Column: Patricks hartverscheurende Valentijnsvraagstuk

14 Februari, voor velen houdt dit in dat een stille liefde uitgesproken wordt of dat de inmiddels bevestigde liefde eens eventjes extra gegrondvest wordt. Ik persoonlijk heb niet zo veel met Valentijnsdag. Mijn vriendin vindt het op zich wel leuk, maar het is nou niet zo dat we er echt heel erg veel tijd aan besteden. Dat anderen dat wel doen, dat acht ik hun goed recht. Mocht jij één van die mensen zijn, maak er vooral een hele mooie dag van.

Wanneer meningen verschillen…

Kijk, dit is één manier om aan te geven dat je niet zo veel geeft om een dag als Valentijnsdag, een dag die – hoe je het ook wendt of keert – behoorlijk om commercie draait. Je geeft je mening, maar blijft respectvol naar de individuen die er wel waarde aan hechten. No harm done. Maar, op de dag van vandaag zijn er ook een hele hoop mensen wiens mening op minder subtiele manier geportretteerd wordt, en dan vooral op discussiefora en commentaarsecties, zoals Gamersnet die ook faciliteert.

Let op! De volgende alinea bevat – bij wijze van voorbeeld – een uitlating welke als aanstootgevend kan worden ervaren.

Deze mensen achten het noodzakelijk om hun punt op een wat platvloerse manier over te brengen aan de rest van de community. “Mensen die Valentijn vieren zijn écht fokking kneuzen als je het mij vraagt. En die winkeliers met hun hartjestroep mogen ook allemaal de k*nker krijgen en spontaan kapot vallen!”. Wanneer je het zo leest lijkt het allemaal een tikkeltje overtrokken, maar het is helaas de normaalste zaak van de wereld geworden dat reacties doorspekt zijn met beledigingen, terminale ziektes en in het extreemste geval, doodsbedreigingen.

Zeg me waarom?!

Nu is mijn vraag heel simpel “waarom?”. Op welke manier is het sociaal acceptabel geworden om je meningsverschil te uiten door een ander te kleineren, ridiculiseren en intimideren? Nu valt het op ons gemoedelijke Gamersnet allemaal nog best mee (en laten we dat a.u.b. zo houden, lieve lezers), maar wie een beetje op fora en internationaal hoog aangeschreven websites begint rond te neuzen, kan niet anders dan concluderen dat een groep mensen hun mening louter door dreigementen en verwensingen weet te ventileren.

Neem uitgever Epic, om maar even een dwarsstraat te nemen. Epic heeft voorstanders en tegenstanders, ieder met hun eigen valide punten. Maar waarom moeten sommigen opeens helemaal uit hun steelpannetje gaan wanneer de woorden Epic Games Store het onderwerp van discussie worden? Dat jij Epic geen rooie cent gunt is je goed recht, maar waarom moet iedereen die dat wel doet de volle laag krijgen? Sterker nog, waarom gunnen sommigen de mensen bij Epic het meest vreselijke noodlot? Mocht je het niet doorhebben, die “teringlijers bij Epic” zijn ook gewoon mensen met gevoelens.

Nee, de weg van de diplomatie is tegenwoordig ver te zoeken, al moet ook ik opletten dat ik met dit stukje niet de impressie wek dat ik generaliseer en de gehele community over één kam scheer. Maar toch, wanneer ik in mijn newsfeed berichten tegenkom over talloze doodsbedreigingen omdat een onafhankelijke ontwikkelaar een deal met Epic heeft gesloten (neem het gevalletje Ooblets maar even), dan vraag ik me toch sterk af wat er in vredesnaam met de gaming community – welke toch gezelligheid zou moeten uitstralen – aan de hand is.

#doeslief

Mijn vraag is dan ook de volgende: Kunnen we in het vervolg niet gewoon even nadenken over wat we in de discussiefora en commentaarsecties slingeren? Je weet wel: ‘Bezint eer ge begint’. Er is niemand die het recht heeft om je monddood te maken en je mening te ridiculiseren, maar wees in vredesnaam een beetje respectvol naar elkander. Strookt jouw mening niet met de mijne? Dat mag, dat is jouw goed recht, maar als je het vermogen niet bezit om op een humane en respectvolle manier je opinie tot uiting te brengen, hou deze dan vooral voor je totdat je een manier hebt gevonden om dat wel te doen. Niemand is gebaat bij een asociaal dispuut. Wij niet en jij niet, ook al voelt dat misschien van wel.

Met andere woorden: wees eens lief voor elkander. Niet alleen omdat het Valentijnsdag is, maar gewoon omdat je te maken hebt met mensen van vlees en bloed, die net als jij op een prettige manier een website willen bezoeken. Deed je dat van meet af aan al, weet dat je welkom bent op Gamersnet en dat we je participatie ongetwijfeld appreciëren. Wij houden van je, of je nou Valentijn viert of niet.

 1.   
  Anoniem-359655559's avatar

  Eerlijk gezegd interesseert dat Valentijn gebeuren mij helemaal niets.Maar je kan ook mensen respecteren in het dagelijkse leven,respect opbrengen is simpel toch. Ik wil wel benadrukken dat ik dit stukje heel goed vind geschreven .Prima werk Patrick zo verdien je een pluim.

 2.   
  DB Ries's avatar

  Top stuk

 3.   
  Anoniem-2091447459's avatar

  Maak je niet zo druk, wat boeit jou die mening van boze mensen op het internet nu daadwerkelijk? We hebben het recht om dingen die zeggen die als kwetsend kunnen worden ervaren.

  Of wil je dat de overheid gaat bepalen wat wél en niet gezegd mag worden? Want #doeslief… van dat soort betutteling wordt ik pas echt verdrietig. Net als die verschrikkelijke plaatjes op sigarettendoosje, rokers weten echt zelf wel dat ze longkanker kunnen krijgen. Ze kiezen er toch zelf voor.

 4.   
  tijn80's avatar

  @Anoniem-2091447459:
  Ik vind het jammer zulke reclamecampagnes (en dit soort columns) nodig zijn om bepaalde mensen met de neus op de feiten te drukken. Het is niet normaal om je asociaal te gedragen tegen hulpverleners en andere mensen. Kanker is een steeds meer voorkomende ziekte. Als je mensen met plaatjes moet overtuigen om te stoppen, hoe beter dat het voor deze persoon en de samenleving is.

  Het recht hebben om iets te doen en het verstand om je woorden of daden in te slikken, gaan hand in hand.

 5.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ergens snap ik de gedachtegang maar tegelijkertijd vind ik ook dat je een beetje ruggengraat moet hebben als iemand op het internet je besluit uit te schelden of te bedreigen. We kunnen allemaal gaan zeggen hoe beledigd we zijn en hoeveel pijn woordjes wel niet doen (wat tegenwoordig steeds vaker het geval lijkt te zijn) maar daar dwing je in mijn ogen absoluut 0 respect mee af. Dan kan je nog beter terug bijten of het gewoon compleet negeren. Misschien is het een bijeffect van een te softe opvoeding en kleuterjuffen die willen dat je naar hun toe komt als je een keer een klap krijg ipv het zelf uit te vechten of misschien kijk ik er veel te diep op in maar laten we ons ook niet aanstellen als iemand een keer vervelend tegen je doet

 6.   
  Anoniem-355674766's avatar

  @tijn80: Het is NIET nodig. De overheid moet zich daar niet mee bemoeien. Het laat alleen maar zien hoeveel wantrouwen de overheid heeft richting haar eigen burgers en DAT is pas een slechte zaak.

 7.   
  tijn80's avatar

  @Anoniem-355674766:
  Heb je wel eens een krant opengeslagen? Als de overheid het niet doet, wie dan wel? Het aantal incidenten is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Maatschappelijke bewustwording creëren is wel een taak van de overheid. Hierdoor voorkom je dat handhaving nodig is.

  Ik heb persoonlijk liever dat de overheid zich bezig houdt met bewustwording, dan dat er weer een of andere hooligan bakstenen naar de politie (en omstanders) gooit. Met zo’n campagne gaat zo’n persoon misschien nadenken over wat ze veroorzaken.

 8.   
  Anoniem-1137861104's avatar

  @tijn80: Lol! Bewustzijn creeren is geen overheidstaak! Een gestoord persoon gaat zich echt niet ineens netjes gedragen omdat de overheid dat als suggestie aanbiedt. Een maakbare samenleving bestaat niet… tenzij je in een disney film leeft.