Google Stadia lanceert 19 november aanstaande

Het hoge woord is eruit: Google lanceert game-streamingdienst Stadia op 19 november aanstaande. Middels eigen berichtgeving (op andere Twitter) liet de internetgigant de uiteindelijke releasedatum los.

Of de releasedatum ook geldt voor de Benelux, lijkt nog vrij onduidelijk. Volgens Google’s eigen berichten gaat Stadia die datum niet voor alle regio’s halen, maar streeft het bedrijf er wel naar om Stadia zo snel mogelijk wereldwijd uit te rollen.

Op de Nederlandstalige website voor Google Stadia en diens Founders Edition pre-orders, wordt altijd nog enkel “november” als release gecommuniceerd.

Het heugelijke lanceringsnieuws werd desalniettemin de wereld in geslingerd met behulp van een interessante promotievideo rondom de service, waarin Google nog één keer helder probeert te maken hoe Stadia nu precies werkt:

De service zou vanaf 19 november gratis te gebruiken moeten zijn op legio smartphones, Google’s eigen Chromecast, de Chrome-browser en een select aantal tablets. Vanaf dan kunnen games gekocht en (daarbuiten kosteloos) gestreamd worden via de service én gaat de betaalde abonnementendienst van Stadia Pro in de verkoop.

Stadia Pro stelt gebruikers van de dienst in staat op 4K/60-beeldkwaliteit te spelen, HDR-kleurbereik uit te pompen en 5.1 audio te laten horen. Daarnaast gaat de dienst gepaard met een aanbod aan “gratis games” op maandelijkse basis, die je vervolgens mag “houden” op het digitale platform.

Saillant detail is wel Google’s eigen Stadia Controller, die specifiek gemaakt zou moeten zijn om te gebruiken met de service. Uit het promotiefilmpje blijkt nu dat deze, bij launch, exclusief werkt op de Chromecast, nog niet op pc’s of smart-apparaten.

Qua line-up aan games heeft Google de afgelopen tijd niet stilgezeten. Nog voor launch wist Stadia al games als Mortal Kombat 11, Borderlands 3, Cyberpunk 2077, Destiny 2 en een hele rits Ubisoft-titels te binden aan het platform.

Vanaf aanstaande 19 november gaat Google Stadia dan definitief “live” in een eerste paar werelddelen en landen. Wanneer de uitrol voor Benelux-landen precies van start gaat; daarover hoor je ongetwijfeld binnenkort meer op Gamersnet.

 1.   
  segin's avatar

  Heb zelf geen interesse in Stadia, maar ik ben wel blij dat er eindelijk weer een nieuwe speler op de markt komt en ben benieuwd of het ze lukt om wat marktaandeel over te nemen.

  Ik ben ook erg benieuwd naar eventuele exclusives, in de trant van Uncharted en Halo. Een blockbuster die gamers over de streep trekt. Dat moet toch wel? Anders zie ik niet in waarom Xbox- en PlayStation-gamers zouden willen overstappen. Maar tot dusver hebben we hier nog geen teken van gezien.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Wil niet zeggen dat Twitter een perfecte maatstaaf is, maar mijn god; Stadia’s tweets worden 50/50 belaagd met “I sleep” respons, dan wel onvoorwaardelijke hype in gifjes. Daar lijkt ’t voor velen ook draaien rondom krap vertrouwen in de catalogus en de stabiliteit van de service.

  Ben zelf verder wel benieuwd naar hoe Stadia straks lanceert en draait (ook op bijvoorbeeld 4G-verbinding), maar het aanbod aan games vind ik maar mager. Veel Ubisoft, weinig titels die ik daadwerkelijk on-the-go zou willen spelen, in plaats van de vaste hardware.

  Ook het feit dat je veel games nog een keer moet kopen en/of mogelijk weer opnieuw moet beginnen (Destiny 2 daargelaten), helpt niet echt mee aan de moeiteloze visie achter Stadia. Dat is iets waar, neem ik aan, Xbox en PlayStation grotere meters op kunnen maken met hun streamdiensten.

 3.   
  Anoniem-29531247's avatar

  zou der bijna eentje kopen zodat je over 5 jaar die controller aan mensen kan laten zien zo van ‘weet je nog toen google dat probeerde?’ krijg dikke ouya vibes bij dit

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-29531247: Hahaha, ja. Op zich is dat geen heel gek plan; denk dat je nu nog best wel wat koppen kan doen keren met een Google Glass.

  Om die reden heb ik ook nog steeds de officiële OnLive Controller hier liggen. Niet zo’n grote naam als Google, maar precies zo’n gevalletje van “Oh ja, zij probeerde ook ooit iets met streamen…”

 5.   
  420blazeit's avatar

  Wel heel stil hieromheen, heb nou niet echt het gevoel dat dit wat gaat worden. Helemaal niet omdat je dus een abbonement betaald en dan nog je games moet gaan kopen

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @420blazeit: Dat vind ik sowieso heel verwarrend. De service is gratis (tot een bepaalde resolutie/kwaliteit), maar dan moeten games gekocht worden.

  Stadia Pro geeft dus wel weer betere kwaliteit én wat gratis games per maand, maar dan alsnog moet je een boel andere games kopen. Kan prima werken, maar het is (wederom) niet in lijn met de gemakzucht waar Google mee te koop loopt. Al helemaal als straks blijkt dat het streamen te moeizaam gaat of te veel data/bandbreedte gaat kosten…