Mesut Özil verwijderd uit PES na kritiek op Chinese overheid

De Pro Evolution Soccer-franchise (excuus, de eFootball PES-serie) staat voor velen bekend als ijzersterke voetbalgames, maar dan met een stuk minder clublicenties dan concurrent FIFA. Daar heeft ontwikkelaar Konami nu zelf (in China) op opmerkelijke wijze een nog (ietsje) groter probleem van gemaakt: Arsenal-ster Mesut Özil is uit PES 2020 verdwenen, omdat de beste man kritiek had op de Chinese overheid.

Zoals veel bekende en minder bekende moslims, uitte Özil kritiek op onder meer het verbranden van Korans, het sluiten van moskeeën en de liquidaties van islamitische geleerden. Arsenal-fans in China vonden dit niet prettig en de controverse was klaar; brandende Arsenal-shirts, woedende internetdiscussies, you name it. De club probeerde het brandje nog te blussen door te stellen dat men zich niet inlaat met politiek.

Nu blijkt dus dat Özil in China niet meer in PES 2020 zit. Chinese uitgever Netease zegt dat Özil met zijn uitspraken Chinese fans heeft gekwetst, en dat hij daarmee tegen de geest van het voetbalspel in. Netease zegt tevens Özils uitspraken niet te begrijpen, accepteren of vergeven.

Deze acties doen sterk denken aan de eerdere China-controverse dit jaar, waarbij Hearthstone-spelers ‘blitzchung‘ werd verbannen voor zijn steun aan Hongkong na een toernooi. Vreemd is het echter niet, want de Chinese overheid treedt keihard op tegen criticasters, en schuwt ook absolute censuur niet. Daarom gaan game-ontwikkelaars vaak overstag, omdat een verkoopverbod geen paranoïde angst is in het socialistische land.

 1.   
  Wester Wagenaar's avatar

  Bij dezen weten we dus dat Konami concentratiekampen gedoogd voor wat extra centen. Duidelijk.

 2.   
  Anoniem-1963515558's avatar

  een van de weinige dingen die China goed doet. lekker voor dat schoothondje van erdogan.

 3.   
  RLXTR's avatar

  Van Basten uit FIFA, Özil uit PES (in China dan)… En beide om zaken die toch weinig met hun voetbalkwaliteiten te maken hebben. Op zich heb je Özil letterlijk binnen 5 minuten weer gemaakt in PES, maar het is wel triest dat aandeelhouders en/of overheden dit willen. En nog triester dat ontwikkelaars er gehoor aan geven.

 4.   
  RLXTR's avatar

  @Wester Wagenaar: Je kunt je natuurlijk afvragen of we dat niet allemaal doen. Of heb jij echt niet in huis wat ‘made in China’ is?

 5.   
  Anoniem-2038681681's avatar

  @Anoniem-1963515558: @Anoniem-1963515558: Wie is precies het schoothondje van erdogan. Ik zie geen enkele turk in het verhaal dus raar dat jij erdogan erbij haalt.

 6.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ik vind Özil een domme paardenlul maar dit is gewoon slap van Konami, niet dat ik anders van ze had verwacht trouwens

 7.   
  Turk–Life's avatar

  @Anoniem-1963515558:

  Jij steunt dus liquidaties van islamitische geleerden? Je bent ziek in je hoofd.

  Dus omdat iemand voor zijn president is is ie meteen een schoothondje? Dan ben jij dus t schoothondje van op wie je hebt gestemt met de verkiezingen?

  Maar goed, wat verwacht je anders van een achterlijke idioot die het vermoorden van mensen goedkeurt.

 8.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  @Turk–Life: Wel ironisch gezien zijn president de Armeense genocide niet wil erkennen

 9.   
  Turk–Life's avatar

  @Ik kom Harambe wreken:

  En terecht. Iets wat niet is gebeurd kan je moeilijk erkennen. Waarom erkennen we de genocide in srebenica niet? Je weet wel, waar Nederlandse soldaten waren om moslims te verdedigen maar uiteindelijk uitleverden aan Serviërs.

 10.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ohja nooit, gebeurd. 1,5 miljoen mensen zijn gewoon verdwenen als Hans Kazan. Mafkees

 11.   
  Anoniem-532944912's avatar

  @Turk–Life: Miezerig ventje. Als turk het woord “genocide” gebruiken, je moet je kapot schamen.

 12.   
  Turk–Life's avatar

  @Anoniem-532944912:

  Wie van jullie 2 hebben die 2e comment al bekritiseert? Je weet wel, die idioot die het oke vindt dat Islamitische geleerden worden vermoord.

  Iets met dubbele maat van white supremacisme? Maar goed, Erdoğan heeft daar geen boodschap aan. Er is geen Turkije meer die zich op zijn vingers laat tikken door jullie soort. Al 20 jaar niet meer 😉

 13.   
  Mike Gevers's avatar

  Ik snap dat de onderwerpen beladen zijn, maar houd de discussie(s) alsjeblieft een beetje beschaafd en houd het bij het nieuws. Het nieuwsbericht ging slechts heel zijdelings over Erdogan, maar toch is het debat die kant op gegaan.

 14.   
  Turk–Life's avatar

  @Mike Gevers:

  Weetje wat het probleem hier is? Mensen moeten maar alles kunnen roepen en zeggen over moslims, Turken, Turkije etc.

  Zoals ‘het enige wat China goed doet is het vermoorden van islamitische geleerden’.

  Maar wanneer een moslim daarop reageert dan is hij opeens onbeschaaft. Ik denk dat de tijd waarin allochtonen zich onderdanig opstelden voorbij is. Iedereen die dat niet kan hendelen is zelf vrij om te emigreren uit Nederland. Jullie zullen niet de 1e Nederlanders zijn die dat doen.

 15.   
  Turk–Life's avatar

  En over de Armeense kwestie; er zijn nog steeds meer landen die het niet erkennen als genocide dan landen die dat wel doen. Zegt genoeg lijkt mij. Laten we vooral bij de feiten blijven.

 16.   
  Anoniem-850562926's avatar

  @Turk–Life: geen enkele hoeveelheid aan geloof maakt van iets een feit. die Srebrenica kwestie waar jij het over hebt is ook gewoon gejank. Is helemaal niks raars gebeurd

 17.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Turk–Life: Je maakt tegenover Mike en de rest een paar aannames op basis van niks. Niemand zei ooit letterlijk “het enige wat China goed doet, is het vermoorden van islamitische geleerden” (dat maakte jij er later zelf van) en daarnaast beschuldig je Mike/anderen ervan je te discrimineren op basis van je geloof, waar niemand hier (tot de beschuldiging zelf) wist welk geloof je überhaupt uitdroeg.

  Kijk, ik ben helemaal voor een gezonde discussie, maar dit is een gaming-website. Vanuit daar is het uitgelopen tot Turks-Chinees politieke bekvechterij, maar nu smijten we blijkbaar ook ineens met ongegronde claims over andermans bedoelingen hier.

  Omdat mensen het niet met je eens zijn, probeert “jullie soort” (geen idee wie/welke dat zou moeten zijn) ineens allochtone moslims te onderdrukken? Ja, ik zou stellen dat dat soort aannames inderdaad onbeschaafd zijn. Het is in ieder geval niet hoe je een nette discussie voert, imho.

  Een beetje politiek heen-en-weer moet kunnen (als er, zoals hier, ook aanleiding toe is), maar ik hoop dat we het in het vervolg niet weer zo snel de fout in schieten. Volgende keer dat ik zie dat er met nul onderbouwde aannames of beschuldigingen naar medemensen gesmeten wordt, sjor ik het weg. Dat geldt voor iedereen, ongeacht afkomst/geloof/standpunt/gamerscore/seksualiteit/whatever.

 18.   
  Turk–Life's avatar

  @Tom Kauwenberg:

  Wat bedoelt die idioot dan met: ‘een van de weinige dingen die China goed doet.’? Of 1: hij juigt dit toe: ‘onder meer het verbranden van Korans, het sluiten van moskeeën en de liquidaties van islamitische geleerden.’

  Of 2: dat Özil is verwijdert.

  En met welke reden is Özil verwijdert? Precies.

  Iedereen met een beetje verstand weet meteen wat hij suggereert met zijn uitspraak. Niemand gaat op die manier praten op een platform waar ik of een ander moslim op zit. Of jullie bannen ons en maken ons monddood. Daarna kunnen jullie met zn alle moslims bashen. Ben je nou helemaal gek geworden.

 19.   
  Anoniem-2089121532's avatar

  @Tom Kauwenberg: goed gezegd en gezien Tom Dit hoort hier gewoon niet. Te

 20.   
  Sander Klijn's avatar

  @Tom Kauwenberg: PlayStation is beter dan Xbox.

 21.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Turk–Life: Je onderstreept zelf al dat er ook andere dingen bedoeld hadden kunnen worden, maar je *kiest* er zelf voor een langdradige, alternatieve connotatie eraan te hangen, aangevallen te worden en daar vervolgens weer boos op te reageren.

  In andere woorden: je maakt jezelf voortdurend pissig over de woorden/bedoelingen die je anderen in de mond hebt gelegd. Sorry, maar zo werkt discussiëren niet.

  Ik heb alle directe aanvallen ad hominem hier weggehaald (jegens én vanuit een bepaalde religie), dus ga alsjeblieft mij nu niet ook beschuldigen van “moslims monddood maken”. Je mag van mij zeggen (en ondertussen geloven) wat je wilt, maar als er zonder aanleiding maar wat gebekvecht wordt, kap ik dat gewoon af.

  Zullen we het anders gewoon over PES hebben, of zo?

 22.   
  Anoniem-321552779's avatar

  @Tom Kauwenberg: mooi gezegd Tom . Dit is de waarheid .game on,en nog bedankt voor de tip.

 23.   
  Turk–Life's avatar

  Jammer dat die mietje niet terug komt om te kijken of mensen gereageert hebben op zijn comment. Want hij mag eens uitleggen waar hij dan wel op doelde met zijn achterlijke uitspraak.

  En dan zullen we zien of ik gelijk had.