“Tony Hawk werkt aan nieuwe Pro Skater-game”

Terwijl Skate in de goot lijkt te liggen, is het skateboardlegende Tony Hawk die mogelijk wél moves maakt om meer skategames te realiseren. Geruchten over een nieuwe titel in de ooit grandioze Pro Skater-serie rolde al langer rond, maar Lizzie Armanto, een bevriende pro skater van dienst, maakte die recentelijk harder dan ooit.

Armanto zou vrij gewoontjes bevestigd hebben dat Tony Hawk wel degelijk aan een nieuwe Pro Skater-titel werkt op de The Nine Club skateboardpodcast.

Toen het skateboard-icoon gevraagd werd naar haar verschijning in de “vijfde” Pro Skater-game, gaf ze koeltjes aan dat haar oudere mentor aan nóg een nieuw deel werkte — een game waar zij net zo goed in zou moeten verschijnen, aldus Armanto zelf.

Wat het geheel allemaal nét iets geloofwaardiger maakt, is dat precies dat statement van Armanto later uit de SoundCloud-versie van het interview is geknipt. Maar of dat wat te maken heeft met een contract vanuit Activision, dat is nog maar de vraag…

De bevestiging van Armanto werd bovendien voorafgegaan door eerdere, hardnekkige geluiden rondom een comeback van de serie. Zo liet Twitter-geruchtenmolenaar Sabi eerder weten dat hij vanuit Activision gehoord had dat speelbare prototypes van Tony Hawk-remasters de ronde deden. Daarbij zou het zijn gegaan om demo-versies van de allereerste Tony Hawk’s Pro Skater en het iets beter ontvangen vervolg.

Mocht je Tony Hawk de afgelopen jaar uit het oog zijn geraakt; weet dan dat de beste man enkele jaren geleden uit zijn contract met Activision bailde. Kort na de verschijning van het desastreuze Tony Hawk’s Pro Skater 5 was het over en uit voor de ooit zo legendarische serie, ondanks de oneindige vraag van fans om nog eens écht terug te keren naar de nostalgische wortels.

Twee jaar geleden verscheen de “Birdman” toevallig in een populair interview met WIRED, waarin hij zich meer openstelde tegenover een mogelijke nieuwe overeenkomst met Activision, de uiteindelijke eigenaar van de skateboardfranchise.

Mocht Activision ooit met een mooi voorstel komen, dan was Hawk daar absoluut voor te porren, aldus de skateboardvader:

Begin vorig jaar was daar ook nog het Nederlandse ontwikkelteam van Descenders, RageSquid, welke in aanraking probeerde te komen met Tony Hawk voor een voorstel. Daaromheen lijken wel ooit gesprekken plaatsgevonden te hebben, maar sindsdien is het stil gebleven rondom een samenwerking.

Maar nu, met het geroezemoes rondom remake-prototypes, Birdmans eigen hoopvolle geluiden en vooral Armanto’s slippertje per podcast, lijkt precies die deal al lang en breed gevonden. Vooralsnog lijken zowel Activision als Tony Hawk zelf echter de lippen stijf te houden over een mogelijke terugkeer van hun gevierde franchise.

Het is dat, óf een overgeproduceerde uitbreiding op het minder overtuigende Tony Hawk’s Skate Jam. Maak wat je wilt van de versnellende geruchtenstroom, maar wij dromen in ieder geval even rustig verder over oneindige kickflips en grinds met ska-punkgeluiden op repeat…

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Ze hebben al moeite gedaan om Spyro en Crash van een volwaardige remaster te voorzien; lijkt dit me ook geen onlogische zet voor Activision.

  Had stiekem ook wel willen zien op wat voor andere games Hawk zijn naam op had willen zetten, maar een goede remaster van de eerste paar games is ook al niet verkeerd.

 2.   
  BozeBever's avatar

  Ik moet het hem (of ze) toegeven. Zowel Tony Hawk, als de ontwikkelaars als de uitgevers hebben een lange adem met deze serie. Het is al sinds een jaar of 15 niet veel soeps en toch blijven ze iedere keer een nieuw deeltje eruit gooien met krachtermen als ‘the king is back’ en ‘Nostalgia is here’.

  De remaster van een paar jaar terug was ook om te janken. Ik heb simpelweg de hoop opgegeven. De TonyHawk games zijn zo kenmerkend voor een era videogames dat het misschien beter is om deze niet steeds nieuw leven in te blazen. De koek is op. Gamebeleving is anders en de aankopen van de afgelopen jaren zijn vooral gebaseerd op ‘warme gevoelens van vroeger’.

  Misschien een goedwerkende switch-game of iets dergelijks… dat zoiets nog aan kan slaan als spelletje tussendoor… maar een full-on game zal het voor mij niet meer worden of zijn.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Ik denk ook niet dat een nieuwe game in precies dezelfde formule vandaag de dag nog zou werken. Een geslaagde remaster van oude glorie tegen een mild prijsje however; dat zou nog best interessant kunnen zijn.

  Ook ik zie nu liever een terugkeer van skateboardspellen à la Skate — dat voelt toch meer “van deze tijd” — maar je kunt niet ontkennen dat veel gamers en hun portemonnee nu nostalgische buien hebben. Als Activision er nu wél in slaagt die stokoude games gepast te remasteren, hebben we toch weer een leuk verzetje op vier wieltjes, iets waar de laatste jaren een tekort op is geweest.

  Nostalgie is dan misschien de lafste manier om het gat in de markt te dichten, maar kan me goed voorstellen dat Activision daar nog aardig heil in ziet.

 4.   
  CHILLOZZ's avatar

  hype hype hype hyperrrrrr Nu hopelijk WEL een goed uitgewerkte game… Zie dit wel heeeeeel erg zitten. We horen gewoon een GOEDE skate game te hebben. En t mooiste zou ziijn als dat om t jaar zou kunnen uitkomen

 5.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Laten we hopen dat Robomodo hier niks mee te maken gaat hebben

 6.   
  Anoniem-624783041's avatar

  Ik zie een remaster van Pro skater 2 t/m Underground 2 wel zitten. Maar dan dus echt remaster en geen remake met verneukte physics.