“Death Stranding gaat over Trump, Brexit en social media”

Met nog een paar dagen tot de wereldwijde launch op de teller weet het gros van de maatschappij nog steeds niet echt waar Death Stranding exact over gaat. Volgens de review van onze eigen Peter bevat Hideo Kojima’s geesteskind een kneiter van een verhaal, maar omwille van spoilers kan ook hij daar natuurlijk nog niet te veel over verklappen. In een gesprek met BBC heeft Kojima zelf intussen wel wat spoilervrije context verleend en volgens hem heeft Death Stranding alles te maken met Donald Trump, Brexit en social media.

‘Individualisme’ is volgens Kojima in Death Stranding de crux. Zoals je in onze review al hebt kunnen lezen is de wereld van Death Stranding zomaar een troosteloze bedoeling en begeeft de maatschappij zich uitsluitend in ondergrondse nederzettingen. Sam Bridges, de door Norman Reedus gespeelde protagonist, is een koerier die zijn leven waagt om spullen van de ene naar de andere nederzetting te brengen en zo connecties te maken. Maar dat nederzettingen met elkaar in verbinding staan, betekent niet dat het er socialer op wordt, iets wat Kojima in de huidige maatschappij ook ziet.

“The era of today is about individualism. We may be connected through the internet more than ever, but what’s happening is that people are attacking each other because we’re so connected.

When we’re connected we have a responsibility over each other. But social media doesn’t seem to have that responsibility, for example. Caring for each other is what makes people feel good. We’ve always been like that in the past.

I want people to remember that and feel it in my game.”

Hiermee doelt Kojima uiteraard op social media, een medium dat mensen wereldwijd met elkaar in contact brengt maar die ook de deur open heeft gezet voor sociale lompheid. De boodschap die Kojima met Death Stranding graag zou willen verspreiden is die van sociaal herstel en het terugdringen van het separatisme, welke op de dag van vandaag aan de orde van de dag is gezien Groot-Brittannië zich wil afsplitsen van de E.U. en Donald Trump de Mexicanen buiten de deur wil houden.

“President Trump right now is building a wall. Then you have Brexit, where the UK is trying to leave the EU, and it feels like there are lots of walls and people thinking only about themselves in the world.

In Death Stranding we’re using bridges to represent connection – there are options to use them or break them. It’s about making people think about the meaning of connection.”

Daarnaast hoopt Kojima ook een snaar te raken bij mensen die zich eenzaam voelen, iets waar hij naar eigen zeggen nogal bevattelijk voor is en waarvan hij vermoedt dat een hele hoop gamers hier ook mee te kampen hebben. Hij hoopt met Death Stranding gewaarwording bij deze groep te creëren zodat zij zich beseffen dat ze hier niet alleen in staan, hopende dat men hier steun uit put.

“So when those people play this game they realise people like them exist all over the world. Knowing that even though I’m lonely, there are other people like me makes them feel at ease. That’s what I would like for them to feel when playing the game.”

Of deze hele verklaring van Kojima-san ervoor heeft gezorgd dat je er meer van snapt, dat is maar de vraag, maar ik persoonlijk moet toegeven dat ik het een zeer nobel streven van hem vind om deze hedendaagse issues door middel van een game aan de kaak te stellen. Of we er ook echt de boodschap uit kunnen halen die Kojima voor ogen heeft, dat valt vanaf aanstaande vrijdag (wanneer Death Stranding verschijnt) eigenhandig te ondervinden. Mocht je de game liever op de pc spelen, dan moet je helaas nog tot volgend jaar wachten.

 1.   
  Anoniem-1531287934's avatar

  En dit is het punt waardoor het voor mij over en uit is met een game zoals deze. Of welke game dan maar ook die sociale “problemen” aansnijdt. Games zijn voor mij een manier om even iets anders dan Trump, Jette, LGBTQIAZL+-,Brexit, etc op mijn netvlies geprojecteerd te krijgen. Even niet alles wat de hele dag via welke kanalen dan ook in je ingebeukt wordt. Of het nu links of rechts is, sociale of a-sociale druk, wat dan ook. Even weg met die thema’s.

  Daarbij zie je in mijn ogen wat er gebeurt op het moment dat bedrijven die entertainment maken of willen maken (al vraag ik me dat bij Kojima nu wel ernstig af) zich mengen in dagelijkse zaken: Blizzard en China/Hong Kong. Of moet moet ik Hong Kong/China zeggen omdat ik anders partij kies? Nou goed. Dat is dus een prima voorbeeld van hoe het niet moet. Blizzard is daar in mijn ogen ook niet voor, net als Kojima dat niet is bij het maken van een game of straks een film.

  Ik wil zijn mening/idee van gevolg niet weten van een Brexit of een Trump. Het geeft mij persoonlijk ook direct een stempel van iemand die anti is op die thema’s. Want een pro-Brexit mening in een game zal je namelijk nergens tegenkomen. Mooi dat hij wil verbinden maar begin dan een stichting of een Facebook-groep. Maar er zullen ook vast mensen zijn die hier wel op zitten te wachten, die dagelijkse beslommeringen behandeld willen zien in een game. Prima. Maar voor mijn idee breken dit soort real life zaken alleen maar je eventuele playbase in twee stukken. Die het wel en die het niet kunnen waarderen.

 2.   
  Anoniem-1104332517's avatar

  Lekker geloofwaardig ook, de mond vol over Trump en Brexit terwijl hij zelf afkomstig is uit een land met zo’n beetje de strengste immigratiewetten ter wereld. En ‘bruggen bouwen’ laat die Japanners eerst zelf eens wat gastvriendelijker worden, ik ben als westerling meerdere keren geweigerd om een restaurant in te gaan toen ik in Japan op vakantie was; in die restauranten mochten namelijk alleen Jappen naar binnen.

  Ik ben het ook met diegene voor mij eens, houd die politiek lekker erbuiten. Het is sowieso virtue signaling.

 3.   
  Anoniem-373499952's avatar

  Kojima is gek en narcistisch niet van deze wereld

 4.   
  Anoniem-387868896's avatar

  Dit is geen game maar een politieke overtuiging !

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Vermoed dat deze thema’s eerdere spiritueel van aard zijn, dan puur politiek.

  Veel Metal Gear-verhalen werden opgebouwd als een autobiografische ervaring rondom Kojima’s vroege verlies van zijn vader; lijkt me sterk dat iets oppervlakkigs als “orange man bad” dan het uitgangspunt van Death Stranding is. Is niet bepaald de golflengte die je van deze man verwacht.

  If anything, lijkt het me eerder sociaalecologisch commentaar dan zo maar een “anti-rechts” geluid. Alsof Kojima er persoonlijk baat bij zou hebben Brexit of Trump om te draaien; alsof een game überhaupt zulke invloed uit kan oefenen op geopolitiek. Meestal is hij er meer op uit mensen iets moois te laten voelen — of ze te verbinden, in dit geval.

  Maar goed, we hebben allemaal de game niet gespeeld, dus vind het sowieso knap dat mensen er nu al een heel waardeoordeel aan hangen, puur omdat een paar hedendaagse thema’s als inspiratiebron voor het verhaal hebben gediend.

 6.   
  Anoniem-1673392772's avatar

  Persoonlijk vind ik het maatschappij kritische Boodschap van Kojima wel mooi, ik heb zelf geen Metal Gear gespeeld, maar alles wat ik erover lees bewijst me dat dit niet nieuw is voor Kojima’s werk. Hij verweeft persoonlijke en filosofische vraagstukken door zijn werk. Al denk ik wel dat sommige mensen te letterlijk reageren op wat hij zegt, ik denk zelf dat de boodschap breder is dan Brexit of Trump, maar het zou de man bijv. sieren als hij ook over Japan kritiek uit, daar spelen ook immigratie dingen en zeker kwesties als eenzaamheid, en ik ben iemand met Autisme..dus Ik heb moeten leren om dingen dubbel te lezen en alles niet te letterlijk te nemen op de harde weg. De postapocalyptische vibes van Death Stranding spreken me erg aan en ik ben erg benieuwd hoe het is om het spel te spelen, in zo een wereld is de infrastructuur praktisch weg, en iets “simpels” als pakketten en informatie verspreiden helemaal niet zo simpel meer. Ik verheug me.

 7.   
  Anoniem-1559554247's avatar

  @Anoniem-1104332517:

  Jappen, jezus vieze racist.

 8.   
  Anoniem-20857690's avatar

  @Anoniem-1559554247: @Anoniem-1559554247: Ik weet niet of je Japans kunt verstaan, maar je zou eens moeten weten wat ze in het openbaar tegen elkaar zeggen als er iemand met een donkere huidskleur over straat loopt. In China is het overigens niet veel beter.

 9.   
  420blazeit's avatar

  “Caring for each other is what makes people feel good. We’ve always been like that in the past.” Ehhh… heel caring als een viking een hakbijl in je schedel boorde. Denk juist dat mensen het meest caring op aarde zijn sinds ooit

 10.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ergens is het natuurlijk ook wel ironisch om dit te horen van iemand uit Japan, qua etniciteit een van de minst diverse landen ter wereld waar eenzaamheid (google hikikomori) een steeds groter probleem wordt. Maar Brexit en Trump noemen is natuurlijk veel opvallender en misschien makkelijker te begrijpen voor het westerse publiek, al ben ik groot fan van beide maar dat terzijde

 11.   
  Anoniem-1338201796's avatar

  @Ik kom Harambe wreken: I like trump

 12.   
  Anoniem-177775734's avatar

  Heerlijk dit. Als intellectueel kan ik dit erg waarderen en bewijst dat dit een echte Kojima game is. Hij heeft vooral in MGS2 bewezen iemand te zijn met visie en voorspelde zo de problematieken van nu. De reis in Death Stranding zal ook de betrekkingen die je hebt met je directe omgeving belichten en accent leggen op de tijd die je hebt als iemand die leeft.

 13.   
  420blazeit's avatar

  @Anoniem-177775734: “Als intellectueel ” lol

 14.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Als man van kennis en onuitputbare genialiteit vind ik dat Kojima hier zeer frappante en vooral interessante existentiële vraagstukken voorlegt en het zal genieten zijn om de socio psychologische aspecten van dit stuk interactieve media te verkennen. Wordt wel lache denk ik xd

 15.   
  Anoniem-1072581259's avatar

  Ik snap Kojima wel. De meeste fans van die weirde japanse shit zijn van die dikke nekbaard autisten met hentai knuffels die zichzelf identificeren als genderfluid en alles wat westers is racisme en discriminatie vinden. Dat zijn doorgaans geen Trump supporters. Hij pleased gewoon zijn fanbase, moet kunnen.

 16.   
  Anoniem-203891600's avatar

  @Ik kom Harambe wreken: haha raak! net als dat de grootste vervuiler ter wereld (china) ons zou vertellen dat wij minder plastic moeten dumpen.
  ohja… dat doen ze al. de media is een corrupte bende en een marionet van china. maarja trump en brexit kunnen ze echter geen macht op uitoefenen dus dan maar daar de pijlen op richten ipv een kritische zelfblik.

 17.   
  someone else's avatar

  Oehhh een game met inhoud! Afschuwelijk!

  Ben heel benieuwd, veel story games ontbreekt het wat mij betreft aan story. Als deze game een inhoudsvolle boodschap weet neer te zetten ben ik zeker geïnteresseerd .

 18.   
  Anoniem-509502350's avatar

  @Anoniem-1559554247: lmao als er iemand rascistisch is dan ziin het de jappen. meest homogene mastschappij op aarde en dat willen ze ook zo houden. Iemand een jap noemen is niet rascistisch is mss een beetje denegrerend maar daar heb je het dan ook mee gezegd

 19.   
  Anoniem-2053588579's avatar

  @Anoniem-509502350: En jij mag ook je mening geven over die Jappen . Het blijft vaag hier

 20.   
  Anoniem-1080307049's avatar

  wrm zijn alle NL’s gamesites zo anti-trump en brexit?? gamekings is ook geen zak meer aan, zijn een stelletje oude zure sjw geworden. alles wat leuk is moet kapot…

 21.   
  Anoniem-379839964's avatar

  @Anoniem-1080307049: Mee eens dat heb ik ook gezien