Preview: Rainbow Six Siege Operation Shifting Tides

Nu er alweer vijftig verschillende operators beschikbaar zijn in Rainbow Six Siege betekent dit niet dat de ontwikkeling plots een halt wordt toegeroepen. Integendeel juist, ze blijven doorgaan met steeds meer updates en nieuwe operators. Zo ook met Operation Shifting Tides.

Deze nieuwe operation, die met het vierde seizoen van het vierde jaar komt, brengt twee operators met zich mee. Daarnaast komt de, zoals was bekendgemaakt op de Six Invitational van dit jaar, vernieuwde versie van Theme Park naar het spel toe. Brengt deze map meer plezier dan Hereford Base naar het spel? Zijn de nieuwe operators het spelen waard? Dat valt allemaal hier te lezen.

Nog een sniper!

Operation Shifting Tides brengt, zoals eerder gezegd, twee operators naar Rainbow Six Siege toe. Ditmaal mogen we de aanvaller Kali en verdediger Wamai verwelkomen in Team Rainbow.

Kali is een operator die het niet zozeer moet hebben van haar gadget. De LV Explosive Lance is een alternatief op Thatcher’s EMP granaat. Wanneer dit kleine explosief explodeert, maakt het alle vijandelijke gadgets kapot. Gecombineerd met Thatcher op de map Chalet, is het misschien niet zo handig om nog voor de Garage site te kiezen.

Toch voelt haar gadget niet aan als de belangrijkste reden waarom je voor deze operator kiest. De voornaamste reden waarom je Kali kiest is haar wapen. De CSRX 300 is de eerste bolt-action sniper rifle in Rainbow Six Siege die meteen de complete meta kan omgooien.

De CSRX 300 kan namelijk door meerdere muren heen schieten met een enkel schot. Raakt diezelfde kogel dan ook nog eens de tegenstander, dan is hij praktisch ten dode opgeschreven. Een headshot betekent natuurlijk automatisch je dood. Maar wanneer je beschoten wordt met de CSRX 300 en deze raakt je lichaam, op welke plek dan ook, dan lig je meteen op de grond dood te bloeden.

Iets wat toch een beetje overpowered is. Hoewel het even duurt voordat er weer een nieuwe kogel in de kamer zit, is het nog te sterk voor het moment. Er wordt geen rekening gehouden met de bepantsering van een operator. Al heb je een operator met drie armour en een speed, of een operator met een armour en drie speed, je ligt meteen op de grond wanneer je geraakt wordt door een kogel uit de CSRX 300.

Is dat Jäger?

Dat is nog maar één van de operators die gaat komen met Operation Shifting Tides. De verdediger Wamai gaat waarschijnlijk ook zorgen voor een behoorlijke verschuiving in de meta van Rainbow Six Siege. Met een keuze tussen de MP5K en AUG-A2 staat deze operator al erg sterk als het gaat om zijn wapens.

Dan moet het belangrijkste nog komen; zijn Mag-Net gadget. De uitvoering van deze gadget voelt misschien wel als een mengelmoes tussen allerlei verschillende operators. Zo duurt het even voordat je toegang hebt tot zo’n magneet, vergelijkbaar met Lesions gadget, blijft het plakken aan de muur als een Valkyrie cam, heeft het een bepaald radius zoals ook is te zien bij Kaid en werkt het systeem bijna hetzelfde als Jägers Active Defense System.

Wanneer je de gadget gooit en een vijandelijke operator gooit bijvoorbeeld een granaat, dan komt deze niet op de bestemming aan waar deze naartoe is gegooid, maar zweeft deze richting de magneet toe. Eenmaal bij de Mag-Net aangekomen komt deze tot ontploffing. Dit kan ervoor zorgen dat je een stuk tactischer kan gaan spelen.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de vijandelijke operators zichzelf flashen of misschien zelfs dat ze worden gedood door hun eigen granaat. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos te noemen. Helemaal als je realiseert dat alleen Hibana’s X-Kairos pellets en Twitch haar shock charges niet hiermee functioneren. Alle andere operators dus wel.

Een nieuw pretpark!

Het stond al even op de planning, maar nu is het dan zo ver. De map Theme Park, die als eerste geïntroduceerd werd met de komst van Operation Blood Orchid, krijgt dan eindelijk de broodnodige rework. Één die ook nog eens geslaagd lijkt te zijn.

Waar deze map eerst nog ontzettend donker en grimmig was, afgelopen Halloween werd het zelfs gebruikt als soortement spookhuis, laat al zien hoe de map bekend stond. Iets dat nu helemaal is omgegooid met de nieuwe rework. Alles is een stuk lichter geworden en voelt niet meer aan als horrorhuis die vol zit met dodelijke vallen.

Bijna het hele interieur van deze map is veranderd. Alleen bij de bombsite Lab en Storage wist ik nog precies de weg te vinden, verder is bijna alles aangepast. De complete trein is weggehaald en vervangen met allemaal kleine ruimtes, de grote voordeur is geblokkeerd, je hebt meer bescherming als je op de tweede verdieping wilt binnengaan met behulp van de arcadekasten, de trap is een klein beetje verlengd en er is nu zelfs een balkon te vinden aan de oostkant van de map. Het is bijna een compleet nieuwe map geworden.

De leukste ruimte op de map moet toch echt wel de Throne room zijn. Al zie ik het liever zelf als de Throw room. Er zijn zoveel dingen waar aanvallers doorheen kunnen komen. Naast twee deuropeningen heb je ook nog eens een luik die toegang biedt tot de site. Vergeet natuurlijk de verschillende verstevigde muren niet, die praktisch aan elke kant zit, maar niet de gehele muur verstevigen. Hierdoor kan je de bovenkant nog openschieten en er gewoon nog een granaat naar die ruimte gooien. Als dat nog niet leuk genoeg is, is de bovenkant ook nog eens soft. Fuze kan echt de tijd van zijn leven hebben.

Kleine veranderingen

Hoewel dit misschien wel de grootste ontwikkelingen zijn die Operation Shifting Tides met zich meebrengt, komen er ook nog een aantal kleine toch wel noemenswaardige veranderingen naar Rainbow Six Siege toe.

Kogels kunnen vanaf het nieuwe seizoen door lichaamsdelen heen. Dit zorgt ervoor dat wanneer je op iemand zijn hoofd schiet, maar er zit een ander lichaamsdeel voor, de tegenstander dan toch de dood zal vinden.

Wat ook nieuw is, is dat je nu op een knop moet drukken om uit de rappel te gaan. Hiermee kan je net over het randje blijven staan zonder automatisch weer op het dak te gaan, waardoor je net niet die ene vijand weet te vermoorden. Wat natuurlijk weer kan zorgen dat die ronde verloren wordt.

Een nieuw seizoen betekent ook een nieuwe Elite skin. Waar de vorige keer nog Smoke en Mira werden voorzien van zo’n speciale skin, is het ditmaal de beurt aan niemand minder dan Capitão. Deze set bestaat uit de Responsa uniform, een unieke victory animation, een skin voor zijn TAC Mk0 kruisboog, Para-308, M249, PRB92 en een leuke Elite Capitão Chibi Charm.

Voorlopig conclusie

Rainbow Six Siege nieuwste seizoen, die wordt aangeduid met Operation Shifting Tides, gaat er in mijn optiek echt voor zorgen dat er wat gaat verschuiven. Hoewel dit misschien niet op het gebied van getijden gaat zijn, zal dat zeker wel te zien zijn in de nieuwe meta die gaat komen.

Hoewel Kali momenteel toch nog wel iets te krachtig is met haar CSRX 300 gecombineerd met de LV Explosive Lance en Wamai eigenlijk al perfect gebalanceerd zit als je kijkt naar zijn Mag-Net systeem, is dit zeker een seizoen om naar uit te kijken.

Operation Shifting Tides is vanaf 11 november te spelen in de testruimte van Rainbow Six Siege, die alleen toegankelijk is op de pc. Na drie weken intensief getest te zijn, verschijnt dit nieuwe seizoen dan ook eindelijk op de PlayStation 4, Xbox One en pc. In de eerste week zijn de operators nog exclusief voor de houders van de Year 4 Pass. Hierna kan iedereen losgaan met Kali en Wamai.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren