‘Oeigoeren’ mag weer in League of Legends

Er is goed nieuws voor mensen die in League of Legends sterk behoefte hebben aan wat ge-oeigoer, want het woord ‘Oeigoeren’ wordt niet langer afgeschermd in de chat van de MOBA. Nadat oplettende Redditers hadden opgemerkt dat het Engelse woord voor Oeigoer – Uyghur dus – automatisch werd gecensureerd, werd er toch eens even om opheldering gevraagd. Een antwoord volgde snel, zij het in een vorm van rectificatie.

Nu gaan er natuurlijk al snel wat alarmbelletjes rinkelen wanneer je de voorgaande drie zinnetjes leest, gezien het wel iets te toevallig is dat Riot Games – welke in handen is van de Chinese investeerder Tencent – elke referentie naar Oeigoeren verwijdert, vooral wanneer je weet dat de Oeigoeren een Turks islamitische bevolkingsgroep binnen Chinese autonome regio Sinkiang betreft en de overheid niet zo blij is met deze etnische groepering. Volgens Ryan Rigney, hoofd Communicatie bij League of Legends, is het absurd dat de naam van een etnische groep gefilterd wordt, wat hem dan ook direct in de zaak liet duiken.

Uiteindelijk deelde Rigney dus mede dat het euvel rondom het woord Uyghur verholpen is en dat dit voorval gelijk een revisie van het geautomatiseerde systeem in werking heeft gezet. Deze is volgens hem wel aan een update toe, waarbij de lijst van ‘verboden woorden en zinnen’ eens eventjes onder de loep genomen dient te worden.

Helaas voor Riot Games komt dit China-gerelateerde ongemak op een hoogst ongemakkelijk tijdstip. Zo kwam Blizzard de afgelopen tijd al behoorlijk onder vuur te liggen omdat het sympathisanten van de Hongkong-protesten wel heel hard bestrafte.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren