Review: Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy Deluxe Edition

Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy Deluxe Edition, om het kort en bondig te houden, is een port van de 3DS-versie die twee jaar geleden is verschenen. Nu dus op het grotere en mooiere scherm van de Nintendo Switch. De game is bijna exact hetzelfde als twee jaar geleden en dat is eigenlijk wel een beetje jammer.

Nieuwe gezichten

Voor wie niet bekend is met de Layton-games, een kleine resumé want Mystery Journey wijkt amper af van de bekende formule. Een point-and-click puzzelgame, waarin je een detective bent die veel raadsels moet oplossen om in het verhaal moet vorderen. In de vorige delen was je professor Hershel Layton die samen met de jongeman Luke Triton avonturen beleefde. In The Millionaires’ Conspiracy stap je echter in de schoenen van de dochter van Hershel; Katrielle Layton.

En in essentie doe je exact hetzelfde als in alle andere games, alleen nu met een minder leuke protagonist. Katrielle en haar assistent Ernest hebben niet dezelfde charme als Hershel en Luke. Ze hebben echter wel een pratende hond die zo bizar sarcastisch is, dat hij alles in zijn eentje goed maakt in mijn ogen. Toch miste ik Hershel met zijn geweldige hoge hoed.

Op het grote scherm

Voor wie Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy al hebben gespeeld op de Nintendo 3DS is er eigenlijk weinig reden om de game opnieuw aan te schaffen. Ja, er zijn wel een aantal nieuwe puzzels toegevoegd, maar veertig euro voor zo’n veertig nieuwe puzzels is nog steeds behoorlijk. De grootste nieuwe functie is dat Layton voor het eerst op de televisie te spelen is en dus ook voor de eerste keer zonder touchscreen. En dat werkt naar behoren.

Met de linkerstick beweeg je een cursor en de bumperknoppen zorgen ervoor dat je snel kunt scrollen door pagina’s. En als je helemaal interactief wilt zijn, kan je de Joy-Con ook gebruiken met de bewegingssensoren. Je richt naar wat je wilt aanklikken en ook dat werkt hartstikke prima. Ook heeft Layton Mystery Journey grafisch een upgrade gekregen. De game oogt scherper en kleurrijker en door de wat hogere resolutie, blijft de game ook prachtig om te zien op een grote televisie.

Dezelfde gebreken

Hoewel het fijn is om Layton te verwelkomen op de Switch, is het jammer dat het gaat om een port van de minste game uit de franchise. Buiten het feit dat de nieuwe personages niet echt willen wennen, heeft The Millionaires Conspiracy een matig verhaal om je door alle puzzels heen te slepen. In plaats van een doorlopend verhaal met mysterie en soms wat extreme situaties, ben je nu kleine zaakjes aan het oplossen.

Een ontbrekende wijzer van de Big Ben, een vermist huisdier en een overval. Het is allemaal wat flauw en ongeïnspireerd vergeleken met de tempels en zelfs Pandora’s Box, waar Hershel Layton in aanraking mee kwam.

Uiteindelijk gaat het om de puzzels en die zijn gewoon goed. Sommige zijn wat simpel, andere zijn pure hersenkrakers. Er is voor iedereen wel wat en je bent toch snel 10 tot 12 uur bezig om alle puzzels op te lossen. Ook zijn er dus wat extra puzzels die je buiten het verhaal kan spelen. Dus je kan je hersenen weer flink het werk laten doen.

Conclusie

Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy Deluxe Edition is uiteindelijk een degelijke puzzelgame voor op de Nintendo Switch. Voor mensen die de game al op de 3Ds hebben gespeeld, zijn de extra puzzels en tv-ondersteuning te weinig reden om nog eens veertig euro uit te geven. Maar mocht je deze titel nog niet hebben gespeeld en jeuken je handen om wat raadsels op te lossen, dan is Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy Deluxe Edition het proberen waard. Al had ik persoonlijk liever remakes van de oude games willen zien, of gewoon een compleet nieuw deel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Bakken vol puzzels
  • Grafische upgrade
  • Voor het eerst op tv
  • De pratende hond

Wat is NOT

  • Weinig nieuws onder de zon
  • Nog steeds matig verhaal
  • Nieuwe personages

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren