze toch een heel stuk anders lijkt dan het origineel.

De Mata Leão-Elite van Caveira verschijnt op 20 februari in-game. Deze is echter alleen te verkrijgen met R6-Credits, de valuta die alleen voor echt geld te verkrijgen is.

Kleine aanpassingen

Het is misschien wel één van de simpelste aanpassingen die gaat komen met Operation Void Edge, maar het zorgt er wel voor dat je misschien eerder weet wat je te wachten staat. Met de komst van het nieuwe seizoen spawned je drone op de plek die jij hebt gekozen, de plek waar jij in eerste instantie zelf ook spawned.

Een ander punt, waar zelfs ik behoorlijk wat last van heb gehad, is dat de Barricades voorheen nooit echt goed kapot ging. Wanneer je in het midden sloeg bleef vaak een stuk hout zweven, wat vervolgens er weer voor zorgt dat je de vijanden die van buiten naar binnen willen niet kan afmaken. Dit punt heeft Ubisoft nu dan ook geadresseerd en wanneer je tegen het hout slaat zal dit simpelweg in het niets verdwijnen.

Daarnaast is Player Hub is wederom vernieuwd, waardoor het nu nog duidelijk wordt gemaakt voor nieuwkomers hoe elke modi in Rainbow Six Siege precies werkt. Zo worden de regels uitgelegd, maar tevens de eventuele consequenties die je te wachten staat wanneer je onreglementair te werk gaat.

Vanzelfsprekend worden ook weer een paar charms toegevoegd. Ditmaal niet alleen de operators Iana en Oryx zelf, maar ook een charm waarop onder andere een vogel en een schorpioen staan. Dit heeft te maken met het feit dat Iana en Oryx praktisch tegenpolen van elkaar zijn. Daarnaast is er ook een charm met daarop de omlijning van Jordanië te zien. Daarnaast is er een charm beschikbaar gemaakt met een molen. Iana is natuurlijk een Nederlander en hoe kan je dat beter laten zien door een molen toe te voegen?

Het eerste seizoen van Year 5, beter bekend als Operation Void Edge, is vanaf maandag 17 februari te spelen op de Test Server, welke alleen beschikbaar is voor de pc. Na drie weken daar te hebben gebivakkeerd komt het nieuwste seizoen daadwerkelijk uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren