“Waarom wil iedereen de specs al weten?”, vraagt Xbox Series X-director Prien

David Prien – één van de prominente personen achter Microsofts Xbox Series X – heeft een prangende vraag aan de community. Sinds de aankondiging van de console lijkt iedereen nog maar met één ding bezig te zijn, namelijk de exacte specificaties van het apparaat, en dat is iets waar Prien zo zijn vraagtekens bij zet. David “8K” Prien wendt zich daarom ook tot de volgers op Twitter om te weten te komen waarom iedereen in vredesnaam zo geobsedeerd is door de specs.

De vraag van Prien luidt namelijk “waarom willen jullie nu al de specs weten?”, wat op zich een best goede vraag van de beste man is. Het ruim van tevoren weten van de specs vergelijkt hij dan ook met het vragen om spoilers voordat je naar de bios gaat, want waarom zou je alle ins en outs al willen weten en de verrassing voor jezelf verpesten? Ook is hij benieuwd of het op voorhand weten van de specificaties het koopgedrag van de consument zouden kunnen beïnvloeden.

Lang hoefde Prien niet op antwoord te wachten, gezien de community er als de kippen bij was om uit te leggen waarom specs zo belangrijk zijn. Het gros van de potentiële kopers heeft namelijk maar zoveel geld om in het najaar van 2020 te besteden, dus men wil graag weten of ze hun pegels voor de Xbox Series X aan de kant willen zetten, of voor een anders stukje hardware.

Uiteindelijk geeft Prien toe te begrijpen dat dit een behoorlijk valide reden is om achter het fijne van de Xbox Series X te komen, al laat hij ook doorschemeren dat hij het wel onhandig (en een tikkeltje onbegrijpelijk) vindt dat mensen hem sinds E3 bijna dagelijks lastigvallen met vragen over de specificaties. Er zijn zelfs individuen bij die hem tot ‘asshole’ hebben bestempeld omdat hij daarover niet in detail kon treden, wat natuurlijk ook weer verre van redelijk is.

Persoonlijk ben ik van mening dat Microsoft deze voor Prien soms onbegrijpelijke curiositeit zelf hard in de hand werkt door vanaf dag 1 – toen dit hele project nog onder de naam Scarlett viel – te gooien met een hele hoop technische krachttermen. Zodra je als producent gaat roepen dat je de meest krachtige console op aarde gaat aanbieden die 8K en hoge framerates ondersteunt, zijn mensen toch wel benieuwd wat voor hardware dit dan moet gaan bewerkstelligen.

Wat dat betreft valt het op dat Sony het met zijn PlayStation 5 een stukje discreter aanpakt, gezien de Japanners zelf tot op de dag van vandaag nog steeds weinig los hebben gelaten over hun console. Terwijl Microsoft al heeft getoond hoe de console eruit gaat komen te zien, weten we van de PlayStation 5 momenteel alleen nog maar hoe het verre van originele logo eruit gaat zien. De rest van de info hebben we vooral uit speculaties, gelekte info, foto’s en patentaanvragen. Maar goed, van de PlayStation 5 weten we dan wel weer hoe de dev kit eruit ziet, gezien die foto’s tot in den treuren zijn “gelekt”.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Ik snap de drang naar informatie (want nieuwsgierigheid, duh), maar als je er écht zo benieuwd naar bent, valt er al genoeg aan specificaties te vinden in de vorm van goede speculatie en een stukje analyse.

  We weten grofweg hoeveel teraflops het ding wil trekken, dat er snellere opslag aanwezig is, er is al een duidelijk idee over de koeling en zelfs nieuwe (software-matige) technologieën zijn al genoemd door Spencer en team.

  Als je dan nog pissig wordt omdat iemand als Prien je niet meteen vertelt hoeveel watt de voeding precies bedraagt (of wat dan ook), ben je ook wel een beetje een tryhard eikel.

 2.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: goed gezegd Tom mee eens.

 3.   
  Anoniem-1162628402's avatar

  Het enige dat ik wil weten is of de Xbox met de launch in Nederland te koop is. Hoop namelijk niet dat ze dezelfde fout maken als met de Xbox One. In eerste instantie zeggen dat die 3 maanden later komt. Uiteindelijk heeft het bijna een jaar geduurd voordat hij officieel in Nederland te koop was. Mede hierdoor zijn veel Xbox gamers toch overgestapt naar PlayStation.

 4.   
  Anoniem-713263897's avatar

  De mensen zijn tegenwoordig erg ontevreden. Heb zucht het beste willen hebben krijgen waar er is. Je hebt ze kijken vaak het einde van de film game eerst of downloaden het al voor het in de bios komt. Want tja geduld kennen ze niet meer. Ik snap best dat je het wilt weten maar geobsedeerd worden dan ben je best wel dom. Vroeger toen internet nog niet zo’n ding was was het echt afwachten en boem dat was die grote verrassing. Nou lekt er van alles en is het een kunst om het geheim te kunnen houden. Maar iemand kloorzak noemen om details dan ben je wel een heel dom triest persoon. Of zullen we voortaan de cadeautjes niet meer inpakken en alvorens vertellen wat men cadeau krijgt.

 5.   
  Mike Gevers's avatar

  Tja, als je inderdaad gaat smijten met termen als “8K” en “hoge framerate”, moet je niet verrast opkijken als mensen nieuwsgierig worden naar de hardware. Ook vind ik de vergelijking met een bioscoopbezoek niet heel geloofwaardig; er wordt (in de film-analogie) eerder gevraagd naar de premisse van de film, niet naar het verhaal. Men vraagt niet of Frodo de One Ring weet te vernietigen, maar juist waarom Frodo die reis naar Mordor nou precies onderneemt, if you will.

  Dat neemt niet weg dat je de beste man niet de huid hoort vol te schelden, dat is gewoon zwak.