Alles over: Riot Games’ nieuwste projecten

Riot Games heeft groots uitgepakt tijdens een feestelijke editie van Riot Pls, die geheel in het teken stond van het tienjarig bestaan van League of Legends. Na tien jaar nog steeds hot and happening zijn, met een industrie die toch altijd weer andere wensen met zich meebrengt, is al een prestatie op zich. Geen wonder dat er even wordt stilgestaan bij deze toch wel grootse prestatie.

Dat is echter niet alles, zoals de titel misschien al deed verklappen, heeft Riot Games ook vooruitgeblikt op de toekomst en daarbij een legio aan projecten uit de doeken gedaan. Een grootschalig plan waarbij Riot Games misschien wel een van de grootste directe concurrenten van Blizzard gaat worden.

League of Legends

Om te beginnen nemen we allereerst een kijkje bij de game die al dit heeft veroorzaakt, League of Legends (LoL). Dit moet natuurlijk ook in-game worden gevierd met enkele cadeautjes. Vanaf 17 oktober krijg je iedere dag, voor tien dagen lang, een klein presentje van Riot Games.

Ook kondigt de ontwikkelaar de zogenaamde Rise of the Elements-update aan voor het jaar 2020. Deze update zorgt voor gigantische veranderingen van het speelveld. Wanneer je een bepaald type Elemental Drake in een potje omlegd, veranderd het strijdveld naar het type dat de draak was.

Deze zogenaamde Elemental Rifts laten je niet meteen van een koude kermis terugkomen, wanneer je deze niet haalt. Iedere team krijgt hierdoor namelijk te maken met voor- en nadelen, waardoor het vooralsnog uitdraait op een eerlijk gevecht tegen leven of dood. Wil je nu nog meer weten, dan raad ik je aan om dit bericht van Riot Games even door te lezen.

Naast deze update wordt de nieuwe kampioen Senna, nadat deze al even werd geteased door Riot Games, eindelijk aan de free-to-play game toegevoegd. Zo werd duidelijk in een prachtige geanimeerde trailer waar Lucian haar bevrijdde uit de lantaarn van Tresh. Met de komst van Senna is ook een geheel nieuwe rol geboren, zij zal namelijk als Support Marksman door het leven gaan.

Als je dacht dat dit nog niet genoeg nieuws was over League of Legends, dan heb ik goed nieuws voor je. Er is nog veel meer in petto. League of Legends komt namelijk na tien jaar dan ook eindelijk naar de console en mobiele platformen toe, onder de naam Wild Rift althans. Deze potjes bedragen tussen de 15 en 25 minuten, waarbij de controls compleet zijn omgegooid om ervoor te zorgen dat een betere spelbeleving tot stand komt.

Doch is dit (nog) niet het complete LoL-pakket dat je misschien gewend bent als je overspringt. Niet alle champions zijn beschikbaar, waardoor je toch misschien moet overgaan op een personage die niet je gebruikelijk niet kiest. Een beta hiervoor gaat in geselecteerde regio’s beginnen aan het begin van 2020, aan het einde van datzelfde jaar wordt de game compleet uitgerold. Op deze pagina kan je alvast inschrijven voor deze testsessie.

Het universum van League of Legends staat niet stil. Gezien de populariteit in de prachtige geanimeerde trailers, zoals ook te zien is bij de onthulling van Senna, heeft Riot Games besloten om een serie te maken in deze stijl. Arcane wordt gemaakt door het Franse Fortiche, die onder andere hebben gedirigeerd bij de ‘Get Jinex‘, ‘Warriors‘ en ‘Rise‘ videoclip voor League of Legends. Deze serie gaat vooral dieper op het universum van League in, waardoor het enigszins lastig kan zijn als je een leek bent in het spel.

Om deze mensen alvast wat licht te laten werpen op hetgeen waar League voornamelijk op draait, heeft Riot Games zijn deuren opengezet om een documentaire te gaan maken waar alles mee begon en laat de makers, spelers en liefhebbers aan het woord over het spel waar ze allemaal van houden. Deze documentaire valt vanaf nu te bekijken op Netflix.

Teamfight Tactics

Genoeg over League of Legends, laten we een kijkje nemen bij een ander spel van Riot Games die onder de naam Teamfight Tactics (TFT) gaat. Net als LoL keert ook de Auto Chess van Riot Games naar de mobiele platformen. Of zoals een van de ontwikkelaars tijdens de Riot Pls zei: It turns out you guys actually do have phones, waarmee een kleine tik werd uitgedeeld naar Blizzard en diens Diablo Immortal aankondiging.

Verder gaat de game nu ook over op sets die iedere paar maanden veranderen. Deze nieuwe set brengt liefst nieuwe units, Little Legends en enkele map skins naar TFT toe. Door de komst van de tweede set, is de eerste set niet meer beschikbaar. Om zo ervoor te zorgen dat de modi zo verfrissend en leuk blijft voor bestaande en nieuwe spelers.

Ook voor Teamfight Tactics is het mogelijk om alvast te registreren voor alle mobiele platformen die een Android besturingssysteem hebben, IoS-gebruikers moeten daarentegen nog even geduld hebben. TFT staat pas gepland om te verschijnen in 2020, wanneer dat precies zal zijn is voor het moment nog onduidelijk. Houd daarvoor Gamersnet goed in de gaten!

Legends of Runeterra

Dan komen we nu eindelijk aan bij één van de nieuwe games van Riot Games. Legends of Runeterra is een kaartspel die de concurrentie moet aangaan met onder meer Hearthstone: Heroes of Warcraft, Gwent: The Witcher Card Game, The Elder Scrolls Legends, Magic: The Gathering Arena, The Lord of the Rings: Adventure Card Game, Artifact, Pokémon TCG Online en Yu-Gi-Oh! Duel Links, om zo maar een paar op te noemen.

Hoewel misschien deze genre al zeer verzadigd is, waarbij het ook nog eens ontzettend lastig is om daadwerkelijk concurrentie aan te gaan met Hearthstone, neem hiermee Valve’s Artifact maar als een voorbeeld van mij aan, is het zeker geen onlogische keuze.

Anders dan bij Hearthstone wisselt bij iedere beurt de aanval en defensie tussen beide opponenten. In de ene beurt moet jij de aanval uitvoeren, om in een andere beurt jezelf te verdedigen tegen de vijandelijke aanval. Verder maak je ook gebruik van champions die kunnen ‘evolueren’ tijdens een potje, waarmee ze nog sterker worden dan eerst.

Waar een beurt zeer hectisch kan worden wanneer er eenmaal veel kaarten op het bord liggen, heb je nu ook een middel gekregen om nog beter het overzicht te kunnen houden. Middels de Oracle Eye kan je precies zien wat de uitkomst is van een aanval, zonder daarvoor eerst een aanval hoeven uit te voeren.

Ook hier geldt dat de registratie al openstaat, die je overigens hier kan vinden voor PC en Android, maar de livegang pas gaat plaatsvinden ergens in het jaar 2020. Wanneer dat precies is, zal je dan kunnen zien op Gamersnet.

Project A(res)

Nu over naar één van de projecten waar iets minder over bekend is gemaakt in vergelijking met de rest. Project A, beter bekend als Ares volgens Rod Breslau, is een first-person shooter die, volgens de mensen die het hebben gespeeld, het beste van Overwatch en Counter Strike: Global Offensive naar boven brengt. Eigenlijk moet je het zien als de spirituele opvolger van CS:GO maar dan op een manier zoals je die van Riot Games gewend bent.

Net als in CS:GO moet je ook hier een bom zien te planten op een A- of B-site, waarbij je gebruik maakt van unieke heroes die gekoppeld zijn aan het League of Legends-universum. Deze heroes kunnen tijdens zo’n potje waarin je tegenover elkaar staat met vuurwapens, ook gebruik maken van hun speciale abilities. Zoals ook in de trailer is te zien, kan je bijvoorbeeld een eerder vermoorde personage weer tot leven laten brengen, en kan je zelfs vliegen terwijl je werpmessen aan het gooien bent.

Iedereen weet dat cheaters ontzettend vervelend kunnen zijn wanneer je ze aantreft in een game. Hier probeert Riot Games meteen bovenop te zitten met Project Ares. Wanneer er is gedetecteerd dat een hacker in het spel aanwezig is, zal het potje simpelweg vroegtijdig worden beëindigd en worden de statistieken uit het spel niet meegenomen.

In tegenstelling tot de eerder genoemde games, zijn alle games zonder een daadwerkelijke naam nog beschikbaar om je op te geven voor een beta. Meer hierover zal pas worden bekendgemaakt in 2020.

Project L

Een ander project die kort uit de doeken werd gehaald, om vervolgens weer te worden bedekt tot het jaar 2020 met deze doeken, is Project L. Om je niet alvast te laten verwarren met Project F, dat een MMO is, is Project L daarentegen Riot Games’ Fighter-game die al eerder was aangekondigd tijdens de 2019 editie van de Evolution Championship Series kortweg EVO.

Waar toentertijd vrijwel niks over werd bekendgemaakt, zijn er nu toch wel een paar details onthuld. Zo draait ook deze game vooral om het League of Legends-universum en zijn personages als Ahri, Darius, Jinx en Katarina aanwezig om mee te vechten. Welke champions nog meer speelbaar zullen zijn in deze fighter is nog maar de vraag. Pas in 2020 worden er meer details bekendgemaakt over Project L.

Project F

Dan nu over naar het project van Riot Games waar het minste van allemaal over bekend is. Project F zou de League of Legends-gebaseerde MMO van Riot Games moeten worden, die een stijl heeft die erg veel op Diablo lijkt.

Meer dan een paar luttele seconde werd ook niet laten zien in de stream, het is dus nog maar afwachten wat het precies gaat zijn. Mocht het daarentegen een game gaan worden die erg veel lijkt op Diablo, dan moet Blizzard met groots geschut gaan komen op diens Blizzcon-evenement dat aan het begin van de maand november plaatsvindt.

  1.   
    mattioza's avatar

    Hopelijk neemt Riot hier niet wat te veel hooi mee op de vork. Zijn heel wat projecten, die stuk voor stuk de nodige opvolging nodig hebben, de komende jaren. Afwachten of elke game voldoende aandacht gaat krijgen, maar zitten leuke dingen tussen en moedig dat ze toch nieuwe concepten proberen. 🙂

  2.   
    kanniet's avatar

    Werd er nog gesproken over Nintendo Switch?