Gamertag Xbox Live niet meer afhankelijk van beschikbaarheid

Het kiezen van een lollige gamertag op Xbox Live is tegenwoordig een hele klus. De voornaamste reden hiervan is de beschikbaarheid van jouw beoogde tag, welke met een beetje pech al door een ander is geclaimd. Na tig pogingen ga je maar akkoord met een gamertag welke in de verste verte nog niet in de buurt komt van je oorspronkelijke idee, wat toch altijd een beetje zuur is. Tenminste, dat was de procedure, maar dat is verleden tijd.

Het zat al een tijdje in de pijplijn, maar Microsoft laat via een update weten dat je vanaf nu elke gamertag kiezen, zelfs wanneer deze al is geclaimd. Om toch nog onderscheid te maken tussen jouw naam en die van een ander, plaatst Microsoft een hashtag met een random getal achter jouw naam, iets wat Discord en Battle.net bijvoorbeeld ook al doen. Zo blijft jouw gamertag alsnog uniek en kun je toch nog iedereen de moeder pownen als ‘YoloSwaggins#101’, om maar een voorbeeld te noemen. Was jij de gelukkige gamer die deze tag als eerste scoorde en ben je daarmee de O.G. YoloSwaggins, dan verandert er niks en blijf je online zo heten, zonder de toevoeging van een hashtag en een nummer.

Het toevoegen van dit automatisch gegenereerde getal achter de hashtag zorgt er wel voor dat je maximaal 12 tekens mag gebruiken, in tegenstelling tot de 15 die je kunt benutten wanneer de gamertag nog niet gekozen is. Microsoft heeft namelijk minstens 3 tekens nodig om je nummer aan te maken. Gebruik je slechts 11 tekens, dan kunnen er bijvoorbeeld 4 getallen achter de hashtag worden gezet, enzovoorts. De regel dat je er geen vunzige of beledigende naam van maakt blijft overigens gewoon van kracht.

Nu staat zo’n random getal natuurlijk superlullig in de lijsten van je matties, en dat snapt Microsoft ook. Je volledige gamertag zal daarom niet zo in hun vriendenlijsten verschijnen, tenzij ze meerdere contacten met dezelfde gamertag in de lijst hebben staan. In-game komt het nummer er wel achter te staan, zodat er nooit en te nimmer verwarring kan ontstaan over wie je wel mag teabaggen en wie niet.

Tot slot weet Microsoft ook nog te vertellen dat het wel eventjes kan duren voordat het hele systeem in alle games geïmplementeerd is. Momenteel zijn er namelijk slechts een paar games die de nieuwe gamertags accepteren. Het zal zeker nog tot 2020 duren voordat de vernieuwde gamertags over de rest van de linie worden uitgerold.

Mocht dit voor jouw hét nieuws van de week vormen omdat je nu eindelijk van die derderangs gamertag af kan komen, besef je dan wel dat niets gratis is. Nou ja, bijna niets dan. Mocht je nog nooit je tag hebben veranderd, dan gunt het gulle Microsoft je de eerste naamsverandering. Mocht je in het verleden al wel ooit je schaamnaam hebben veranderd, dan mag je een tientje schuiven.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Lijkt me een prima verandering; goed ook dat zoiets snel doorgevoerd kan worden. Nu nog maar hopen dat het geen nare gevolgen gaat hebben voor (oudere) games en services.

  Heb m’n eigen Gamertag ook maar even kosteloos veranderd. Mocht dat van Microsoft niet gratis doen (ondanks het feit dat ik ‘m voorheen nooit aangepast had), maar met deze update is die gratie blijkbaar ook weer gereset.

 2.   
  Mike2165's avatar

  Ik ben benieuwd waar dit moet want heb het geprobeerd op Xbox zelf en op xbox.com
  maar daar kon ik niet veranderen naar iets wat ik in gedachten had omdat het al in gebruik is…

 3.   
  fantasyfreak's avatar

  Hmmm… maar dit konden mensen zelf niet bedenken? Vaak als Fantasyfreak al gebruikt wordt krijg je als suggestie “Fantasyfreak1” of welk random getal dan ook en kreeg aan het begin van de PS3 periode ook berichten van meerdere “fantasyfreak[getal]” dat ze baalde dat ik de originele naam had 😛 Dus hadden ze er maar een nummer achter gezet. Niks nieuws toch?

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @fantasyfreak: Punt is meer dat dat nummer, net als met Discord, meer naar de achtergrond wordt geduwd. Zo kan het dus zijn dat er honderd Fantasyfreaks zijn, enkel met een ander nummertje als je ze daadwerkelijk nader bekijkt. Voor al hun vrienden/medespelers/matches staat gewoon “Fantasyfreak” afgebeeld.

 5.   
  Anoniem-193891375's avatar

  Ik vind dat het gewoon het zelfde blijft als daarvoor ik heet bv Not Sn0wyy omdat ik dat een collen en try hard naam vind al die tryhard gaat daar af als er staat Not Sn0wyy#126 dus ik ga gewoon een naam kiezen die nog niet gekozen is zodat ik die stomme nummers niet krijg

 6.   
  Anoniem-2020682205's avatar

  En het is eigenlijk ook zo dat je je naam maar 1 keer kan veranderen aangezien je gewoon een random naam krijgt en dan je gratis verandering inzet om bevoorbeelt bracingplate300 weg te krijgen ik heb zo wel een ps4 als een xbox maar ik hou meer van xbox maar bij playstation mag je je naam eerst zelf kiezen en dan 2 KEER gratis veranderen dus je kan 3 keer zelf met een nieuwe naam komen zonder te betalen

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-2020682205: Hier zit ergens een foute aanname.

  De Xbox 360 stelde vanaf een gegeven moment in diens levenscyclus inderdaad random namen voor (o.a. voor tijdelijke/offline accounts), maar die waren helemaal niet per direct “verplicht”. Als je zelf iets beters kon bedenken, was daar altijd de mogelijkheid precies die naam te registreren, mits die nog vrij was dan.

  Twee keer “gratis een naam kiezen” dus en, met de reset van deze nieuwigheid, driemaal in totaal.

  En inderdaad: Sony geeft je nu ook de mogelijkheid om je naam te veranderen, maar de kans bestaat dat je daardoor je progressie in games (of de games zelf) op PlayStation 4, PlayStation 3 en/of Vita kwijtraakt. Die hele functie is pas vrij recentelijk in beta getreden en het kostte Sony maar een jaar of drie om het enigszins van de grond te krijgen.

  Mochten je games verpieteren in zo’n geval, dan verzekert Sony ook niet dat je alles weer terugkrijgt wanneer je je naam weer terugdraait naar je oude, vertrouwde naam.

  Wil er geen “hurr durr console wurr” van maken, maar laten we wel wezen; Xbox heeft dit gedeelte van hun online ecosysteem beter op de toekomst gebouwd. Althans, zo lijkt het tot dusver.

 8.   
  NdeM's avatar

  @Tom Kauwenberg: Dit wilde ik even weten indd. Heb destijds Nielless moeten kiezen omdat Nielles bezet was. Even supportticket aanvragen dus 😛